Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen. In tijdnood? Zet je cake dan even in de koelkast.
Leg de vorm ondersteboven op een plank. Maak een theedoek goed nat in koud water, wring hem uit en leg over de vorm. Herhaal dit eventueel een paar keer. Door de hete vorm te laten 'schrikken', laat de cake los en kun je hem makkelijk uit de vorm halen.
Als de taart uit de oven wordt gehaald, en deze gaar is, moet deze eerst minmaal 15 minuten rustig afkoelen in de bakvorm. Deze wachttijd zorgt ervoor dat de structuur in staat is m zich te stabiliseren en maakt het losmaken van de randen veel gemakkelijker.
Wanneer je bakvorm geen goede kwaliteit heeft, of hij is al wat ouder, kan de non-stick laag slecht zijn. Hierdoor blijft je cake plakken aan de bodem of wand van je cakevorm. Goede bakblikken hebben vaak een goede non-stick laag en blijven deze ook langer behouden. Vet de vorm goed in met boter of bakspray.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Een cake of taart kan inzakken, wanneer je de oven te vroeg opent. Dit komt omdat je baksel de warmte nodig heeft om te rijzen en stevig te worden. Als je de oven opent verstoor je dit proces, omdat er dan koude lucht bij komt. Daarnaast is de temperatuur beslissend voor hoe het baksel uit de oven komt.
Prik met een satéprikker of metalen pennetje in het midden van de cake.Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.
Cakes kun je beter controleren, namelijk met een prikker. Er zijn speciale caketesters te koop, maar ik gebruik altijd een houten satéprikker. Aan het eind van de baktijd steek je die prikker in het midden van de cake en dan trek je hem er weer uit.Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
Verwarm de oven goed voor
De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de lucht in je baksel uitzet, waardoor het beslag luchtiger wordt en rijst. Hoe heter de oven, hoe sneller dat gaat. De hitte zorgt er ook voor dat de eiwitten stollen, waardoor je creatie vorm houdt en instortingsgevaar wordt verkleind.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Jammer, maar alles is te fixen. De boosdoener kan zijn: te veel droge ingrediënten die vocht absorberen zoals bloem, maizena, baking soda of cacao. Een ander probleem kan zijn dat de cake te lang in de oven heeft gezeten.
Een tulband cake is eigenlijk niet zo heel veel anders dan een gewone cake. Vooral de tulband-vorm is speciaal. Het fijne is dus, dat je een tulband cake ook gewoon met de cakemixen van Koopmans kunt bakken.
De hoeveelheid beslag mag de vorm tot 2/3 vullen, want een cake moet nog kunnen rijzen! Staat niet in je recept hoeveel beslag je maakt, dan is dat makkelijk te berekenen. Tel hiervoor het totale gewicht aan ingrediënten op (eieren wegen gemiddeld 50 g p.st.)
Door de bakblikken ingeolied te verhitten versnelt het proces en wordt de olie tevens donker. Bij zo'n 250 graden lukt dit prima, te lang en te heet doet de olie weer verdwijnen, het verbrandt dan. De laag is goed als deze na afgekoeld te zijn hard is, dus niet plakt.
De stoom van het warme glas zorgt ervoor dat de boter een stuk zachter wordt en op kamertemperatuur is. - Laat het glas vijf minuten over de boter staan en haal dan het glas eraf. Zo simpel kan het zijn. Binnen no-time is de boter smeerbaar of op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken.
Zet je de oventemperatuur te hoog, dan is de buitenkant eerder gaar dan de binnenkant. Er vormt zich al een krokant laagje, terwijl de cake aan de binnenkant nog verder gaart en rijst. Door dit rijzen, knapt hij letterlijk uit zijn voegen. Resultaat: een scheur in de bovenkant.
Kan de cake weer opnieuw in de oven? Nee, dat kan niet. Als de cake is afgekoeld, kun je hem niet meer terug in de oven zetten.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Hoe lang je moet kloppen is vooral afhankelijk van de temperatuur van de boter en eieren. Hoe kouder de boter, hoe meer moeite de machine heeft met het soepel draaien en luchtig slaan van de boter. Eigenlijk moet de boter in ieder geval zalfachtig zijn. Je kunt dit eventueel heel voorzichtig in de magnetron doen.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen. Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie. Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Patentbloem: Dit is een zeer fijne bloemsoort met een hoog glutengehalte, wat ideaal is voor luchtige baksels zoals brood, cakes en taarten. Vervanger: Tarwebloem kan een directe vervanger zijn van patentbloem, maar kan resulteren in een iets minder luchtig eindproduct.
De cake is niet gerezen
Hou rekening met het volgende: Te lang mixen van het beslag zorgt voor een compactere structuur en minder rijs. Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in.