Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
Allereerst de 'standaard' stormschade. Denk bij stormschade aan een boom die op je huis valt of dakpannen die van je woning waaien. Je verzekering vergoedt stormschade alleen als de windkracht hoger dan 7 is. Goed om te weten is dat iedere verzekeraar een eigen risico heeft voor stormschade.
Stormschade aan je auto.
Op de dekking WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco is stormschade aan je auto verzekerd. Je auto is verzekerd als deze omwaait door de storm en als er iets tegen je auto aanwaait door de storm. Met alleen een WA-dekking ben je niet verzekerd voor stormschade.
Wat te doen als je schade aan je schutting hebt. Stormschade aan je schutting is verzekerd op je woonhuisverzekering. Heb je een huurwoning of koopappartement?
Als je stormschade hebt opgelopen, dan moet je dit zo snel mogelijk melden bij de verzekeraar waarbij je de opstalverzekering, inboedelverzekering of woonverzekering (opstal- en inboedel in 1) hebt afgesloten. Bel de verzekeraar op en bespreek wat je moet doen.
Kosten terugvorderen
In heel wat polissen wordt die vergoeding beperkt tot drie maanden na het schadegeval. Houd er rekening mee dat u veelal een franchise moet betalen. Hoeveel die bedraagt, staat in uw polisvoorwaarden; vaak gaat het om 250 euro. Zorg er ook voor dat u niet bent onderverzekerd.
Stond de omgevallen boom in uw eigen tuin dan bent u zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de boom.Bel in dat geval een boomverzorgingsbedrijf. Stond de omgewaaide boom echter in de openbare ruimte dan belt u de plantsoenendienst of de servicebalie van uw gemeente.
Met een inboedelverzekering is uw inboedel verzekerd. Dit zijn al de losse zaken in het woonhuis maar ook de losse spullen in uw tuin. Valt er door storm een tak op uw tuintafel dan zal dit over het algemeen worden vergoed als stormschade.Maar, niet alle schade in de tuin hoeft verzekerd te zijn.
Is schutting inboedel? Een schutting staat vast in de grond. Daardoor is de schutting geen inboedel. Want dingen die verplaatsbaar zijn vallen onder je inboedel.
U en de buren blijven samen verantwoordelijk voor de oude erfafscheiding. Start een procedure bij de rechter. Om de ander te dwingen om mee te werken of mee te betalen aan de erfafscheiding.
Stormschade is vaak overmacht. Dus vaak zijn dan de buren of jijzelf niet aansprakelijk voor schade aan anderen. Voor schade zónder storm kun je de buren wel aansprakelijk stellen. Je ontvangt dan via de aansprakelijkheidsverzekering een bedrag, op basis van dagwaarde.
Officieel gezien moet je schade die jij toebrengt aan een ander binnen drie dagen ná de aanrijding of het ongeval bij de eigen WAM-verzekeraar melden. Wordt de verzekeraar niet tijdig op de hoogte gebracht, dan kan met in theorie uitkering weigeren.
Ja dat mag, hiervoor ontvang je een vergoeding van € 17,50 per uur. Dit vergoeden wij ook als je de schade laat herstellen door een kennis, familie of vriend.
Je schutting valt, net als andere vastzittende tuinonderdelen, onder je opstalverzekering. Die verzekering is verplicht bij een hypotheek. Bij stormschade moet je altijd eigen risico betalen. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar, en is ongeveer 250 tot 500 euro.
Omgewaaide boom
Stel dat er tijdens een storm een boom omwaait waardoor je schade hebt aan je huis, dan is de schade aan het huis verzekerd. Als het afvoeren van de boom noodzakelijk is om de schade te kunnen herstellen, dan zijn deze kosten ook verzekerd tot een maximum bedrag van € 1.000,-.
Parket en laminaat vallen alleen onder je inboedel als het los ligt en niet verlijmd is. Onder je opstal vallen alleen verlijmde parketvloeren, verlijmd laminaat en plavuizen.
Onder opstal valt alles wat aan je woning vastzit. Bijvoorbeeld een schutting, badkamer, keuken, deur of vaste vloer, waaronder gelijmd laminaat. Hierbij geldt: alles wat je bij een verhuizing niet meeneemt omdat het bij de woning hoort, valt onder de opstalverzekering (woonhuisverzekering).
Of stormschade wordt vergoed hangt af van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Heb je een WA beperkt casco of een allrisk autoverzekering?Dan ben je verzekerd voor stormschade. Als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten dan zul je de schade zelf moeten betalen.
In principe is een schuur of een tuinhuis onderdeel van je huis. Dus de inhoud van de schuur valt onder de woonverzekering. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap of een elektrische fiets. Dit zijn vaak dure aankopen waar je zuinig mee om gaat.
Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van je woning en één van de mogelijke schadeoorzaken is storm (naast onder meer brand, bliksem en inbraak). Denk bij stormschade aan bomen of takken die op je huis vallen, vallende dakpannen en omgevallen schuttingen.
Voor de gevolgen van het omvallen van een boom of het afbreken van een tak daarvan, is de eigenaar van de boom alleen aansprakelijk als de eigenaar onvoldoende zorg heeft besteed aan de boom en hem dit kan worden verweten.
Zorg voor persoonlijk contact en aanpak: gemeenten moeten persoonlijk contact zoeken met de betrokkene om na te gaan wat het probleem precies is. Bij voorkeur bekijkt de gemeente de situatie ter plaatse en bespreekt de opties. Uitgangspunt hierbij is het bomenbeleid van de gemeente.
Heb je een omniumverzekering (of een beperkte omnium die stormschade dekt) dan kan je terecht bij je verzekeraar om de schade aan je wagen vergoed te zien. Bij de meeste verzekeraars is er dan ook geen franchise van toepassing.