Bij een normaal plaspatroon gaat een kind overdag 5-7 keer per dag plassen.
Niet schrikken, in de eerste dagen van de training kan jouw kindje wel zo'n 20 keer per dag plassen. Sommige peuters gaan zelfs nog vaker. Wanneer dit vooral ongelukjes zijn kan dit soms frustratie opwekken, en dat is natuurlijk niet gek als je de hele dag aan het dweilen bent.
In plaats van een uur kun je natuurlijk ook elk anderhalf uur of twee uur aanhouden als je kind al langer de plas kan ophouden. Let goed op je kind. Vaak zie je dat ze aangeven dat ze moeten plassen of aan het plassen zijn.
Moeite met plas ophouden
Ervan uit gaande dat een kind normaal drinkt is 6 tot 8 keer plassen normaal. Kinderen met een overactieve blaas hebben vaak ook moeite met 's nachts zindelijk worden omdat er maar kleine plasjes in de blaas passen.
Laat uw kind elke dag op vaste tijden enkele minuten op het potje zitten zonder luier. Goede momenten zijn: als uw kind wakker wordt, als er signalen zijn/uw kind aangeeft dat het nodig moet, na het eten of drinken of bij weggaan of thuiskomen. Vertel iets leuks terwijl u uw kind op het potje zet.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Zindelijk worden is onderdeel van de ontwikkeling van je kind. En die ontwikkeling verloopt bij ieder kind anders. De meeste kinderen beginnen tussen de 2 en 3 jaar met zindelijk worden. Rond 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk.
Ongelukjes op het potje
Op de eerste dag zonder luiers heeft een derde van de kinderen ongeveer drie of vier ongelukjes, terwijl 12% tot zeven jaar ongelukjes kan hebben. Je moet gewoon volhouden, want uiteindelijk leren ze het wel.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Sommigen hebben het opeens te pakken en zijn dan binnen twee dagen zindelijk, maar soms duurt het ook maanden. Meestal gaan we uit van drie tot vier weken voordat een kindje overdag zindelijk is. En 's nachts hoeven kinderen zelfs pas met 8 jaar zindelijk te zijn.”
Rond 4 jaar zijn de meeste kinderen ook 's nachts zindelijk, maar er zijn verschillen. Een kind dat bijvoorbeeld erg diep slaapt, heeft mogelijk meer moeite om op tijd wakker te worden. Uiteindelijk is het meer regel dan uitzondering dat ook kinderen van 5, 6 of 7 jaar 's nachts nog wel eens een ongelukje hebben.
Wanneer uw kind naar het eerste studiejaar gaat en nog regelmatig (bijna dagelijks) in zijn/haar bed plast, raadpleegt u best een arts. Bedplassen verdwijnt bij de meeste kinderen doorheen de jaren, maar niet bij ieder kind. Een kind dat op 6 jaar elke nacht nat is heeft maar 50% kans om spontaan droog te worden.
Bel dezelfde dag de huisarts of huisartsenpost als je 1 of meer van deze dingen merkt bij je kind:Je kind heeft een halve dag niet geplast, of een halve dag geen natte luiers. Je kind drinkt minder dan de helft van normaal op 1 dag. Je kind heeft een droge mond.
Het plotseling niet meer kunnen plassen, acute urineretentie, komt bij kinderen niet vaak voor. Toch kan een kinderarts ermee worden geconfronteerd. De presentatie is vaak rond de leeftijd van 3 jaar, vooral bij jongens. De meest voorkomende oorzaken zijn obstipatie en infecties, zoals balanitis of cystitis.
Houd de schaamlippen opzij bij het plassen. Jongens: als dat kan de voorhuid iets terug trekken, maak de eikel schoon, houd de voorhuid terug bij het plassen. Laat het kind plassen en vang wat urine op halverwege de plas. Het kan handig zijn om dit onder de douche te doen.
Wat precies de oorzaak is van het opschuiven van de leeftijdsgrens waarop kinderen zindelijk worden, is niet bekend. Deskundigen hebben wel vermoedens. Ze denken dat dit komt doordat wegwerpluiers tegenwoordig een stuk beter van kwaliteit zijn. Ze absorberen beter dus een kind heeft minder last van een volle luier.
Je kunt je kind begeleiden, niet trainen. ' Controleren en star vasthouden in het proces van zindelijk worden, raadt ze af. Het is heel normaal als het een tijdje goed gaat, maar het kind daarna toch weer een paar keer in de broek plast.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als uw kind dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft uw kind een overactieve blaas. Uw kind kan soms wel ieder uur plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat de blaas extra prikkelbaar is.
Het voordeel van zo'n wc-brilverkleiner is dat de grote of kleine boodschap van je kind direct in het toilet terecht komt. Een potje daarentegen moet je na elk gebruik leeggooien in de wc en vervolgens schoonmaken. Is je kind er klaar voor? Deze spullen heb je nog meer nodig voor zindelijk worden.
Zet een potje neer
Zet het potje ergens in de kamer en laat je kind ermee spelen. Vertel af en toe waar het potje voor is. Zo raakt je peuter rustig gewend aan het idee. Misschien wil hij uit zichzelf wel proberen hoe hij op het potje moet zitten.
Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie. Wanneer u meer vocht binnen krijgt is het ook logisch dat u vaker moet plassen. Krijgt u minder vocht binnen, zult u minder vaak naar het toilet hoeven.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
Dit kan spontaan gebeuren, maar ook uitgelokt worden door kou, een volle blaas of inname van bepaalde producten zoals cafeïne. Soms is er een achterliggende oorzaak voor deze klachten, zoals een vergrote prostaat, irritatie van de blaaswand, een sluimerende blaasontsteking of een neurologische ziekte.