Rijst, risotto en polenta worden hier overal gegeten en overtreffen nog steeds verreweg de populariteit van pasta. Ook is het de gewoonte de gerechten te bereiden met boter, varkensvet en volle room i.p.v. olijfolie.
Zoals alle steden en regio's in Italie heeft ook Milaan een keur aan beroemde lokale gerechten. Van de bekende 'cotoletta Milanese' tot de risotto Milanese en de ossobuco. De redactie van Milaan-Nu presenteert enkele heerlijke recepten.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Typisch Italiaans eten omvat gerechten zoals pasta met diverse sauzen (denk aan spaghetti, lasagne en ravioli), maar ook pizza en risotto. Als voorgerechten wordt er vaak antipasti gegeten zoals bruschetta en Italiaanse kazen (mozzarella en parmezaanse kaas).
Veeg je mond nooit af met je servet, dat wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Leg je handen niet op tafel tijdens het eten, maar houd ze op schoot. Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken.
Cappuccino, Italiaans ontbijt
Cappuccino is meer melk dan koffie, het zit vol calorieën. Misschien is dat wel de reden waarom Italianen zo slank blijven. Al deze calorieën worden verbrand gedurende de dag en blijven zo niet aan je heupen hangen.
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
Dat is er ook nog steeds bij volwassenen: 36 % van de Italiaanse mannen gaat pas na mezzanotte, middernacht, naar bed in tegenstelling tot 23% van de Italiaanse vrouwen. Nederlanders daarentegen gaan gemiddeld eerder naar bed, namelijk tussen 23.00 en 23.15 uur.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Diner (cena)
Een typisch Italiaans diner thuis wordt meestal rond 8 uur 's avonds geserveerd en bestaat uit pasta, vlees en vis. Uit eten gaan in Italië is best wel een ding: meerdere gangen, wijn en veel kletsen en wachten maken allemaal deel uit van het geheel.
Een Italiaans diner bestaat uit vier gangen; antipasti, primi, secondi en dolci. Bij antipasti kan je denken aan bruschetta, typisch Italiaanse vleeswaren of kaas en salades. De prima piatti is meestal een pasta of risotto gerecht. En de secondi is een hoofdgerecht wat meestal uit vlees of vis bestaat.
Het eten in Milaan kunt u zo goedkoop of duur maken als u zelf wilt. Zo kost een drankje drinken aan het bekende piazza del Duomo al snel €8,- tot €10 euro. Best duur dus!
Daar waar Rome vooral bekend staat om de historische bezienswaardigheden en Venetië dankzij de vele kanalen en oude gebouwen vooral bekend staat als een romantische bestemming, daar staat Milaan vooral bekend als zakenstad en modehoofdstad van Italië.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Lunch (Pranzo)
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
Algemeen. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.
Op de 1e plaats Sardinië
Sardinië is de klassieke vakantiebestemming van de rijke Italianen, we herinneren ons uiteraard nog de bunga bunga parties van Berlusconi in zijn vakantie villa. Vaste gasten in Sardinië zijn onder meer Flavio Briatore en Elisabetta Gregoraci.