Hoe regel je een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap? Een samenlevingscontract teken je alleen bij de notaris. Een geregistreerd partnerschap regel je bij een ambtenaar van de burgerlijke stand én bij de notaris.
De kosten voor een akte beginnen gemiddeld rond de 700 euro (inclusief btw en 191 euro voor de inschrijving van de akte in het huwelijksgoederenregister). De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie. Ieder notariskantoor heeft zijn eigen prijs en service.
De kosten van een geregistreerd partnerschap zijn over het algemeen hetzelfde als de kosten van een huwelijk bij de gemeente. De kosten voor een simpele ceremonie (zonder wachtlijst) liggen tussen de € 100 en € 500.
Voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap kunt u terecht bij uw gemeente. U moet in ieder geval de volgende zaken regelen met uw gemeente: U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit kan bij de meeste gemeenten online.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan gaat uw erfenis bij overlijden standaard naar uw partner. U heeft dan dus geen testament nodig om dat te regelen.
Bent u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangegaan voor 1 januari 2018? Dan valt een erfenis of een schenking automatisch in de gemeenschap van goederen. Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap.
Geregistreerd partnerschap ringen
Ditzelfde geldt voor het wisselen van ringen of andere symbolen tijdens de ceremonie. Dit mag en kan, maar is absoluut geen verplichting en is helemaal aan jullie.
Is een geregistreerd partnerschap zonder kosten mogelijk? Ja, in elke gemeente kun je het geregistreerd partnerschap gratis regelen. Maar je komt dan vaak wel op een wachtlijst. Het kan wel een half jaar duren voordat je aan de beurt bent.
Geen getuigen via gemeente
Voor de registratie van uw partnerschap hebt u minimaal 2 getuigen nodig. Het maximum aantal getuigen is 4. Alle getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Getuigen hoeven niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.
De kosten van een geregistreerd partnerschap zijn over het algemeen hetzelfde als de kosten van een huwelijk bij de gemeente. Vraag het nog even na bij je gemeente, want wat dit bedrag precies is verschilt per gemeente.
Als u nog geen kinderen heeft en samen een huis koopt, dan kunt u prima kiezen voor een samenlevingscontract. Dit contract stelt u op bij de notaris en geeft minder rechten en plichten dan een geregistreerd partnerschap. Ideaal dus als u nog niet toe bent aan een huwelijk.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. U kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).
Een eenvoudige ceremonie bij geregistreerd partnerschap
Er wordt geen toespraak gehouden, al mag je vaak wel kort iets tegen elkaar zeggen, en de ceremonie duurt ergens tussen de tien minuten en een kwartier. Bij zo'n bescheiden ceremonie mogen vaak wel wat gasten aanwezig zijn (meestal 10 personen).
Er is alleen het wettelijk gedeelte, zonder ceremonie of toespraken. Er mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn (bruidspaar, en acht genodigden waaronder de getuigen). Hierbij is een trouwambtenaar aanwezig, maar die mag u niet zelf kiezen.
Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Het belangrijkste verschil is dat alleen de rechter een huwelijk kan beëindigen. Als er geen kinderen zijn, kun je een geregistreerd partnerschap ook beëindigen via een notaris of advocaat.
Voor- en nadelen geregistreerd partnerschap
Als je ná het geregistreerd partnerschap een huis aanschaft, is deze automatisch van jullie allebei. Dit komt doordat het huis dan onder gemeenschap van goederen valt. Inkomen en eigendommen worden van jullie samen. Dit geldt ook voor je hypotheekschuld.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Is uw huwelijk of geregistreerd partnerschap vóór 1 januari 2018 gesloten? Dan geldt dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn.
In Vlaanderen verschilt het soms per regio hoe men de trouwring draagt en aan welke hand. Trouw je volgens de wetten van de Islam, dan wordt er vaak gekozen voor de rechterhand, alhoewel tegenwoordig Moslim koppels ook vaak kiezen om de trouwring links te dragen.
Nee, behalve dat jullie elkaar beloofd hebben samen te gaan trouwen is er verder geen enkele verplichting. Het is natuurlijk wel vanzelfsprekend dat je trouw blijft aan je verloofde.
Trouwring ouders omsmelten, samenvoegen of splitsen
Denk hierbij aan het behouden van een edelsteen en het omsmelten van de ringband tot een nieuw ontwerp. Naast trouwringen kunt u uiteraard ook andere bestaande sieraden van uw ouders samenvoegen en laten transformeren. De opties zijn werkelijk eindeloos.
Er is geen testament
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Bij een huwelijk of partnerschap wordt een akte opgemaakt in de registers van de burgerlijke stand. U staat dan bij de burgerlijke stand geregistreerd als partners van elkaar. Dat werkt door in andere akten. Bijvoorbeeld bij overlijden van een echtgenoot of partner.