De rammenas wordt gezien als een stimulans voor de gal, de galblaas en alle aan- en afvoerkanaaltjes. De kwaliteit van de galvloeistof verbetert, de spieren ontspannen en/of versterken en de rammenas zorgt ervoor dat er extra gal aan de spijsvertering wordt toegevoegd. Hierdoor worden vetten beter verteerd.
Uitstekend voor lever, gal en luchtwegen
Rammenas bevat veel vitamine K en de mineralen magnesium (sterkend en krampstillend), kalium (goed voor de spieren), natrium, ijzer, calcium, zwavel, koper en fosfor en ook vitamine B1 en B2. De scherpe smaak is afkomstig van de zwavelhoudende mosterdolie.
De rettich komt uit Nederland. Wanneer is de rettich verkrijgbaar: Rettich is het hele jaar door verkrijgbaar.
Rammenas (zwarte radijs) is een knolgewas dat wordt gebruikt als smaakmaker of garnering. Het heeft een scherpe, pittige smaak voor gerechten als salades, eieren, sandwiches en soepen. Het is ook bekend als "daikon" in Japan, waar het rauw wordt gegeten. Rammenas is een knolgewas dat behoort tot de Brassica-familie.
Waarom is een rammenas goed voor je gezondheid:
De rammenas behoort tot de groentesoorten met het meeste calcium. Calcium is van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook is calcium belangrijk voor de normale werking van je zenuwstelsel en spieren en helpt het je spijsvertering gezond te houden.
Gezonde rakker
Dit lijkt weinig maar toch is het aardig veel. In rettich zit bijvoorbeeld vrij veel vitamine C (18% van de ADH) en ook bevat hij meer dan gemiddeld aan foliumzuur (6% van de ADH) Daarnaast is hij best rijk aan kalium, per 100 gram zo'n 5% van de ADH. Rettich bevat vitamine B6.
Witte rammenas kopen
Het seizoen loopt vanaf eind zomer (september-oktober) tot aan februari. In die periode maak je de meeste kans bij de groenteboer, op de markt en bij biologische winkels. Supermarkten hebben de witte rammenas niet altijd in het assortiment.
Rettich wordt ook witte zomerrammenas genoemd en de Japanse variant heet daikon. Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak is pittig, iets scherper dan die van radijs. De groente wordt meestal rauw gegeten.
Rammenas houdt van een zonnige standplaats. Rammenas zaai je nooit voor, maar altijd ter plaatse in rijen (want de penwortel kan niet worden verplant). Zorg dat de grond goed diep losgemaakt is zodat de wortel mooi recht naar beneden kan groeien. Houd de grond tijdens de teelt voortdurend los.
Een aangesneden rammenas kun je maximaal een week in de koelkast bewaren. Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie. Rammenas is niet geschikt om in te vriezen, dan gaan zowel de smaak als de knapperige structuur achteruit.
Je kunt witte rammenas tot enkele weken bewaren op een koele plaats buiten de koelkast. Je kunt eerst het loof verwijderen. Met loof kun je de witte rammenas namelijk veel korter bewaren. Een aangesneden witte rammenas kun je maximaal een week in de koelkast bewaren.
Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat toch grote hoeveelheden micronutriënten – vooral vitamine C en K. Terwijl vitamine C bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem, is vitamine K grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling.
Tegenwoordig is rammenas zwarte radijs lastig om te vinden en zijn ze voornamelijk te koop in groentewinkels of op groentemarkten. Er zijn twee hoofdtypen rammenas, ronde en de langwerpige. Beide soorten kunnen door elkaar worden gebruikt in rauwe en gekookte toepassingen.
Rammenas is een plant met een langwerpige, soms echter ook ronde, eetbare wortelknol. Deze wortel kan zwart zijn of wit. Onder de schil zit spierwit vruchtvlees met een scherpe smaak.
radijsachtige eetbare wortelknol
niger (Mill.) S. Kerner.,Land van herkomst:Europa, Gebruik: Rammenas stimuleert de darmperistalstiek en daardoor de stoelgang. Rammenas is een ronde of langwerpige wortel met een scherpe smaak.
De zwarte rammenas is een wintergroente, maar omdat je hem lang kunt bewaren is hij nagenoeg het hele jaar te krijgen. De rettich (de witte variant) houdt meer van lekker weer en is een zomerrammenassoort. Hij kan verschillende kleuren hebben. Ook deze jongen is vrij pittig van smaak.
In de koelkast is rettich 3 tot 4 dagen houdbaar. Als het blad nog aan de rettich zit, kun je deze het beste verwijderen. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid, ongeveer een week. Het beste verpak je de wortel in een plastic zakje met gaatjes.
De Rettich groeit, in tegenstelling tot het radijsje, onder de grond en is dan ook een heel stuk groter en wat milder van smaak. In Azië is deze (vergeten) groente een echte klassieker. Het wordt daar zowel rauw gegeten in salades, maar ook in cakes, soepen en stoofgerechten. Honden mogen met mate rettich eten.
Rammenas is een eetbare knol, die nauw verwant is aan radijs, rettich en daikon. In Nederland kan deze groente worden beschouwd als een vergeten groente, maar in bijvoorbeeld Duitsland is het een vrij algemeen verkrijgbaar product. In dit artikel bespreken we de rammenas en zijn toepassingen.
Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein. Zeekraal en lamsoor worden ook vaak gezien als vergeten groenten.
De pastinaak wordt ook wel 'witte wortel' genoemd. Dat is een logisch uitgangspunt, niet in de laatste plaats omdat het inderdaad een witgekleurde wortel is. Het is familie van de welbekende winterwortel, en kent in de keuken veel van dezelfde toepassingen: je kunt het rauw eten, maar ook bijvoorbeeld koken en bakken.
Je hoeft rettich niet te schillen, maar was hem altijd wel zorgvuldig. Rettich kun je hetzelfde verwerken als gewone wortel. In plakjes, stukjes, raspen… Heb je rettich waar het blad nog aan zit, verwijder deze dan, omdat dit voor een langere houdbaarheid zorgt.
Rettich bereiden & bewaren
Zonder loof is rettich ruim een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste verpak je de wortel in een plastic zakje met gaatjes. Rettich is niet geschikt om in te vriezen.
Rettich wordt gezaaid in de maanden april, mei en juni, Rammenas en Daikin van half juni tot half augustus. Alle rassen houden van een lichte, goed doorwortelbare grond met weinig steentjes of takjes. We willen tenslotte mooie rechte wortels kunnen oogsten.