Welke voedingssupplementen heb ik echt nodig? Veel mensen eten erg ongezond en kopen hun schuldgevoel af met een multivitamine preparaat. Er is weinig bewijs voor de noodzaak van zo'n 'multi'. Wel is er veel bewijs dat de meeste Nederlanders baat hebben bij vitamine D, vitamine B12 en omega 3 supplementen.
Voedingssupplementen zijn producten die je helpen om je lichaam van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Voedingssupplementen zijn voornamelijk vitamines en mineralen, maar ook eiwitshakes behoren tot de categorie supplementen. Je hoeft echt niet elke dag twintig verschillende pillen te slikken.
Creatine leidt waarschijnlijk tot een iets hogere vetvrije massa waardoor je gewicht wat toeneemt. Dit kan beperkend zijn voor duursporters. Verder kan een hoge inname (10-20 gram of meer) leiden tot maag- en darmklachten zoals diarree, winderigheid of krampen [3].
Heel je mik vol proteïne poeder, creatine poeder en BCAA pillen gooien is vanaf nu verleden tijd! Jij kan namelijk gespierd worden zonder het gebruik van supplementen. Daarnaast is creatine goed voor meer dan alleen je spieren. Er zijn verschillende voordelen aan het opnemen van voldoende creatine.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Een bloedtest is een makkelijke en gebruikelijke manier om een vitaminetekort vast te stellen. Met behulp van een vitamine bloedonderzoek kun je onder andere ontdekken of je supplementen nodig hebt of aanpassingen nodig hebt in je dieet.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Misschien is je darmflora in onbalans of is je lichaam veel energie kwijt aan het ontgiften. Heel veel (vermoeidheids)klachten kunnen tot stand komen door een tekort aan voedingsstoffen. Raadpleeg een professioneel orthomoleculaire voedingsdeskundige voor meer persoonlijke informatie.
De mogelijke gevolgen van een overdosis zink zijn problemen met de maag en darmen (o.a. diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Te veel zink verhindert de opname van ijzer, waardoor geen rode bloedcellen meer aangemaakt kunnen worden, met bloedarmoede als gevolg daarvan.
Dus ze kunnen vitamine (C en B12) supplementen goed gebruiken zou je denken. Daarom wil ik u waarschuwen. PAS OP! 99% van de Vitamine's zoals vitamines van de Kruidvat zijn hartstikke nep en slecht voor je gezondheid!
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op. Van sommige vitamines kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. Lees voor welke vitamines en mineralen dat geldt.
Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.
Begin met compound oefeningen zoals squats, deadlift, benchpess & pull ups en doe daarnaast isolatieoefeningen. Focus bij de isolatieoefeningen op de spiercontractie (mind-muscle connection) van de spier die wilt trainen en de uitvoering. Het gewicht dat je gebruikt is van ondergeschikt belang, ga dus niet ego-liften!
In veel van deze onderzoeken is gebleken dat het ook daadwerkelijk een positief effect heeft op je energie tijdens het sporten én je spiergroei. Het is dus geen niet-werkende troep die je in je lichaam gooit. Ons advies is echter om niet te vroeg met creatine te beginnen.
Creatine en gewichtstoename
Een gewichtstoename van 5 kilo of meer is mogelijk. Uit onderzoek is gebleken, dat je de eerste week tot iets meer dan 2 kilo kunt aankomen door inname van creatine Daarna zakt het tempo.
Hersenvermoeidheid, neurofatigue, fatigue of organische vermoeidheid zijn de termen voor de enorme intense moeheid die met hersenletsel kan komen.