Tip: Munt is niet alleen lekker in de thee. De verse blaadjes kunnen ook door een salade, in een yoghurtdip, door een smoothie of in een fruittoetje. Munt moet je niet koken, dan gaat de smaak verloren.
Munt is niet giftig voor de mens, wel voor honden, katten en paarden. Munt – (Mentha), winterharde vaste planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Sterk geurend kruid (menthol).
Je kan het gebruiken in warme en koude drankjes (denk aan muntthee en mojito), maar ook in warme gerechten (bijvoorbeeld couscous), salades, in combinatie met vlees (vooral lamsvlees) of met fruit (de klassieker: watermeloen + munt + feta). Tip: verse munt is het meest smaakvol.
Ondersteuning voor je spijsvertering
Munt doet veel voor de spijsvertering. Het plantje bevat menthol, een stofje dat helpt om de enzymen in je spijsvertering beter te laten functioneren. Het werkt in op de gladde spieren van je maag, waardoor deze effectiever werken en je je minder snel opgeblazen voelt.
Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee.
Munt. Munt werkt kalmerend en helpt bij het loslaten van emoties en gedachtes. Vooral als gedachtes en spanning vast zitten in de vorm van spanningshoofdpijn, dan is het tijd voor een ontspannend kopje muntthee.
Om die eigenaardige smaak is munt ook zeer populair in warme landen. De muntthee van Noord-Afrika, sterk gebrouwen zoals ze dat aan de westkust doen, is verbazend verkoelend en, zo merkte ik in Mauritanië, ook behoorlijk verslavend.
Munt heeft ontstekingsremmende en antibacteriële effecten en is ideaal voor het zuiveren van je mond. En het geeft je daarnaast een frisse adem.
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.
Munt zou maag-darmproblemen verminderen en helpen tegen misselijkheid en braken. Studies laten inderdaad zien dat pepermuntolie kan helpen bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom.
Je kunt munt zowel gedroogd als vers gebruiken. Het kruid past goed in salades, soepen en sauzen. Ook bij courgetten, erwten, tomaten en lamsvlees smaak munt lekker. In desserten kun je munt combineren met chocolade.
Takjes munt kun je in een vochtig keukenpapiertje een paar dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
De smaak is duidelijk minder sterk dan van Mentha piperita of Pepermunt en de Muntgeur is -ook- niet overheersend. Daarom is Groene Munt een nog steeds populair keukenkruid. Kruizemunt is een onmisbaar ingrediënt, o.a. in het traditionele Hollandse gerecht: 'Kruudmoes'.
Munt heeft een bloeddrukverlagende werking en mag niet in grote hoeveelheden worden gedronken bij bloeddrukverlagende medicatie. Ook bij een overgevoeligheid voor menthol kan verse munt hoofdpijn geven.
Maak deze dan eerst schoon. Knip muntblaadjes van de takjes. Was daarna de verse kruiden onder stromend water. Laat de blaadjes daarna uitlekken of dep ze droog voor gebruik.
Heb je een gezonde bloeddruk dan zal een kop muntthee je bloeddruk niet verhogen of verlagen. Net zoals bij alle soorten thee, geldt hier natuurlijk ook dat overdaad schaadt. Houd het bij maximaal drie koppen thee per dag en geniet vooral van de unieke smaak!
Goed voor je huid
Het drinken van twee kopjes verse muntthee per dag geeft je huid een oppepper en gaat overbeharing tegen (dit schijnt zo te zijn…). Munt kan ook helpen tegen een vettige huid.
Absoluut. Munt is een goed middel in de strijd tegen verkoudheid: een dampbad verhelpt kriebelhoest en een verstopte neus en werkt tegen keelontsteking. Daarnaast helpt munt tegen indigestie, buikkramp, maagzweren, hoofdpijn en migraine, astma en jeuk.
Je kunt je spijsvertering dan ondersteunen met verse munt en gember. Verse munt wordt al eeuwenlang gebruik ter ondersteuning van de spijsvertering. Dit maakt verse muntthee of water met verse munt dan ook een ideaal drankje. Ook gemberthee brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee.
Munt bestaat grofweg uit twee soorten: pepermunt (Mentha piperita) en groene munt (Mentha spicata). Alle munt is eetbaar. Groene munt is favoriet om thee van te zetten.
Lipton maakt het helemaal waar in de grote smaaktest muntthee: eerste plaats, met een ferme voorsprong op eerste achtervolgers Twinings en Albert Heijn.
Mint is dus Engels voor munt én is de verzamelnaam voor alle snoepjes, kauwgum etc, die naar (peper)munt smaken.