In de rechtspraak wordt aanvaard dat een automobilist, die toevallig een stuk wild doodt dat de rijbaan oversteekt, geen jachtdaad pleegt. Een wild dier heeft geen eigenaar, het is een res nullius.Het gedode wild wordt eigendom van diegene die het aanreed.
Welke procedure dient er gevolgd te worden bij een aanrijding met een wild dier? Op het moment dat iemand een dier aanrijdt, dient de politie te worden gebeld via het nummer 0900 8844 (algemeen politienummer). Ook als het dier niet blijft liggen. Dit betreft met name grofwild zoals reeën, herten en zwijnen.
Als er een aanrijding heeft plaatsgevonden, dan roept de meldkamer van de politie een daarvoor beschikbare faunabeheerder op. Deze vakkundige mensen zijn aangesloten of geaccrediteerd door de SWN. Zij hebben een speciaal verlof om deze dieren te mogen vervoeren en tevens gewonde dieren uit hun lijden te verlossen.
Na een aanrijding met een hert is er dus niemand die de aansprakelijkheid kan erkennen. Toch kunt u wel schadevergoeding claimen als u een dier heeft aangereden wanneer u een SVI-verzekering heeft afgesloten. Als u een hert of ree heeft aangereden, vergoedt deze verzekering uw schade.
Wilde dieren zoals herten schrikken snel en nemen bij het minste of geringste de benen. Draag dus geen opvallende kleding, zoals een fluorescerend shirt of een wapperende jas die bij iedere beweging geluid maakt. Trek donkere, effen kleding aan. Maak zo min mogelijk geluid (fluister dus) en maak geen wilde bewegingen.
Al kun je een hert best aanhalen met een stukje brood en soms zelfs aaien, helemaal tam krijg je de dieren nooit. Je kunt herten zo tam mogelijk maken door veel tussen de dieren aanwezig te zijn.
Zo'n hert spreekt een bijzonder verlangen aan, dat wist men kennelijk toen al. De spanning wanneer je er een kunt aanraken, die speelt niet bij een gedomesticeerd schaap in de wei. Dit dier met zijn zachte blik is niet echt te temmen of te aaien, het schiet weg.
Bel de politie: 0900‑8844. Wat moet je dan altijd doen, als je een aanrijding met wilde dieren (grofwild zoals ree, wild zwijn of edelhert):
De politie zal de faunabeheerder inschakelen om het gewonde dier op te sporen dan wel het overleden dier op te ruimen.
Bel een ziekenwagen als er gewonde inzittenden zijn. Contacteer de politie en blijf ter plaatse tot de politie toegekomen is. Vul intussen het Europees aanrijdingsformulier in en maak foto's. In het geval je een (mini-)omniumverzekering hebt, wordt de schade bij aanrijding met wilde dieren gewoonlijk vergoed.
Aanrijding dier en WA-dekking
Dan draai je zelf op voor de schade. Komt de schade door een huisdier, dan kun je de kosten misschien verhalen op de eigenaar. Zeker als er iets is gebeurd op een plek waar bijvoorbeeld een hond niet mag loslopen. Zoek je zelf het gevaar op, dan is de eigenaar niet aansprakelijk.
Die dieren hebben een eigenaar. En volgens het recht is de eigenaar van een kat, hond of paard aansprakelijk voor de letselschade als er door het dier een ongeluk gebeurt. Een wild hert, ree of everzwijn is 'wild' en heeft dus geen eigenaar.
Schade aan je auto door overstekend wild
Als er onverwachts een dier voor je auto opduikt, vergoedt je autoverzekering de schade als je een beperkt casco of een volledig cascodekking hebt. Het maakt niet uit om wat voor dier het gaat. De schade moet dan wel ontstaan zijn door de botsing met het dier zelf.
De eigenaar of bezitter van het huisdier is dan aansprakelijk, omdat het huisdier de schade heeft veroorzaakt. Dit wordt ook wel risico aansprakelijkheid genoemd. De eigenaar van het huisdier zal de schade aan je auto in dit geval moeten vergoeden. Je moet wel kunnen aantonen dat het dier de schade heeft veroorzaakt.
Bij een aanrijding met een lage geweldsinwerking is het belangrijk om altijd een schadeformulier in te vullen. Dit is niet alleen van belang voor de verzekering, maar ook voor het vaststellen van eventuele letselschade. Ook als je geen schade ziet aan het voertuig, is het belangrijk om een schadeformulier in te vullen.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 33 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 33 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Wie moet ik bellen? Als je een dood dier aantreft, bel dan de gemeente. Zij kunnen je vertellen hoe het ophalen van dode dieren binnen de gemeente geregeld is.
Afgeven bij de gemeente
Vaak kunt u uw dode huisdier afgeven bij uw gemeente. Iedere gemeente is verplicht om via gemeentelijke verordeningen (zie artikel 3.5 van de Wet dieren) regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
Als je toch een wild dier aanrijdt, ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Je mag het aangereden wild nooit naar huis meenemen of aan iemand anders geven.
"Als je een kat of een ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, dan moet je landelijk meldpunt 144 bellen. Dat is het meldpunt voor dieren in nood, waar ze vervolgens de dierenambulance inschakelen", zegt Van den Berg. Rijd je een wild dier aan buiten de bebouwde kom, dan moet je de politie bellen.
Een wild dier aanrijden is niet strafbaar, maar hierna doorrijden zonder melding te maken is wel wettelijk verboden. Heb je een wild dier aangereden, zorg er dan voor dat je op een veilige plek gaat staan en controleer of jij en de andere inzittenden in orde zijn.Bel vervolgens de politie op nummer 0900-8844.
In Nederland heeft het edelhert geen natuurlijke vijanden, in andere landen zijn dat wolven en bruine beren. Andere bedreigingen zijn wegen, rasters en de jacht.
Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp, mannetjes na 7-14 maanden. Jonge mannetjes hebben weinig kans zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een lek te veroveren. Een hinde kan 16 jaar oud worden, een hert 8 tot 10 jaar.In gevangenschap zelfs twintig jaar.
Weetjes en feiten over het vliegend hert
De mannetjes hebben enorme kaken, maar ze kunnen er niet mee bijten. De kaken van het vrouwtje zijn normaal ontwikkeld en net als bij veel kevers behoorlijk sterk. Als zij zich moet verdedigen, kan ze venijnig bijten.