Doe een flinke hand kruidnagels in ½ liter water en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat dit mengsel 20 minuten met de deksel op de pan zachtjes trekken. Zet het vuur uit en laat alles goed afkoelen. Zeef het mengel en vang het water op.
Kruidnagel als middel tegen vliegen
Het is ook mogelijk om wat kruidnagel in een bakje water te leggen en dat bakje op een handige plek neer te zetten. De geur van de kruidnagel jaagt vliegen in zo'n mate weg dat je een paar dagen na het opzetten van deze val waarschijnlijk geen last meer hebt van vliegen.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken, maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
Overlast door vliegen in huis komt regelmatig voor, zeker gedurende de warmere maanden van het jaar. Een paar vliegen is natuurlijk geen probleem, maar wanneer u een vliegenplaag in huis heeft, wordt het al snel een ander verhaal. Vliegenoverlast in huis is smerig, maar kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
De wesp houdt namelijk helemaal niet van de geur van kruidnagels. Niet alleen wespen houden niet van deze geur, maar ook muggen, mieren, motten, zilvervisjes en muizen. Het leuke aan het creatieve vak is, dat je allerlei materialen gebruikt.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Vliegen kun je vermijden door keukenafval in goed sluitende vuilnisbakken op te bergen. Zorg ervoor dat je geen vliegen aantrekt door bijvoorbeeld lege limonadeflessen en confituurpotten steeds goed uit te spoelen. Plaats goed sluitende vliegenramen in de vensters of een vliegengordijn voor de deur.
Schrikken de vliegen echt van een boterhamzakje? Een vlieg vliegt (bijna) altijd via de bovenkant van iets naar binnen. Doordat de boterhamzak met water gevuld is wordt alles vergroot.
Knoflook, knoflook, Knoflook
Vliegen houden, net als vele mensen, niet van de geur van knoflook. Om vliegen op afstand te houden maak je een afkooksel van knoflook: kook verse en sappige knoflook in water. Zeef de bouillon en zet het resultaat in een kom op bijvoorbeeld je keukentafel of voor het raam.
Reinig zo veel mogelijk met schoonmaakazijn. Citroen, lavendel en azijn verspreiden luchtjes waarmee je vliegen en veel andere insecten afschrikt.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
De eitjes van vliegen worden verteerd door het maagzuur. Het verhaal wordt anders als het om eitjes gaat van o.a. lintwormen. Deze komen wel uit in ons lichaam. Het gevaar met vliegen e.d. zit hem juist in de bacteriën die ze achterlaten, niet de eitjes.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Het antwoord is kinderlijk eenvoudig: slurpen. De reukzin van een vlieg is fenomenaal. Vanop 250 meter ruiken ze lekkers. Dat kan dat biefstukje zijn, maar evengoed een verse drol of wat mest.
Maar de huisvlieg houdt zich vooral binnenshuis op. Wanneer ze niet op zoek is naar voedsel gaat ze achter een partner aan voor de voortplanting. En bij de huisvlieg is het de goede gewoonte zich te verzamelen bij een uitsteeksel van het plafond in de kamer waarin ze zich bevinden. Meestal is dat een lamp.
Is het oppervlak glad, dan plakt hij zich vast met de kleefhaartjes, dat zijn een soort zuignapjes. Wanneer hij landt, plakt hij eerst zijn voorpootjes op het plafond en daarna volgt de rest van zijn lichaam erachteraan. Bekijk het filmpje om te zien hoe dat er in het echt uit ziet. Komen haaien op mensenbloed af?
Een vliegenplaag is behoorlijk seizoensgebonden en kan op verschillende manieren ontstaan. Zo komen dikke glanzende aasvliegen in de zomer vooral af op organisch afval en kadavers van dieren. In beide materialen leggen ze vele eitjes en die ontwikkelen zich razendsnel.