Azijn is te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur. Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven.
Wat gebeurt er als je azijn gebruikt tegen onkruid
De naam natuurazijn doet misschien anders vermoeden, maar azijnzuur is gewoon schadelijk. De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Geef planten met een lage PH-waarde een boost
Sommige bloemen met een lage PH-waarde zullen terug bloeien met een beetje azijn. Mix 100 ml witte azijn met 1 liter water, en giet dit op de aarde rond rozen, gardenia's, lavendel, bosbessen azalea's, rododendrons en hydrangeas.
Gebruik schoonmaakazijn niet in de tuin. Schoonmaakazijn is effectief in het verwijderen van onkruid, groene aanslag en mos, maar je mag het er niet tegen gebruiken!
Schoonmaakazijn is een heel bekend (huis)middel tegen onkruid. Het is een super onkruidverdelger! In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood.
Houd daarbij ongeveer de hoeveelheid aan van 1 deel azijn en 4 delen water. Laat dit een poos staan, desnoods de hele nacht. Daarna kun je de douchekop afspoelen en droogmaken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Volgens het onderzoekinstituut blijkt nu dat er bij lage percentages azijnzuur al een risico is voor planten naast het bespoten oppervlak. En als veel azijn bij het gebruik van een gieter of fles direct in de grond loopt, kan dat een acuut risico vormen voor bodemorganismen.
Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn. Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen.
Het werkt zo; Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating. Spoel de tegels niet direct schoon, maar laat het mengsel intrekken.
Verdun het azijn tot maximaal 1 op 1, en gebruik een plantenspuit om te oppervlak te besproeien. Doe dit alleen met droog, zonnig weer.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Gebruik sowieso alleen koffieprut bij je planten, ongebruikte gemalen koffie is niet geschikt voor je kamerplanten. Een handje gedroogde koffieprut door je potgrond heen mengen als je je plant verpot kan geen kwaad en zal zeker wat toevoegen aan de voedingsstoffen.
Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar een laagje zout. Dat zout is niet bedoeld om gladheid te bestrijden, maar om het onkruid tussen de tegels in bedwang te houden.
Azijn tegen onkruid is verboden
Volgens het RIVM is het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals azijn, chloor en zout schadelijk voor het milieu en daarom verbieden ze dus het gebruik van deze middelen voor het verdelgen van onkruid.
Met schoonmaakzijn kun je groene aanslag heel eenvoudig van zowel tegels als tuinmeubels en dakpannen verwijderen. Waarom groene aanslag en azijn zo goed samengaan? Omdat de zure azijn dodelijk is voor algen en mossen waardoor het een zeer effectief bestrijdingsmiddel is.
Groene aanslag verwijderen van tegels, hout of beton kunt u doen met een hogedrukreiniger, schoonmaakazijn, soda en groene zeep of een speciale groene aanslagreiniger. Let wel op! Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger, chloor of schoonmaakazijn kan schadelijk zijn voor uw terrastegels.
Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar.
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Wasmachine schoonmaken: azijn
Giet een flinke scheut azijn in de wasmiddellade en draai een kookwas. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet, vuil en kalk snel op. Voilá, je wasmachine is weer blinkend schoon.