PVC vloeren hebben een fijne beschermende toplaag boven op de kunststoflagen. Hoe sterker deze laag is, hoe langer de vloer mee gaat. Dit betekent dat een PVC maar liefst 25 jaar mee kan gaan! Dit maakt de vloer sterker dan laminaat, vinyl of tapijt.
Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.
Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl. PVC is zó robuust, dat het zelden voorkomt dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
PVC vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, maar niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Neem daarom voorzorgsmaatregelen zoals een goede inloopmat.
Het beste is om de pvc vloer minimaal 1 keer wekelijks te dweilen. Op deze manier verlengd de levensduur van de vloer aanmerkelijk en blijft deze natuurlijk altijd redelijk schoon en zuiver. Het grote voordeel van een pvc vloer is natuurlijk dat vuil eenvoudig te verwijderen.
De PVC vloer heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en de vloerverwarming is dan ook te gebruiken als het primaire verwarmingssysteem in je woning! Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer.
Levensduur laminaat
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
PVC vloeren zijn niet alleen uitermate geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik maar ook bij uitstek geschikt voor projectmatige of commerciële toepassingen. Dit omdat PVC vloeren zeer slijtvast zijn. De meeste PVC vloeren hebben een slijtlaag van 0,3 tot 0,55 mm en een PU finish. PU staat voor Polyurethaan.
PVC, vinyl of tapijt zijn goede keuzes. Badkamer - Dit is een vochtige ruimte. Omdat hout niet goed tegen vocht kan, wordt parket of een houten vloer in de badkamer afgeraden. Een stenen vloer is hier de meest voor de hand liggende keuze, al kan een PVC-vloer ook.
PVC vloeren en laminaatvloeren zijn erg eenvoudig schoon te maken met water. Let wel op met schoonmaakmiddelen en met name de hoeveelheid water dat u gebruikt. Een houten variant vergt duidelijk de meeste aandacht als het gaat om vloer onderhoud, maar brengt dan ook een unieke uitstraling met zich mee.
Duurzaamheid en gemakkelijk in onderhoud is hier aan te raden. Kies een vloer die je gemakkelijk schoon kunt maken en waar je niet veel vuil op ziet. Vinyl, laminaat of linoleum is geschikt voor de kleinere budgetten, hout van hoge kwaliteit of tegels voor de wat hogere budgetten. Deze wordt dagelijks gebruikt.
Ondervloer PVC en laminaat
De ondervloer moet hard, droog, vlak en stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit zichtbaar zijn in de vloer. Om dit te voorkomen kun je de ondervloer het beste egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van egaline.
Afhankelijk van de omstandigheden duurt dit tussen de 24 en 36 uur.
Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de ijzersterke toplaag. Het nadeel, in tegenstelling tot houten vloeren, is dat laminaat bij beschadiging niet meer te repareren is. Daarnaast is een laminaatvloer wel makkelijk te reinigen. Geen zorgen wanneer er een glas cola omvalt.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
Het reinigen van een PVC vloer is dus het allerbeste met lauw tot warm water. Gebruik geen kokend heet water om beschadiging aan de vloer te voorkomen. Indien nodig kun je een scheutje schoonmaakazijn of speciale PVC vloer reiniger toevoegen.
Met de Quick Step Reparatieset kun je kleine beschadigingen in PVC makkelijk in de oorspronkelijke kleur repareren. Werk de krassen op de beschadigde planken gewoon bij met een combinatie van een van de zeven stukken was die speciaal geselecteerd zijn om alle kleuren te dekken.