Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.
Einde contract tijdens zwangerschap, wat betekent dit? Wanneer je als medewerker een tijdelijk contract hebt en dit loopt af tijdens jouw zwangerschap, doen hoeft jouw werkgever jouw contract niet te verlengen. Je krijgt wel doorbetaald tijdens je verlof (minstens 16 weken).
Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden: extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
Er zijn wel voorwaarden voor zo'n verzoek, volgens de Wet flexibel werken: Je moet langer dan 26 weken in dienst zijn bij je werkgever. Na afwijzing of goedkeuring van je verzoek moet je 1 jaar wachten, voordat je een nieuw verzoek kunt doen. Je bedrijf moet meer dan 10 werknemers in dienst hebben.
Als u zwanger bent en een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde uitkering (WGA) van UWV krijgt, dan heeft u recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon.
Zwangerschapsuitkering via werkgever
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
Zwangere vrouwen hebben recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Dus werk jij vier uur op een dag? Dan krijg je een half uur extra pauze, als je dat wilt. Je krijgt de extra pauze gewoon doorbetaald.
Rechten van je zwangere werknemer
Tijdens en/of na de bevalling heeft je werknemer volgens de Arbeidstijdenwet recht op: extra pauzes (maximaal een achtste deel van de werktijd) vrijstelling van overwerk en nachtdiensten. zwangerschapsonderzoek in werktijd, tot haar bevalling.
Wie na de geboorte van een kind minder wil werken, kan het aantal arbeidsuren in het arbeidscontract aanpassen, óf ouderschapsverlof aanvragen.
Bent u zwanger? Vertel dit aan uw werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof wilt gaan. Maar meld dit liever eerder.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.
Voor het einde van een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Zodra u weet dat uw contract niet wordt verlengd, kunt u direct op zoek naar werk. Voor de periode dat u geen werk heeft kunt u misschien een WW-uitkering krijgen.
Je hebt recht op 15 weken bevallingsverlof. Ben je in verwachting van een meerling, dan heb je recht op 17 weken en kan je nog 2 weken extra postnataal verlof bijvragen. Het prenataal bevallingsverlof start ten vroegste 6 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum.
Als u ziek uit dienst gaat, meldt u zich ziek bij uw werkgever. Op de laatste dag van uw dienstverband meldt uw werkgever u ziek bij UWV. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Vraag het wel na bij uw werkgever of hij dit gedaan heeft.
De werknemer moet haar zwangerschap uiterlijk 3 weken voor ingang van het zwangerschapsverlof melden bij de werkgever. Ze kan volstaan met het melden van de ingangsdatum van haar zwangerschapsverlof. Daarnaast zal ze uiterlijk op de 2e dag volgend op die van de bevalling moeten melden, dat zij is bevallen.
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.
Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om een verloskundige te kiezen en te bellen voor een eerste afspraak. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, bij de bevalling en in de kraamtijd. Zij houdt in de gaten of de zwangerschap goed verloopt, maar ook hoe het met jou persoonlijk gaat.
Kosten bevalling ziekenhuis
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
Na uw bevalling heeft u recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof.
CM-babygeschenk
Premie van 130 euro per ouder. Geschenkkaart van 180 euro per ouder voor DreamLand en Dreambaby, te besteden aan het volledige assortiment, uitgezonderd gaming, multimedia, geschenk- en betaalkaarten en zuigelingenmelk.
Goed nieuws voor zwangere personeelsleden! Als je ziek wordt tijdens je zwangerschap, dan heb je vanaf nu nog steeds recht op je volledige bevallingsrust. Voordien werd ziekteverlof dat je vóór de bevalling opnam, afgetrokken van het verlof dat je na de bevalling kunt opnemen.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.
De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting.