Wel is het advies van het Voedingscentrum om geen thee met kaneel, venkel of anijs te drinken tijdens de zwangerschap en in de periode waarin je borstvoeding geeft. In deze kruiden zit namelijk een plantengifstof die schadelijk zou kunnen zijn voor baby's.
Het gebruik van borstvoedingsthee met venkel en anijs wordt door het Voedingscentrum afgeraden voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Borstvoedingsthee met venkel en anijs bevat namelijk aromastoffen (allylalkoxybenzenen) zoals estragol, trans-anethol en d-carvon die schadelijk zijn voor de lever.
Algemeen advies
Het wordt aangeraden zowel tijdens je zwangerschap als tijdens het geven van borstvoeding, niet te veel cafeïne en/of theïne binnen te krijgen. Daarom luidt het advies om niet meer dan vier koppen thee per dag te drinken, afhankelijk van het soort thee.
Venkel en anijs Het Voedingscentrum adviseert moeders die borstvoeding geven om geen venkel- en anijsthee te nemen. Ook raadt het Voedingscentrum af om venkel- en anijsthee aan baby's te geven. Dit is vanwege de genotoxische en carcinogene allylalkoxybenzenen (alkenylbenzenen) in deze kruiden9,10.
Vandaar dat het Voedingscentrum adviseert zwangere en borstvoeding gevende vrouwen om niet meer dan 3 à 4 kopjes thee per dag te drinken. Thee met minder theïne Er is een manier om minder theïne binnen te krijgen bij het zetten van een kop thee. Namelijk door 'het wassen van de thee'.
Niet goed voor de darmen van je kleintje dus. Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, koolsoorten, pittig eten, prei en ui.
Het blijkt dat moedermelk vetter is naarmate de voedingstijden dichter bij elkaar liggen. Een baby die bijvoorbeeld elke twee uur drinkt, zal dus meer vet binnen krijgen op een dag dan een baby die elke vier uur drinkt. Zo'n vaker drinkende baby zal dan wel kleinere hoeveelheden drinken.
Baby's tussen 0 en 5 maanden kunnen last hebben van krampjes of kolieken. Venkelthee is een huis-, tuin- en keukenmiddeltje dat net zoals rooibosthee en kamillethee vaak wordt aangeraden bij babykrampjes.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Kruidenthee (zonder venkel en anijs) of rooibosthee is de beste en meest veilige keuze voor je baby. Kinderen mogen mee theedrinken. Maar ook hier geldt: let op met suikers en cafeïne. Kinderen vanaf 1 jaar mogen 750 ml tot 1 liter vocht per dag drinken, inclusief melk.
Zwarte en groene thee bevatten de meeste cafeïne en zijn daarom eigenlijk een no go tijdens de zwangerschap. Witte thee bevat minder cafeïne dan groene en zwarte thee en daarom mag je dagelijks gerust één of twee kopjes witte thee drinken.
Twee kruiden, die de melkproductie lijken te verhogen, zijn fenegriek en gezegende distel. Deze kruiden zijn in capsule vorm te verkrijgen in een reformwinkel. Fenegriek en gezegende distel werkt het best als ze samen worden ingenomen. Alhoewel alleen fenegriek in de praktijk ook goed blijkt te helpen.
Het gebruik van voedingsmiddelen om de melkproductie te stimuleren wordt steeds vaker aangemoedigd onder voedende moeders. Populaire producten zijn borstvoedingstheeën, kruidencapsules, havermout en diverse soorten noten.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Borstvoedingsthee is onder meer bedoeld om de melkproductie te helpen. Vaak zit er venkel of anijs in en daarin zit estragol, een stofje dat in bepaalde concentraties giftig kan zijn. Via de moeder kan een baby deze stof ook binnenkrijgen en risico's voor het kindje kunnen niet worden uitgesloten, zegt het BuRo.
Goed nieuws voor theeleuten: de meeste soorten kruidenthee kun je gewoon drinken nu je zwanger bent, zoals rooibos, kamille en munt. Ook gemberthee is prima. Voor andere theesoorten zijn er wat adviezen: Gewone zwarte thee en groene thee: In deze theesoorten zit cafeïne.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Als je baby 's nachts last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Lichaam moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. De darmen zijn nog in ontwikkeling (bij pasgeboren baby's). Je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding.
Sommige baby's zijn gevoelig voor scherpe kruiden, uien en koolsoorten in de voeding van de moeder. Deze ingrediënten hoef je niet bij voorbaat te beperken. Als je het idee hebt dat je baby met krampjes reageert op iets wat jij eet, laat de 'boosdoener' dan even weg. Probeer het na een tijdje wel weer te eten.
Chocolade veroorzaakt darmkrampen bij je baby
De ene baby zal er meer last van hebben dan de andere. Veel moeders kunnen dan ook alles eten zonder dat hun baby daar last van heeft. Heb je chocola gegeten en heeft je baby duidelijk meer krampen? Dan kan het goed zijn dat je baby het toch minder verdraagt.
De eerste paar dagen: je melkproductie komt op gang
De hormonen helpen je om te beginnen met het aanmaken van melk. Rond dag drie na de geboorte van je baby, 'komt je melkproductie op gang' en kunnen je borsten merkbaar steviger en voller beginnen aan te voelen.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Het is je misschien wel eens opgevallen dat je melk aan het eind van een voeding wat dikker en witter lijkt. Dit wordt soms wel eens achtermelk genoemd.