' Bij wijze van groet is een simpel 'hallo' ook voldoende.'Leuk om je te zien', of 'hoe was je dag?', is ook beter dan de – vaak holle – beleefdheidsvraag hoe het met iemand gaat.
De vraag 'Hoe is het met je' wordt in veel gevallen gebruikt als een soort groet. Er wordt dan niet echt een eerlijk antwoord verwacht. Hoe ga jij om met de vraag 'Hoe is het met je? '
Verdekt de vraag ontwijken
Eén van de bekendste tactieken hiervoor is het herhalen van zinsgedeelten of woorden uit de vraag en daar vervolgens een draai aan geven. Zo denken het publiek en de interviewer dat je antwoord gaat geven, maar doe je dat eigenlijk niet.
Houd het onderwerp kort en krachtig en doeltreffend. Denk iets langer na dan je normaal gesproken deed om tot een goed onderwerp te komen, dit betaalt zich toch weer terug in de reactiesnelheid op je e-mail. Vraag jezelf bij het bedenken van het onderwerp af of de ontvanger ook begrijpt wat je hiermee bedoeld.
Open vragen beginnen met: wie, wat, wanneer, waar, en ook hoe, hoe vaak, etc. Open vragen nodigen uit om je verhaal te vertellen en leveren veel informatie op. Gesloten vragen zijn 'ja'-/ 'nee'-vragen of meerkeuze vragen.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
'Jouw' (4 letters, wel een w) is een bezittelijk voornaamwoord en verwijst dus naar bezit: 'ik heb jouw fiets geleend'. 'Jou' (3 letters, geen w) is een persoonlijk voornaamwoord en verwijst naar een persoon: 'Ik heb jou zien fietsen'.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Normaal, bestaat dat eigenlijk? Er bestaat geen standaard proces voor rouw. Er is ook geen tijdlimiet aan een rouwproces. Verdriet van een verlies draag je met je mee en er kunnen in een leven altijd momenten komen dat dit weer heel sterk voelbaar is.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Een klein gebaar kan een groots effect hebben. Als iemand het moeilijk heeft, is het altijd fijn als je laat weten dat je aan hem of haar denkt. Een berichtje met 'Ik denk aan je', 'Zet hem op', 'Een dikke knuffel' is een kleine moeite maar kan voor een ander van veel betekenis zijn.
Zeg daarom niet dat je het zo erg vindt, maar vraag hoe diegene zich voelt of hoe je er voor hem of haar kunt zijn. Vragen stellen is altijd een goed idee, omdat we er soms blind van uitgaan dat iemand een bepaalde situatie net zo ervaart als jij zou doen - terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Doorvragen doe je door het stellen van kritische vragen.
Kritische vragen zijn vragen waarmee je de kennis van de ander bevraagt; vragen stelt bij wat de ander zegt. Bijvoorbeeld tijdens een interview of tijdens een informeel gesprek (denk aan een date of als je uit eten bent met familie of vrienden).
Open vragen beginnen met vraagwoorden als wie, welke, waar, hoe, wat of bijvoorbeeld waarom. Voorbeelden van open vragen zijn: "Wat heb je gehoord?" of "Waar ga je naar naartoe?"
Voor je met je eigenlijke verzoek of vraag begint, moet je de tekst inleiden. Houd deze inleidende tekst echter zo kort mogelijk, je wilt de tijd van de lezer en die van jezelf niet verdoen.
In een slotzin geef je aan wat je van de lezer verwacht, hoe iets verder gaat of welke actie jij gaat ondernemen. Net als bij openingszinnen is het soms lastig een goede slotzin te vinden. Ook een slotzin moet passen bij de inhoud van de brief of e-mail die je schrijft.