Als je niet het idee hebt dat je last krijgt van je reuma door het eten van tomaten en paprika's, kun je deze waarschijnlijk prima blijven eten. Nachtschadegroenten zijn nog altijd supergezond. Ze zitten vol met vezels en allerlei belangrijke vitaminen en mineralen.
Op internet kom je misschien wél voedingsadviezen tegen om je reuma minder te maken, zoals niets uit nachtschadefamilie eten (zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika), visoliecapsules slikken, geen melk drinken en geen koffie drinken. Deze adviezen zijn dus helaas niet voldoende onderbouwd.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose verandert het kraakbeen.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Melkprodukten kunnen onbeperkt gebruikt worden, althans wanneer men daarvan geen last heeft of te dik wordt. Dit geldt dus zowel voor melk als voor karnemelk, yoghurt, roomboter en kaas. Al deze produkten hebben een hoog kalkgehalte, hetgeen belangrijk is voor de botten en de gewrichten.
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht kunnen een rol spelen.Bij sommige vormen van reuma speelt erfelijkheid een rol: in één familie komt reuma vaker voor.
Mensen met chronische pijn, zoals bij diverse vormen van reuma, hebben 20% meer kans dat hun pijn opvlamt op dagen met hoge luchtvochtigheid, veel wind en lage luchtdruk. Dit blijkt uit de studie Cloudy with a Chance of Pain. Daarin rapporteerden 13.207 deelnemers dagelijks de mate van pijn via hun smartphone.
Het is veilig en goed om te bewegen, ook als een gewricht dik, warm of rood is. Bewegen kan helpen om pijn en stijfheid te voorkomen of te verminderen. Ga bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of bewegen in water. De spieren worden sterker en geven steun aan de gewrichten.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.Daarnaast bevat een tomaat kalium.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Eén van de genoemde oorzaken is dat de warmte zorgt voor een betere doorbloeding waardoor de stijfheid vermindert, ook tijdens een snelle stijging van de luchtdruk of tijdens een hittegolf ervaren sommige mensen met reuma ook meer pijn.
Bij koud en vochtig weer is de kans groot dat de reumaklachten toenemen. Ook een snelle daling van de luchtdruk en onweer zijn ongunstig. Warme en droge condities bieden juist verlichting van de reumaklachten.
Een gezonde levensstijl kan reumatische aandoeningen niet voorkomen, maar het risico wel verlagen. Zo weten we bijvoorbeeld dat mensen die roken een grotere kans hebben op het krijgen van reumatoïde artritis. Bovendien heeft een gezonde levensstijl in veel gevallen een positief effect op de hevigheid van je klachten.
Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Maar overdrijf het oefenen niet; voorkom dat u uw gewrichten overbelast.
'Synerkine blijkt 3 heel belangrijke eigenschappen te hebben waar mensen met artrose baat bij hebben. Het kan ontstekingen remmen en kraakbeenschade en pijn verminderen. Uit het vroegere RA-onderzoek bleek de ontstekingsremmende werking al.
Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Wat je kunt doen tegen laaggradige ontstekingen
Eet dus veel vaker kokosolie, avocado en extra vierge olijfolie en zorg voor voldoende omega 3 vetzuren. Omega 3 is een belangrijke ontstekingsremmer en daarom helpt het bij laaggradige ontstekingen.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.