Smaakversterker. Suiker geeft smaak aan het vlees. Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en vinden een product daardoor vaak lekkerder als er zoet in zit. Fabrikanten kunnen suiker ook gebruiken om de natuurlijke smaken van het product zelf te versterken of om een minder gewenste smaak te maskeren.
Het toevoegen van kleine hoeveelheden suikers aan vlees of gekookte groenten kan de natuurlijke smaken versterken. Of het vermindert bijvoorbeeld de zure smaak van fruit(producten) en de bittere smaak van cacao in chocolade. Suikers zorgen ook voor kleur en smaak in voedingsmiddelen.
Aan vleeswaren worden vooral veel stoffen toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, zoals dextrose, nitraat en nitriet.
Melk-, rozijnen- en suikerbrood bevatten uiteraard veel meer suiker, maar dat is geen verrassing. Ook ontbijtgranen (muesli maar vooral cruesli), al dan niet volkoren of met fruit, kunnen best wat verborgen zoet bevatten. Ook de repen op basis daarvan.
Veel voedingsmiddelen bevatten toegevoegde suikers, omdat suiker een vrij goedkoop middel is dat volume en textuur aan een voedingsproduct geeft. Daarnaast kan suiker worden gebruikt als conserveermiddel.
Smaakversterker. Suiker geeft smaak aan het vlees. Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en vinden een product daardoor vaak lekkerder als er zoet in zit. Fabrikanten kunnen suiker ook gebruiken om de natuurlijke smaken van het product zelf te versterken of om een minder gewenste smaak te maskeren.
1 gram suiker levert 4 kilocalorieën aan energie. Een lichaamscel gebruikt de vrijgemaakte energie voor verwarming, groei en herstel van het lichaam en voor het transport van stoffen. Daarnaast geeft suiker een zoete smaak aan eten. Als je suiker eet geven je hersenen dopamine af.
'Schuilnamen' voor suiker
Je kunt suiker op het etiket terugvinden onder de namen kristalsuiker, suiker, melksuiker, vruchtensuiker, palmsuiker of rietsuiker.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Er in een fles tomatenketchup zitten wel 40 (!)suikerklontjes, dat is meer dan een suikerklontje per eetlepel. Aan magere yoghurt met een smaakje wordt vaak suiker toegevoegd, voor extra smaak. Zo kan een kom (245 gram) magere yoghurt wel 47 gram suiker bevatten, wat gelijk staat aan 12 theelepels.
De dextrose druivensuiker tabletten zijn geschikt om te gebruiken voor of tijdens het sporten. De snel beschikbare koolhydraten worden snel opgenomen door het lichaam en geeft je snel de nodige energie. Het product bevat de zogenaamde Dextro Energy "sports formula".
Dextrose oftewel druivensuiker is een natuurlijke stof die voorkomt in verschillende vruchten, maar ook in het menselijk lichaam. De suiker in het lichaam wordt glucose genoemd, maar in de voedingsmiddelenindustrie gebruiken we de term dextrose. Je kunt het gebruiken als een zoetstof.
Is kipfilet goed voor diabetes? Kipfilet (niet de vleeswaren) is mager onbewerkt vlees en past binnen een gezond eetpatroon. Het is niet per definitie goed voor diabetes. Het is een betere keuze binnen de productgroep 'vlees' in het algemeen.
Waarom zit er dextrose in de worst? Dextrose is voeding voor de melkzuurbacteriën.Deze bacteriën zorgen voor een verlaging van de ph waardoor de worst geconserveerd wordt.
Te veel suiker binnenkrijgen kan de spijsvertering verstoren. Een teveel aan fructose (vruchtensuiker) kan darmproblemen zoals diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Ook je gebit kan aangetast worden door een teveel aan suikerrijke producten.
Als u vlees eet, kies dan het liefst onbewerkt wit vlees. Eet bijvoorbeeld een stukje kip of kalkoen. In bewerkt vlees zit vaak zout en suiker.
Gezondheidsvoordelen op lange termijn van een maand lang geen suiker eten. Als je het een maand volhoudt, kun je afvallen, leververvetting tegengaan, het risico op diabetes verlagen, je cholesterolgehalte verbeteren, je bloeddruk verlagen en je immuniteit tegen bedreigingen zoals griep versterken.
Je kunt makkelijker afvallen
Als je wilt afvallen, dan helpt het als je suiker laat staan. Producten met veel suiker hebben namelijk veel calorieen. En die heb je juist niet nodig als je wat kilo's wilt kwijtraken. Meer dan 40% van de mensen die een week geen suiker eet, lukt het om af te vallen.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
Eet natuurlijke voeding
Als je enkel nog natuurlijke voeding zou eten, dan zal je geen toegevoegde suikers meer in je maaltijden vinden. Natuurlijke voeding is voeding die zo weinig mogelijk bewerkt is. Denk maar aan verse groenten en fruit, verse vis en onbewerkt vlees.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat alles dat op –ose of –siroop/stroop eindigt een vorm van suiker is. Kom je er meerdere tegen op het etiket? En staan ze vooral vooraan de lijst van ingrediënten? Dan is het een suikerrijk product.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Mensen die zeggen last te hebben van suikerovergevoeligheid ervaren klachten als: hyperactiviteit, maag-darmklachten, gedragsklachten of extreme vermoeidheid. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze klachten komen door suiker.
Suiker zit in snoep, chips en koekjes, maar wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld brood, fruitsap, ketchup en yoghurt. Een van de redenen dat toegevoegde suikers schadelijk zijn is verhoogde kans op ontstekingen die kunnen leiden tot ziektes.