Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt. Leg je kledingstuk (let wel op of het droger-bestendig is) in de droger met een paar ijsblokjes en zet 'm een paar minuten op de warmste stand. Door het gesmolten ijs ontstaat er stoom, wat zorgt voor het verdwijnen van de kreukels.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Gebruik plastic zakken om kreukels te voorkomen. Vraag je je af hoe dat werkt? Leg een plastic zak onderin je tas of koffer, daar bovenop leg je je kleding en daar leg je weer een plastic zak bovenop. De gladde oppervlakken van de plastic zakken voorkomen grote kreukels en houden je kleding mooi glad.
Doordat de vezels in textiel warm worden, verdwijnen kreukels. Maar als de vezels te warm worden, beschadigt de stof. Deze kan verbranden of gaan glanzen.
Je strijkbout moet uiteraard schoon en glad zijn aan de onderkant. Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken.
Nederlanders strijken gemiddeld 1 uur en 9 minuten per week. 5 procent van de Nederlanders strijkt ondergoed. Mannen vergeten het strijkijzer vaker uit te zetten dan vrouwen. 7 procent zingt en 1 procent danst tijdens het strijken (voornamelijk vrouwen).
Wanneer de centrifuge snelheid te hoog is, zal de kleding gekreukt uit de wasmachine komen. Wanneer de temperatuur van het wasprogramma te hoog is, kan de kleding in de machine kreuken. Wanneer er een verkeerd programma gekozen wordt, kan de kleding gekreukt raken.
Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
Natte handdoek
Zet je kleding op een vlakke ondergrond zoals de strijktafel, eettafel of op de grond. Doe een natte handdoek op de kreukels en druk dit stevig aan. Laat je kleding drogen en weg zijn de kreukels.
Sommige donkere stoffen moeten voor het strijken binnenstebuiten worden gedraaid, omdat donkere stoffen snel kunnen gaan glanzen wanneer ze worden gestreken. Ook kwetsbare prints of kleding met opdrukken zoals pailletten mogen alleen binnenstebuiten worden gestreken.
Delicate stoffen als kant en wol mogen niet in direct contact komen met het strijkijzer. Gebruik dus een vochtige doek als je deze stofsoorten strijkt. Zorg dat de doek vochtig is en niet kletsnat.
Strijk eerst de kant waar de knoop zit en vervolgens de andere kant. Na de mouwen strijk je eerst het rechter voorpand, daarna de achterkant, dan het linkervoorpand. Als laatste strijk je het rugstuk bovenaan. Broeken: spijkerbroeken en casual broeken leg je recht op de plank, de voorkant naar boven.
Hoge temperatuur (max. 200°): Stoffen als kantoen en linnen verdragen een hoge temperatuur en mag je op een temperatuur rond de 200° strijken. Matige temperatuur (max. 150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur.
Strijk pantalons met een vochtige doek
Pantalons met een ingestreken vouw in de pijp kun je het beste strijken met een ietwat vochtige katoenen doek (een perslap) tussen broek en strijkijzer, om de vouw erin te stomen. De stof blijft dan mooi en gaat niet glimmen.
Een bolletje betekent een lage temperatuur (110 graden), twee bolletjes een middelmatige temperatuur (150 graden) en drie bolletjes maximale warmte (200 graden). Strijk katoen op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is.
Vouw de mouwen langs dezelfde lijn naar binnen. Het is belangrijk dat je de onderkant van de mouwen (ongeveer 10 cm) ook naar binnen vouwt. Vouw nu het overhemd één keer dubbel, tot aan de boord. Zorg dat er bij het inpakken van je overhemd geen zware spullen bovenop je overhemd komen, zo voorkom je scherpe vouwlijnen.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig. Extra tip: hang kleding op in de badkamer terwijl je gaat douchen.
Begin met je kleding oprollen, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over netjes inpakken. Uit onderzoek is gebleken dat kleding oprollen de slimste manier van inpakken is. Door je kleding op te rollen, wordt de ruimte in je koffer of backpack optimaler gebruikt. Zo kun je meer meenemen en raak je minder kwijt.