Voor de kust van Bonaire op de Nederlandse Antillen, ligt Klein Bonaire. Het is een onbewoond eiland waar je kunt zwemmen, zonnen en duiken of snorkelen. Het ligt op zo'n 800 meter van Bonaire en is eenvoudig te bereiken vanuit Kralendijk.
Prima boot om naar klein Bonaire te varen. Kost 15 dollar retour en dat is het waard. Opstappen bij Space beach club. Eerst vaar je naar het aanmeerstrand waar je je spullen (onbeheerd) kunt achterlaten.
In 25 minuten staan we op Klein Bonaire. In nog geen 25 minuten bereiken we Klein Bonaire dat een ware rust uitstraalt. Het strand is maagdelijk wit en er zijn nauwelijks mensen. Ook het water ziet er heel aanlokkelijk uit.
De Caribe watertaxi brengt u heen en weer naar klein Bonaire voor slechts $20. Ze vertrekken van Eden Beach elke dag om 10:30 uur, 12:30 pm en 14:30 uur en je kunt weer terug op 12:45 pm, 14:45 pm en 17:00 pm. Kinderen onder de 10 jaar mogen de helft van de prijs.
Snorkelen op Klein Bonaire kan op verschillende manieren. Je kunt met een boot naar Klein Bonaire en vervolgens zelf snorkelen vanaf het strand. No Name Beach en Ebo's Reef zijn hiervoor echte aanraders. Een andere mogelijkheid is om met een gids te gaan snorkelen.
Het eiland is uniek omdat er nog maar weinig eilanden van dit formaat in de Caribische archipel onbewoond zijn. Het water dat tussen Bonaire en Klein Bonaire ligt heeft overigens een enorme diepte (180 meter).
Als je schildpadden wil zien tijdens het snorkelen op Bonaire dan moet je bij Funchi's Reef zijn. Deze ondiepe baai bevat zeegras waar roggen en schildpadden zich op voeden. Ze eten hier in het ondiepe en gaan daarna naar het diepere water in de baai. De baai is het onderkomen van zo'n 1000 zeeschildpadden.
Hoeveel kost een taxi van en naar Kralendijk? U moet rekenen met een prijs van $ 15 tot $ 20 als u met de taxi van Bonaire Flamingo Airport naar het centrum van Kralendijk of de resorts in de buurt wilt. Een taxi naar Lac Bay (Lac Cai) is iets duurder, ongeveer $ 30.
Een must om te bezoeken tijdens je vakantie naar Bonaire is het Washington Slagbaai Nationaal Park. Dit voor Bonaire belangrijke, bergachtige gebied vol met cactuswouden, rotsformaties, aloëvelden, zoutmeren, stranden en blowholes, bedekt het noorden van het eiland.
Er zijn verschillende plekken waar de meeste toeristen verblijven: In hoofdstad Kralendijk, in het deel van Kralendijk ten zuiden van het vliegveld dat Belnem heet, ten noorden van Kralendijk bij Santa Barbara of aan de oostkant van het eiland bij de prachtige lagune van Lac Bay.
Bonaire is het hele jaar door een fantastische vakantiebestemming. Het wordt er overdag bijna nooit kouder dan 28 graden Celsius, zelfs niet in de winter. De temperatuur van het zeewater is rond de 28 graden Celsius. Het klimaat is er dus uitstekend voor een heerlijke zonvakantie.
De hamerhaai, verpleegsterhaai en zandhaai zijn de haaiensoorten die sporadisch voorkomen in de wateren van Bonaire. De kans op een ontmoeting met deze haaien is het grootst aan de oostkust van het eiland. Aan deze kant is de noordoostpassaatwind nog op volle snelheid en jaagt hij de golven metershoog op.
Dit paradijselijke strand is privé en alleen toegankelijk voor gasten. De wuivende palmbomen zorgen voor genoeg schaduw en je hebt hier geen waterschoenen nodig om de zee in te lopen.
Want hoewel Bonaire eerder bekend staat als duikersparadijs dan als strandbestemming; mooie stranden zijn er genoeg! Van hippe beachclubs en privé strand op je eigen resort tot verborgen pareltjes waar de locals komen. Elk strand heeft zijn eigen charme en het water is overal even prachtig helderblauw.
De eilanden van Caribisch Nederland hebben wat betreft oppervlakte en inwonertallen iets weg van de Waddeneilanden. Bonaire is ongeveer twee keer zo groot als Texel en heeft 10 procent meer inwoners. Sint-Eustatius en Saba zijn samen net zo groot als Vlieland en hebben vier keer zo veel inwoners.
Heel Bonaire is een beschermd onderwaterpark en elke duiker en snorkelaar betaalt een bijdrage van 10 dollar voor een penning om te mogen snorkelen of duiken. Deze is een jaar geldig.
De meeste stranden op Bonaire bestaan uit losse brokken afgestorven koraal. Om je makkelijk over het strand te verplaatsen zijn waterschoentjes de oplossing. Je loopt hiermee zonder veel moeite het water in en je kunt ze aanhouden tijdens het snorkelen. Tegenwoordig hebben ze waterschoenen in alle kleuren en maten.
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
Je zou denken dat de kleinschaligheid van Bonaire het eiland saai maakt, maar het tegendeel is waar, juist omdat mensen hier heel betrokken zijn, wordt er heel veel georganiseerd er is altijd wel een evenement, optreden, festival of iets dergelijks te beleven. Bonaire is een feestje op zich.