Belgische maaltijdgewoontes Het ontbijt is meestal een broodmaaltijd met zoet en hartig beleg, melkproducten zoals kaas en ontbijtgranen. Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep.
Een populair ontbijtgerecht is het 'Belgisch ontbijt', bestaande uit een assortiment broodjes, croissants, kaas, ham, confituur en chocopasta. Daarnaast zijn er ook gerechten zoals 'pistolets met beleg', waarbij pistolets worden belegd met kaas, ham, salami, of zoet beleg zoals chocopasta of confituur.
Stoofvlees met frieten
Jullie bevestigden het nog maar eens: het favoriete gerecht van de Belgen is stoofvlees met frieten. Een klassieker die altijd even goed smaakt.
Oorsprong van Belgische snacks
Veel van de typische Belgische snacks hebben hun oorsprong in de frituurcultuur, waarbij gerechten zoals frieten, frikandellen en bitterballen populair zijn. Daarnaast zijn er ook snacks die specifiek zijn voor bepaalde regio's, zoals Luikse wafels en Gentse neuzen.
Een van de bekendste voorbeelden van Belgisch gebak is de Belgische wafel, die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt. Andere populaire Belgische gebakjes zijn de éclair, de praline en de speculaas. Belgisch gebak staat bekend om zijn ambachtelijke bereiding en hoogwaardige ingrediënten.
Van de heilige kip op zondag tot de rosbief bij oma: frietjes horen erbij en worden gesmaakt door klein en groot. Natuurlijk blijft dé grote klassieker waar iedereen dol op is en die terug te vinden is in zowat alle brasserieën in België, biefstuk friet met salade.
De meeste Belgen lunchen met boterhammen. Voor de lunch worden deze meestal belegd met iets hartigs, zoals kaas of hesp (Vlaams voor ham). Daarnaast eet men vaak een warm soepje, zoals tomatensoep of groentesoep. Bij deze eenvoudige lunch wordt vaak water of iets fris gedronken, maar ook wel vruchtensappen.
Ook rond tien uur, vier uur en 's avonds na het avondeten wordt er gesnackt in ons land. Vooral het vieruurtje is populair: 42 procent van de Belgen zegt regelmatig een tussendoortje te nemen 'na schooltijd'.
Belgen hebben een breed scala aan populaire sterke dranken. Enkele van de meest geliefde dranken zijn jenever, whisky, rum en gin. Jenever is een traditionele Belgische sterke drank die al eeuwenlang wordt gedronken.
Het Belgisch voedingspatroon wordt gekenmerkt door een excessieve consumptie van rood vlees, bereid vlees en gesuikerde dranken, en door een onvoldoende consumptie van fruit, groenten, noten en zaden, melk, eieren en vis. Het voedingspatroon is slechts weinig veranderd in de tijd.
Bekende Belgische snoepmerken zoals Côte d'Or, Leonidas en Guylian zijn geliefd over de hele wereld. Chocolade, pralines, wafels en speculaas zijn enkele van de populaire snoepjes die uit België komen.
Voeding en niet-alcoholische dranken zijn in België juist stukken duurder: 12% boven het EU-gemiddelde. Daar staat tegenover dat alcoholische dranken en tabak er juist weer veel goedkoper zijn: 96% van de gemiddelde Europese prijs.
Enkele populaire Belgische gerechten zijn: witloof met kaas en hesp in de oven, (vlees)stoverij met frieten, 'tomate crevettes' (tomaat-garnaal), stoemp (stamppot van aardappelen en groenten), vol-au-vent, Gentse waterzooi (een soep van zoetwatervis en/of kip, room, groenten & aardappel), paling-in-'t-groen uit de ...
Zuivel vaker op ontbijttafel. De populariteit van zuivel als ontbijt lijkt toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt.
Een goed ontbijt bevat graanproducten (brood, muesli), zachte margarine of halvarine, melk en melkproducten (bij voorkeur halfvolle en magere soorten), en broodbeleg zoals kaas (bij voorkeur 20+ of 30+), 100% pindakaas of andere notenpasta, fruit, groente of ei.
Wat betreft de subjectieve gezondheid, dus hoe we onze eigen gezondheid inschatten, scoren we beter dan het EU-15-gemiddelde (i.e. onze buurlanden). 77% van de Belgische inwoners beoordeelde zijn gezondheid in 2018 als goed of zeer goed. Voor levensverwachting, situeren we ons lager dan het EU-15-gemiddelde.
Hoeveel vlees eet de Belg
Zo weten we dat de Belg in 2022 thuis 4,2 kg rundvlees at, 5,8 kg varkensvlees, 0,5 kg kalfsvlees, 5,7 kg mengelingen van voornoemde vleessoorten en 8,9 kg gevogelte. Deze cijfers liggen in lijn met die van 2019 en zijn zelfs iets hoger voor varkensvlees en vleesmengelingen.
Hoeveel fruit eet de doorsnee Belg per dag? Uit de laatste voedselconsumptiepeiling (2014) blijkt dat de Belg (3-65 jaar) gemiddeld 1 stuk fruit per dag eet. Minder dan de helft van de Belgen eet dagelijks vers fruit. Naarmate kinderen opgroeien, eten ze minder en ook minder vaak fruit.
Zo drinkt de Belg zijn koffie het liefst (en het is toevallig ook nog eens de gezondste manier) Bijna zeven op de tien Belgen drinkt iedere dag een kopje koffie. Dat blijkt uit onderzoek van het wereldbekende merk Nespresso bij 1.000 Belgen. De warme drank is veruit het populairst bij de oudere bevolking.
Bij Kerstmis horen traditionele gerechten en ook vlees zit daarin heel sterk verweven. Bij meer dan 9 op de 10 Belgen (93%) staat er doorgaans vlees op het kerstmenu. Kalkoen (40%) en wild (19%) zijn nog steeds de meest populaire gerechten, gevolgd door vis (10%), gourmet (10%), fondue (10%) en gebraad (9%).
Zoveel verdient de Belg: bekijk hier het gemiddelde jaarinkomen in uw gemeente. Het gemiddelde inkomen van de Belg is in 2021 gestegen tot boven de kaap van 20.000 euro. Het gemiddeld netto belastbare inkomen per inwoner kwam uit op 20.357 euro, waar dat een jaar eerder nog 19.671 euro was.
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
De gemiddelde Belg eet 75 kg frieten per jaar. Belgische frituren zijn goed voor een marktaandeel van 29% op de totale frietmarkt. Als we kijken naar buitenshuis eten is dat aandeel 40%.