Leren omgaan met emoties begint bij het aannemen van een andere grondhouding naar jezelf en je emoties. Oefen jezelf in acceptatie en mildheid naar je reacties en gevoelens. Probeer minder kritisch en afwijzend naar jezelf te zijn, maar besef dat je niet goed geleerd hebt hoe je om moet gaan met bepaalde emoties.
Indien we onze emoties niet uiten, kunnen ze lichamelijke pijn veroorzaken.Emoties kunnen zich opstapelen, waardoor ze een 'emotionele bagage' gaan vormen. Deze verzameling aan vaak traumatische levenservaring, hebben een grotere lichamelijke impact dan de meeste mensen denken.
Mensen met alexithymie hebben vaak naast de bovengenoemde symptomen te lijden van chronische dysforie of uitbarstingen van schreeuwen of woede. Bij het vragen naar gevoelens kunnen de meesten zich redelijk uiten, maar lijken verward bij vragen over details.
Een andere manier om dicht bij jouw emoties te blijven (en daardoor invloed uit te oefenen) is benoemen wat jij werkelijk in je lichaam voelt. Een emotie is kort en wil gevoeld worden. Door bewust bij de emotie te blijven is de kans groot dat de emotie snel weer voorbij gaat.
Opgekropt verdriet, stress, en de pijn van een 'gebroken hart' zet zich vaak vast in de borstkas, vaak ter hoogte van het hart. In de reflexologie wordt spierspanning in de middenrug vaak gelinkt aan een gevoel van hopeloosheid, machteloosheid en onzekerheid.
Moeite hebben met het uiten van emoties, het herkennen van emoties, het bespreken van emoties, het handelen bij verschillende emoties, je kunt het allemaal als een vorm van emotionele blokkade beschouwen.
Loslaten kan moeilijk zijn, omdat je voelt dat er verandering komt. Verandering roept bij velen angst en weerstand op; ons brein is gebouwd op herhaling. Dit maakt dat verandering angstige gedachten oproept bij velen. Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk.
Gevoel is het voelend waarnemen van veranderingen in onze menselijke gevoelslaag in interactie met externe 'energiestromen'. Emotie is de (vaak sterkere) reactie in onze gevoelslaag op gedachten die wij geloven.
Verdriet heeft vaak een hele concrete oorsprong en is vaak een reactie. Veelvoorkomende oorzaken zijn: Heftige gebeurtenissen zoals het verlies van een partner of gezinslid, relatieproblemen, problemen met werk of geldproblemen.Een negatief zelfbeeld kan ook leiden tot verdriet.
Oefen samen met het stellen van vragen over emoties of gevoelens. Leer ze om door te vragen, zodat een gesprek meer diepgang krijgt. Of vertel hoe jij tegen bepaalde dingen aankijkt, wanneer je er met empathie naar kijkt. Benoem ook hoe empathie de communicatie met anderen verbetert.
Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf.
Het hele limbische systeem wordt gevormd door een groep hersenstructuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie.
Hersenonderzoekster Jill Bolte Taylor ontdekte dat een emotie 90 seconden duurt, vanaf het ontstaan tot het verlaten van je lichaam. Tenminste, als je deze bewust ervaart en er geen gedachten op los laat, zoals gewenst, ongewenst, goed, slecht, enz.
Waarom kroppen wij onze emoties op? Bij het opkroppen van emoties vermijd je te erkennen wat je daadwerkelijk voelt. Een belangrijke reden is dat het gewoon veiliger lijkt om je emoties op te kroppen. Het kan best eng zijn om kwetsbaar te zijn.
Iemand die apathisch is wordt over het algemeen gezien als onverschillig. In de psychologie wordt het zelfs ziekelijke onverschilligheid genoemd. Wanneer je apathisch bent ervaren anderen je als emotieloos. Je emoties worden aangestuurd vanuit het limbisch systeem en zitten diep in de hersenen verborgen.