De behandeling van Non-Hodgkin lymfoom is afhankelijk van het stadium én de soort Non-Hodgkin lymfoom. Er bestaat een hoge kans op genezing met de huidige behandelingsmogelijkheden. Het doel van de behandeling is afhankelijk van het type Non-Hodgkin lymfoom. Bij sommige typen kan genezing het doel zijn.
Het merendeel van de patiënten heeft een goede kans op genezing. De ziekte bevindt zich meestal in de lymfeklieren, maar de milt, het beenmerg en de lever kunnen ook betrokken zijn. Kenmerkend is de aanwezigheid van grote cellen (Reed-Sternbergcellen).
Vooral bij hematologische kankers steeg de 5-jaarsoverleving de afgelopen decennia sterk. Bij mensen met chronische lymfatische leukemie (CLL) is de overleving na vijf jaar 87 procent, hodgkinlymfoom 88 procent en indolent non-hodgkinlymfoom (zoals de ziekte van Waldström) 86 procent.
Als kanker uitzaait, is dat vaak als eerste naar de lymfeklieren. Zitten de uitzaaiingen maar in een paar lymfeklieren, dan is een behandeling met bestraling mogelijk. Met de straling uit het bestralingsapparaat kan de radiotherapeut (bestralingsarts) de uitgezaaide kankercellen doden.
Behandeling van lymfeklierkanker (lymfoom)
Hodgkinlymfoom heeft zonder behandeling een prognose (levensverwachting) van enkele maanden, en vereist meestal chemotherapie (voorbeeldschema ABVD) en/of radiotherapie.
Het is een belangrijke, nieuwe ontwikkeling, want patiënten met lymfklierkanker zijn vaak nog jong en hebben een goede prognose op genezing en overleving. Ze kunnen na behandeling weer tachtig of negentig jaar worden, net als iedereen.
Vanuit de lymfe of het bloed kunnen uitzaaiingen ontstaan, zoals in de lever, de longen, de botten of de hersenen. De plaats waar uitgezaaide kankercellen terechtkomen, is niet precies te voorspellen. Wel is bekend naar welke organen of weefsels bepaalde tumoren meestal uitzaaien.
Lymfeklieren bevinden zich op verschillende plaatsen in het lichaam, onder meer in de hals, de oksels, het bekken en de liezen. Als je geen lymfeklieren meer hebt of als de lymfevaten onvoldoende werken, kan het vocht zich opstapelen.
Een tumor in de lymfeklier in de hals is bijna altijd een uitzaaiing (metastase).
Een Hodgkin lymfoom geeft meestal weinig klachten. De meeste patiënten gaan met een opgezette lymfklier naar de huisarts. Deze zwelling in de hals, boven het sleutelbeen of onder de oksel is pijnloos en wordt maar langzaam groter.
Alle lymfeklieren zijn met elkaar verbonden via lymfebanen: daardoor kunnen de lymfocyten (cellen in de lymfeklieren) ook uitzaaien naar andere plaatsen. Tussen 5 en 7 op de 100.000 mensen krijgen lymfeklierkanker (5de meest voorkomende kanker).
De volgende combinaties van medicijnen worden het meest gegeven: BEACOPP (bleomycine, etoposide, adramycine, cyclofosfamide, vincristine, procarbazine en prednison)ABVD (adriamycine, bleomycine, vinblastine en dacarbazine)
De kans op overleving is fors toegenomen bij darmkanker, nierkanker, slokdarmkanker en ook bij veel soorten bloed- en lymfeklierkanker. Kankersoorten met een 5-jaarsoverleving hoger dan 80% zijn huidkanker, borstkanker, prostaatkanker en minder vaak voorkomende kankersoorten zoals hodgkinlymfoom en zaadbalkanker.
Erfelijkheid speelt niet of nauwelijks een rol. Wel blijken de volgende groepen mensen een grotere kans te hebben om een Non-Hodgkin lymfoom te krijgen: mensen met aangeboren of verworven immunodeficiënties (aandoening waarbij het afweersysteem tekort schiet) mensen met infecties met bepaalde virussen of bacteriën.
Biopsie lymfeklier
Om de diagnose te kunnen stellen is een biopsie van een lymfeklier nodig. Hierbij verwijdert de arts (een stuk van) de aangedane lymfeklier of van het verdachte lymfeweefsel. Een biopsie kan pijnlijk zijn. Ook als je hiervoor plaatselijk verdoofd bent.
De operatie
Deze operatie heet een halsklierdissectie. Bij deze operatie worden de lymfeklieren met het omliggende vetweefsel weggehaald uit de hals. Vaak moeten er ook een aantal bloedvaten en zenuwen en een halsspier worden weggehaald. De operatie kan aan één kant of aan beide kanten van de hals nodig zijn.
In tegenstelling tot bij sommige andere kankers is er geen duidelijke oorzaak bekend van lymfklierkanker. Infecties kunnen soms meespelen bij het ontstaan van bepaalde lymfomen nl.
Wat zijn de vooruitzichten? Vanwege de vele verschillende vormen en stadia van lymfeklierkanker is het niet mogelijk een exacte prognose te geven. Wel kunnen we zeggen dat het indolente non-hodgkinlymfoom meestal een chronische en niet te genezen ziekte is.
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Wat is de overleving van hodgkinlymfoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 83 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Een dergelijk operatie wordt uitgevoerd: om aangetoonde uitzaaiingen in lymfeklieren in de hals te verwijderen,uit voorzorg. Wanneer bij onderzoek geen uitzaaiingen worden gevonden, is het soms toch nodig de lymfeklieren te verwijderen, omdat de kans groot wordt geacht dat niet aantoonbare uitzaaiingen aanwezig zijn.
Van sommige typen kanker geneest bijna iedereen.Van andere typen vrijwel niemand. Maar ook dan is er niets met zekerheid te zeggen, omdat een bepaald type kanker zich bij de ene persoon heel anders ontwikkelt dan bij de andere. Belangrijk voor de kans op genezing is vooral het stadium waarin de tumor verkeert.
Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van lymfeklierkanker. De verzamelnaam is maligne lymfomen. Lymfoom betekent gezwel van een lymfeklier.
De lymfeklierkankers worden grof in twee groepen verdeeld: het Hodgkin lymfoom (vroeger de ziekte van Hodgkin genoemd) en non-Hodgkin lymfomen (afkorting NHL). In de groep non-Hodgkin lymfomen zitten vele verschillende lymfeklierkankers die ieder een eigen behandeling nodig hebben.