Een Julientje is, zoals jullie ondertussen al weten, een frituursnack vooral bekend in het Gentse uitgaansleven. Deze snack bestaat uit een pak frieten, stoofvleessaus, satékruiden, in stukjes versneden viandel, mayonaise en gefrituurde uitjes.
Een Julientje, lekkere verse frietjes met satékruiden. Mayonaise, stoofvleessaus en gedroogde uitjes. Daarbovenop een viandel in kleine stukjes!
ROMBOUT. Frietjes met stoofvleessaus, joppiesaus, geroosterde ui, kruiden en mexicano.
Het frituur moet een op en top Mechelse zaak zijn. “Ik woon al heel mijn leven hier. Dit is mijn stad. Vandaar dat ik ook een Friet Margareta en een Friet Rombout ontwikkelde: frietjes met stoofvlees- en joppiesaus, bicky-ajuintjes en een cervela of mexicano.”
Verse frietjes met stukjes viandel, besprenkeld met saté kruiden van Verstegen, met onze huisbereide stoofvleessaus, huismayonaise.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes. In het zuiden van het land krijg je er vaak extra curry bij.
Een friet met stoofvleessaus, geroosterde uitjes en kruiden. Formaat, extra saus en vlees naar keuze.
Het broodje frikandel dat ook wel door het snackbarleven gaat als een 'open ruggetje'.
Een viandel is een vleesproduct dat wordt gefrituurd. Het is een variant op de frikandel. Qua smaak is de viandel hiermee vergelijkbaar, maar deze is in een krokanter jasje gestoken. Een viandel wordt ook langer gefrituurd in een frituurpan dan een frikandel.
Daar staat bijvoorbeeld het Rombautje op, een friet met gedroogde en verse uitjes, satékruiden, joppiesaus, stoofvleessaus en een mexicano, en de Bicky 7/3 ("zeven-drietje"), een bicky burger met stoofvleessaus.
Bevroren: 3 1/2 minuten. Ontdooid: 2 minuten. Maximaal 4 stuks tegelijk frituren. De genoemde tijden zijn gemiddelden.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Doe de bloem, het ei, het water en een snuf zout in een bak en klop het tot een glad beslag. Rol een gekookte frikandel door het beslag en zorg dat de frikandel helemaal door het beslag omringd wordt. Een ontdooide en bevroren viandel frituur je op 190 graden ongeveer 5 minuten.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Patat flip is friet met pindasaus en mayonaise, met uitjes wordt het in de meeste regio's een patatje oorlog genoemd. Patatje oorlog verschilt per regio, kan zijn: a) friet met pindasaus en mayonaise, naar keuze nog aangevuld met rauwe (gesnipperde) uitjes.
5. Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
War Child start op de dag dat Nederland 70 jaar bevrijding viert namelijk met een campagne: 'Maak van je patatje een frietje vrede'. Klanten krijgen bij deelnemende cafetaria's voor 20 cent een speciaal vorkje bij hun patat.
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui. Ook bekend onder de naam 'Patat revolutie'. Gaat in Den Haag door het leven als 'Patat ziekenhuis'.
Superfriet. Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
Ja. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er maar liefst 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dit komt neer op 45 kcal per 100 gram minder dan de traditionele frituurpan.
Een andere reden dat de vulling te heet wordt waardoor je bitterbal openklapt; je hebt ze iets te lang gefrituurd. Zet dus altijd een wekker. Bitterballen met een kaasvulling worden sneller heet – kaas zet uit – en liever frituur je die iets korter of op een lagere temperatuur.
Snacks. De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.