Ongeveer 30 op de 100.000 mensen in Nederland heeft SLE.
Artsen denken dat ongeveer 1 op de 10.000 SLE heeft.
Het is een zeldzame auto-immuunziekte en wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking. Bij auto-immuunziektes zoals SLE produceert het lichaam antistoffen tegen weefsels, organen of cellen van het eigen lichaam.
Systemische lupus erythematosus (afgekort SLE) is de meest ernstige ziekte van het “Lupus Erythematosus (LE) spectrum” waarbij vrijwel iedere orgaan kan worden aangetast. SLE komt vooral bij vrouwen voor (verhouding vrouw: man = 9:1). Er wordt geschat dat 1op de 1000 tot 2000 vrouwen in Nederland aan SLE lijdt.
Op dit moment is er nog geen specifieke medicatie om SLE volledig te genezen. De behandeling van SLE is er vooral op gericht om de symptomen onder controle te houden en om complicaties van de ziekte, zoals permanente schade aan organen en weefsels, te voorkomen.
Een vroege diagnose en een doeltreffende behandeling maken dat de meeste patiënten met SLE een normale levensverwachting en een normaal levenspatroon kunnen hebben.
SLE is een reumatische bindweefselontstekingsziekte.
Om de diagnose SLE te kunnen stellen is bloedonderzoek noodzakelijk. Daarom wordt er bloed afgenomen.
Zonlicht verergert de klachten. De verschijnselen komen meestal op plaatsen voor zoals de onderarmen, schouders en nek. Het gezicht wordt vaak juist niet aangetast. Rode, ovale plekken vormen zich op de huid.
Eet gezond
Van gefrituurd voedsel, sojaproducten en aspartaam zou de ziekte kunnen opvlammen. Van andere voedingsmiddelen wordt juist een gezegd dat ze genezend zijn (bijvoorbeeld: noten, bonen).
SLE komt niet veel voor. Hoeveel mensen er in Nederland met deze ziekte zijn is niet precies bekend, maar naar schatting heeft op zijn hoogst een op de tweeduizend mensen SLE. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen: tegenover iedere man met SLE staan negen vrouwen met deze aandoening.
Diagnose bij systemische lupus erythematodes
vlindervormige huidafwijkingen in je gezicht. verdikte rode plekken op je huid. overgevoeligheid voor zonlicht. zweertjes in je mond.
Het LUMC is niet alleen een centrum van zorg, maar ook een onderzoekscentrum. We onderzoeken alle aspecten van Systemische Lupus Erythematodes (SLE) zoals mogelijke oorzaken van de ziekte, nieuwe behandelmogelijkheden en de effecten van deze behandelingen op uw ziekte.
Bij ernstige klachten, is er een kans dat je niet meer kunt blijven werken. In dat geval kun je mogelijk (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden verklaard. Als je veel last hebt van je klachten en werken lastiger wordt, ga dan naar je arts.
De oorzaak van systemische lupus erythematodes is onbekend. Er zijn erfelijke factoren en omgevingsfactoren: zo komt de ziekte vaker voor binnen dezelfde familie en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Daarnaast spelen hormonen een rol. Eén op de duizend mensen krijgt systemische lupus erythematodes.
De huidaandoening is helaas niet te genezen. Bij 50% kan de aandoening rustiger worden en daarbij vrij van afwijkingen zijn. Dit kan zeer lang duren, maar na jaren rust kan er weer een opvlamming ontstaan. Littekens en pigmentstoornissen zullen altijd blijven bestaan.
In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen van neonatale lupus spontaan na 3 tot 6 maanden, zonder lange termijn gevolgen. Het meest voorkomende symptoom is een huiduitslag die enkele dagen tot weken na de geboorte ontstaat, vooral na blootstelling aan de zon.
De verschijningsvormen zijn Wedstrijd, Show, Spel, Avontuur, Gezondheid en Recreatie.
Het lichaam begint te protesteren: buikpijn, hoofdpijn, zweten en een onrustige hartslag zijn veel voorkomende symptomen. Naarmate de stress hoger oploopt of langer aanhoudt, worden de klachten ernstiger. Omdat je lange tijd meer energie verbruikt dan opbouwt, raak je geleidelijk uitgeput.
SLE staat voor systemische lupus erythematodes. SLE is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam ontstekingseiwitten aan, die schade aan weefsels en organen kunnen veroorzaken.
Erfelijke aanleg, vrouwelijke hormonen en omgevingsfactoren, zoals roken, lijken betrokken bij het ontstaan van de ziekte. De ziekte begint meestal, als je tussen de 20 en 40 jaar oud bent.
Anti‐ds-DNA antistoffen zijn auto-antistoffen tegen het DNA in de cel. Meer dan 95% van de mensen met SLE heeft deze antistoffen. Er wordt vaker getest op anti-ds-DNA antistoffen, omdat de hoeveelheid antistoffen tegen het dubbelstrengs DNA kan helpen om de ernst van je ziekte-activiteit te bepalen.
Als alleen de huid is aangedaan wordt het cutane LE genoemd (cutis = huid). Dit wordt verder opgedeeld in verschillende vormen, te weten acute-, subacute- en chronische cutane LE (zie NVDV folder 'CDLE'). Als diverse organen zijn aangedaan wordt het systemische lupus erythematosus (SLE) genoemd.
Een positieve ANA test betekent dat er een hogere concentratie van auto antistoffen aanwezig is dan normaal. Wanneer er ook klachten zijn van een auto-immuunziekte, geeft dit de huisarts een reden om verder uit te laten zoeken of en welke auto-immuunziekte het zou kunnen zijn.
Subacute Cutane Lupus Erythematodes (SCLE)
Er is sprake van rode en schilferende plekken op de huid. Vooral op de huid die regelmatig in de zon komt. Deze plekken kunnen op psoriasis, eczeem of zelfs schimmel lijken en laten na genezing geen littekens achter, wat wel bij de chronische variant CDLE hoort.