Verminderde bloedcirculatie zorgt voor bleek gezicht Dat zorgt ervoor dat je bloed makkelijker stroomt en je je warmte af kunt geven aan je huid. Dit zorgt voor die gezellige rode wangetjes. Een goede nachtrust zorgt voor een goede bloedcirculatie en dus voor wat kleur op je gezicht.
Het verdwijnen van het pigment uit de huid kan verschillende oorzaken hebben. Zo hebben littekens en andere beschadigingen in de huid vaak minder pigment, waardoor ze er wit uitzien.Ook kan door een aandoening het pigment worden afgebroken of kan het verplaatsen in het lichaam.
Over het algemeen heeft UV-straling de neiging een donkerdere huidskleur te genereren bij mensen met een medium, matig bruine en donkerbruine huid, maar niet bij mensen met een witte, lichtwitte en zeer donkerbruine tot donkere huid. Degenen met een witte of bleke huid hebben de neiging te verbranden, maar niet bruin te worden.
Algehele bleekheid of bleekheid in bepaalde gebieden zoals het gezicht, het onderste ooglid, of de nagels kunnen erop wijzen dat je een matig of ernstig ijzertekort hebt. Dit wordt veroorzaakt door minder hemoglobine, dat het bloed normaal van de rode kleur voorziet.
Sommige mensen worden geboren met een natuurlijk doorschijnende of porseleinen huid . Dit betekent dat de huid erg bleek of doorschijnend is. Mogelijk ziet u blauwe of paarse aderen door de huid. In andere gevallen kan een doorschijnende huid worden veroorzaakt door een ziekte of een andere aandoening waardoor de huid dun of erg bleek van kleur is.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Zeker als je een lichte huid hebt of al lang niet in de zon bent geweest, kan je het best 's ochtends of na 15 uur zonnen. Scrub je huid voor het zonnen.Door je huid goed voor te bereiden op het zonnen, bijvoorbeeld door te scrubben, zal je jouw bruine kleur na het zonnen vaak ook langer kunnen behouden.
Gewone pigmentvlekken kunnen niet terugkomen, maar sommige vlekken zouden kunnen terugkomen binnen enkele maanden tot één jaar. De procedure zal dan herhaald moeten worden. Ditzelfde kan ook gelden voor het zgn. zwangerschapsmasker bij vrouwen.
Oorzaak: bloedarmoede (ijzertekort)
En door een ijzertekort heb je de kans dat je te maken krijgt met bleekheid. Let wel: alleen in extreme gevallen van bloedarmoede ga je bleek zien. Dit heeft te maken met een tekort aan rode bloedkleurstof, waardoor je gezicht minder rood van kleur is en daardoor bleker oogt.
Felle kleuren als neon geel, roze en groen kun je beter niet doen, deze kleuren maken je huid namelijk erg flets en grauw. De volgende kleuren passen gelukkig wel goed bij een bleke huid. Kleuren als bruin, zwart, bordeaux rood, donkerblauw en donkergroen zijn de perfecte match met een licht huidje.
Vermoeidheid is een veel voorkomende klinische klacht. Indien geassocieerd met een bleke huid, suggereert dit dat bloedarmoede of een laag aantal rode bloedcellen de specifieke oorzaak van de vermoeidheid kan zijn . Bloedarmoede met vermoeidheid kan het gevolg zijn van acuut of chronisch bloedverlies, infectie, kanker of medicijnen. Een verminderde bloedstroom door hartfalen kan ook bloedarmoede veroorzaken.
Ik word niet bruin in mijn gezicht
De huid van je gezicht is heel anders dan de huid van je lichaam. Veel dunner en veel gevoeliger. Maar: de huid van je gezicht kan dus ook veel minder melanine bevatten dan de rest van je lichaam. Je huid kan hierdoor minder pigment aanmaken om bruin te worden.
Lichtere huidtinten evolueerden onafhankelijk van elkaar in voorouderlijke populaties in het noordwesten en noordoosten van Eurazië, waarbij de twee populaties ongeveer 40.000 jaar geleden uiteen gingen.
Kortom, de huid van iedereen bereikt een afkappunt wanneer de huid niet meer bruin kan worden. Dit komt doordat het fysiek niet in staat is om nog meer melanine aan te maken , het pigment dat ervoor zorgt dat onze huid donkerder wordt.
Bij blootstelling aan uv-stralen maakt de huid melanine aan en wordt bruin.
Eén reden kan zijn dat de persoon niet genoeg tijd in de zon doorbrengt . Een andere mogelijkheid is dat de persoon zonnebrandcrème gebruikt met een hoge SPF, die de UV-stralen blokkeert die bruining veroorzaken. Het kan ook zijn dat de persoon een huidtype heeft dat niet snel bruin wordt.
Er wordt echter nog steeds aangenomen dat vitamine C het melaninegehalte kan verhogen . Voor een vitamine C-boost kun je voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, bessen en groene bladgroenten, die de melanineproductie kunnen optimaliseren. Het nemen van een vitamine C-supplement heeft een soortgelijk effect.
Net zoals je zou doen met materialen op aarde, kunnen planten en bloemen worden gemalen en gezeefd tot een fijn poeder dat als natuurlijke pigmenten kan worden gebruikt . Koken of persen zijn alternatieve methoden om de gewenste kleur te verkrijgen. Van daaruit kunt u een drager en bindmiddel toevoegen om inkt of kleurstof te maken.
Melanocyten zijn huidcellen in de buitenste laag van je huid. Als er uv-straling van de zon of de zonnebank op je huid komt, maken deze cellen het stofje melanine aan. Dit zorgt ervoor dat je huid donkerder van kleur wordt. De melanocyten zijn verdeeld over je hele huid.
Om bruin te kunnen worden, dient er melanine pigment aangemaakt te worden. Melanine pigment reguleert de kleur van de huid. Het kan zijn dat je gezicht minder melanine bevat dan de rest van je lichaam. Dit betekent dat je hier minder pigment aan maakt om bruin te worden.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Bleekwitte huid: shock
Als iemand over het hele lichaam bleek ziet en de huid daarbij ook koud en klam aanvoelt, dan kan er sprake zijn van shock. De bloedsomloop werkt op halve kracht en is overgegaan op de stand 'overleven'. Al het bloed dat het hart nog rond kan pompen gaat naar de hersenen en het hart zelf.