Om virussen te detecteren en om deze van uw telefoon te verwijderen heeft u antivirus voor Android nodig, zoals F‑Secure SAFE. Antivirussoftware verwijdert Android-virussen van uw telefoon. Ook worden nieuwe virusinfecties op uw telefoon geblokkeerd.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
De beste bescherming begint met een hoesje
Dan ligt bijvoorbeeld een iPhone 13 Pro hoesje het meest voor de hand. Een smartphonehoesje is dan ook bij uitstek de ideale oplossing voor het beschermen van jouw kostbare toestel.
Veel virusinfecties worden door handcontact en hoesten overgedragen. Handen wassen en wegwerpzakdoeken gebruiken helpt om besmetting te verminderen. De meeste virusinfecties zijn onschuldig en gaan vanzelf over. Tegen een aantal virussen kunt u ingeënt worden; daarmee wordt bij baby's al begonnen.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
Virussen zijn kleine organismen. Zo klein, dat je ze met een gewone microscoop niet kunt zien. Op zichzelf kan een virus niets.
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
iPads zijn waarschijnlijk niet gevoelig voor virussen omdat het mobiele besturingssysteem van Apple sterk gecompartimenteerd is. Dit betekent dat apps gescheiden van elkaar in quarantaine worden geplaatst, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat infecties zich door het systeem kunnen verspreiden.
Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen organisme is. Dat betekent dat een virus geen eigen cellen heeft. Het komt uw lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel en bloed, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel.
U kunt besmet raken met een virus doordat u druppeltjes inademt die iemand ander uithoest of -niest. Ook kunt u besmet raken als u een oppervlakte aanraakt waar het virus op zit, bijvoorbeeld op de handen. Hoe makkelijk een virus verspreidt in uw lichaam ligt aan verschillende factoren.
Wat is malware? Malware is een term die wordt gebruikt voor schadelijke software die is ontwikkeld om schade aan te brengen of ongewenste activiteiten uit te voeren op een computersysteem. Voorbeelden van schadelijke software zijn: Virussen.
Hoe kan je een virus op de pc voorkomen? Een computervirus is simpelweg te voorkomen door een goede virusscanner te installeren. Hierna moet men een gedegen scan van het systeem doen. Bovendien is het belangrijk om de virusscanner automatisch te laten updaten zodat nieuwe dreigingen kunnen worden bestreden.
Wanneer kan een hacker meekijken met je iPhone camera(s)? Hackers kunnen meekijken via jouw iPhone cameras als er een beveiligingslek zit in je iPhone software en als er malware, bekend als 'kwaadaardige' software, of spionagesoftware op je iPhone is geïnstalleerd.
Ingebouwde beveiliging en privacybescherming gebruiken op de iPhone. De iPhone is zo ontworpen dat je gegevens en privacy worden beschermd. De ingebouwde beveiligingsvoorzieningen voorkomen dat anderen bij de gegevens op je iPhone en in iCloud kunnen.
De ingebouwde beveiligingsvoorzieningen voorkomen dat anderen bij de gegevens op je iPad en in iCloud kunnen komen. De ingebouwde privacyvoorzieningen beperken de hoeveelheid informatie die beschikbaar is voor anderen. Ook kun je instellen welke gegevens worden gedeeld en waar je ze deelt.
Apple-gebruikers krijgen meer beveiligingsupdates, iOS is geslotener dan Android (en daarmee veiliger) en het Apple-platform is minder vaak het slachtoffer van virussen. Maar, ook een iPhone kan gehackt worden.