Het land met verreweg de grootste diversiteit aan diersoorten is Canada met maar liefst 6.666. Op de tweede plaats staat de Verenigde Staten met 2.341, gevolgd door Spanje (933), Australië (854), het Verenigd Koninkrijk (772), Noorwegen (736), Brazilië (635), Frankrijk (541), Duitsland (507) en Zuid-Afrika (506).
Waar naar toe om wilde dieren te spotten? De beste landen om dieren in het wild te spotten zijn Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Argentinië, Sri Lanka, India, Thailand en natuurlijk vele landen uit Afrika, zoals Kenia, Tanzania, Zuid-Afrika en Namibië.
Laten we gelijk met een leuk weetje beginnen: Costa Rica beslaat slechts 0,3% van het oppervlak van de aarde, maar je vindt er bijna 5% van alle soorten flora en fauna ter wereld! Per oppervlakte-eenheid heeft Costa Rica de hoogste biodiversiteit ter wereld!
Wilde dieren zijn alle dieren die van nature in het wild voorkomen, behalve productiedieren, honden en katten. Er komen in Nederland 36.000 diersoorten in het wild voor. Daarvan zijn zo'n 500 diersoorten beschermd. De regels rond beschermde dieren en planten staan in de Flora- en faunawet.
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
Het edelhert, ook wel de cervus elaphus, is het grootst in het wild levende dier van de big five in Nederland. Het mannetje is te herkennen aan het grote gewei en de vacht van het edelhert roodbruin.
Hoogste percentage natuurgebieden
Als je naar een land wil dat naar verhouding veel natur heeft, is Luxemburg de place to be. Van alle Europese landen die in het onderzoek zijn meegenomen, heeft dat land het grootste percentage natuurgebied: 76%!
Van de insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Volgens Gene DeFoliart, een gepensioneerde professor van entomologie, is entomofagie ongetwijfeld een oude traditie.
Ook deze term werd in het leven geroepen om prioriteiten te kunnen stellen in beheersplannen. Brazilië, Australië, Mexico, Madagaskar en de Verenigde Staten zijn enkele voorbeelden van de 17 megadiverse landen.
In Zuid Amerika zijn de meeste huisdierbezitters, zowel in Argentinië als in Mexico heeft 80% van de bevolking een huisdier. Brazilië volgt daarna met 75%. In de Aziatische landen wonen de minste huisdierbezitters. Zuid Korea staat onderaan met 31%, gevolgd door Hong Kong (35%) en Japan (37%).
De Hollandse leeuw is als nationaal symbool prominent aanwezig in Nederland. Of het nu ons Rijkswapen of het tenue van ons nationale voetbalelftal is, dit onverschrokken roofdier prijkt er prominent op. Toch is de keuze voor de leeuw als symbool op zijn minst opmerkelijk.
Het sterkste dier ter wereld in verhouding tot zijn lichaamslengte is de blinde hoornmijt. Dit minuscule wezentje kan namelijk 1200 keer zijn eigen gewicht dragen.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
De tijger is het populairste dier ter wereld, maar of het zijn voortbestaan op deze planeet zal garanderen valt nog te bezien. En de panda is ook immens populair, maar ook voor dit dier lijkt dit gegeven hem eerder te nekken dan te behoeden voor uitsterven.
Hoe groot is een vliegend hert? Het mannetje is meestal 3 tot 8 centimeter, maar kan wel tot 9 centimeter groot worden. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner, meestal tussen de 3 en 6 centimeter. Het vliegend hert is daarmee de grootste kever van Nederland.
IJsland is het thuis van zo'n 300.000 mensen, veel schapen, prachtige vogels en paarden, maar insecten zijn er maar weinig te vinden. Slechts 1300 soorten tegenover ongeveer 20.000 soorten in Nederland. Geen dagvlinder vliegt er rond, zelfs geen mug.
Het vliegend hert (Lucanus cervus) is de grootste Nederlandse kever. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding, zij zijn tot wel 9 cm groot en hebben immense gewei-vormige kaken.
Noorwegen. Noorwegen: Dit Scandinavische land verdient zeker een plekje op je bucketlist! Noorwegen staat bekend om de prachtige natuur. Denk aan de bijzondere fjorden, gletsjers, watervallen, valleien en meer!
De bosbedekking verschilt aanzienlijk van lidstaat tot lidstaat: in Finland, Zweden en Slovenië beslaan de bossen bijna 60 % van het grondgebied, in Nederland is dat slechts 9,9 %.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden.
De Veluwe is wel dé plek in Nederland om wild te spotten: naast edelherten heb je hier ook kans om met een wild zwijn, ree, vos, das of boommarter tussen de bomen voorbij te zien schieten.
Jazeker. Endemische dieren in Nederland zijn enkel de grote vuurvlinder en een ondersoort van de Noordse woelmuis. De enige Nederlandse endemische plant is de cannabisativa hollandica. Jk, alle planten in Nederland komen ook elders voor.