Is een compromis noodzakelijk?

Is een ondertekende compromis verplicht? Het ondertekenen van een onderhandse verkoopovereenkomst of compromis is niet verplicht. De verkoop komt in principe tot stand doordat er een akkoord is over het goed, de prijs en de identiteit van de partijen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vastigo.be

Wat als je compromis niet tekent?

Wordt de notariële akte niet binnen de vier maanden na het tekenen van het compromis verleden, dan kan de fiscus een boete aanrekenen. Die kan oplopen van minimaal 10% tot maximaal 50% van de te betalen registratierechten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijntipsenadvies.be

Waarom een compromis?

De ondertekening van de compromis kan perfect bij jou thuis gebeuren of op het kantoor van de vastgoedmakelaar. De compromis vormt tevens de basis voor de opmaak van de notariële verkoopakte. Zo'n notariële of authentieke akte is nodig om de verkoop echt helemaal rond te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek.be

Waarom compromis tekenen?

Door het compromis komt de verkoop definitief tot stand. Dit document is dus erg belangrijk, het is namelijk een bindend document tussen koper en verkoper en het vormt de basis voor de opmaak van de notariële verkoopakte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rosseel.be

Hoeveel kost een compromis?

Meestal is dit 10% van de verkoopprijs. Maar dit kan onderhandeld worden en overeengekomen worden tussen de koper en verkoper. Het voorschot wordt opgenomen in de onderhandse verkoopovereenkomst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jehuisverkopen.be

Wat is een compromis? - Wikimmo

17 gerelateerde vragen gevonden

Wie betaalt kosten compromis?

Alle eigenaars betalen samen voor de oprichting van de basisakte van het gebouw. In deze akte worden de rechten en plichten van elke eigenaar opgenomen, alsook het reglement van mede-eigendom.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.weinvest.be

Is voorschot verplicht bij compromis?

Compromis getekend: voorschot verplicht? Neen, er bestaat geen wettelijke verplichting inzake het betalen van een voorschot bij ondertekening van de compromis. Het is dus perfect mogelijk dat de verkoper geen voorschot aan je vraagt, al gebeurt dit in de praktijk doorgaans wel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek.be

Hoeveel tijd zit er tussen bod en compromis?

Dit betekent dat de verkoper 10 dagen de tijd heeft om het bod te aanvaarden en dit te officialiseren door het ondertekenen van een aanvaarding van de aankoopbelofte. De praktijk leert ons dat de verkoper hier vaak niet lang over hoeft na te denken. Daarom wordt dit vaak op dezelfde dag nog gefinaliseerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soldandset.be

Kan je compromis uitstellen?

' Zo'n uitstel is wettelijk beperkt tot maximaal vier maanden na het afsluiten van het compromis. Dat alles brengt volgens de notarissen tal van praktische problemen mee. 'Er wordt op dit moment massaal geschoven met agenda's van kopers, verkopers, banken en notarissen, met alle complicaties van dien', zegt Van Opstal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op standaard.be

Kan je zelf een compromis maken?

Neen. Partijen mogen wettelijk gezien ook zelf een compromis opmaken. Maar er zijn wel heel wat voordelen aan het ondertekenen van de compromis via de notaris: De notaris zal controleren of alle verplichte attesten voorhanden zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thelegalhome.be

Hoe snel moet compromis tekenen?

Overigens duurt de periode tussen het tekenen van het compromis en het verlijden van de akte maar zelden 4 maanden. Veelal heeft de verkoper alle stukken paraat en kan het zeer snel gaan. Laat je dus zeker niet afschrikken door deze termijn en houd gewoon goed onderling contact, dan is alles afgerond voor je het weet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woonhypotheek.be

Wie is eigenaar na compromis?

Een ondertekend compromis betekent nog niet dat de koper meteen eigenaar wordt van de woning die wordt aangekocht. Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de verkoper maximaal 4 maanden tijd om de akte te laten verlijden. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vastgoedplus.be

Hoelang duurt het om een compromis te maken?

Binnen een termijn van 4 maanden na de ondertekening van de compromis moet de authentieke akte verleden worden voor de notaris. Maar hoe lang is zo'n compromis geldig? Binnen een termijn van 4 maanden na de ondertekening van de compromis moet de authentieke akte verleden worden voor de notaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek.be

Kan verkoper zich terugtrekken na compromis?

Bij ontbinding van het compromis heb je toestemming nodig van de rechter. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de verkoper je reeds geaccepteerde bod wilt intrekken na het ondertekenen van het compromis, omdat die bijvoorbeeld een hoger bod heeft ontvangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oximo.be

Kan een koper zich nog bedenken?

Toch kan de koper na het tekenen van het contract nog van de koop af: dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Kan verkoper huis zich terugtrekken?

Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op interpolis.nl

Wie stelt het compromis op?

Compromis opstellen: notaris of vastgoedmakelaar

Hiervoor bestaan geen specifieke regels. Verkopers laten zich op dat vlak doorgaans begeleiden door hun vastgoedmakelaar, die de compromis opstelt. Maar ook notarissen kunnen de compromis uitwerken, wat vaak gebeurt op initiatief van de koper.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek.be

Wat met voorschot als koop niet doorgaat?

Een voorschot bewijst dat de koper de verkoop van je huis of het appartement ernstig neemt. Mocht er alsnog iets fout lopen en je moet als verkoper een gerechtelijke procedure opstarten tegen de koper, dan kan het voorschot eventueel als schadevergoeding dienen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.immoweb.be

Wat als akte niet op tijd getekend wordt?

Als de akte niet tijdig wordt verleden riskeer je een boete. Deze boete is gelijk aan het bedrag van de te betalen registratierechten, wat betekent dat je twee keer registratierechten moet betalen. Niettemin krijg je hierop een korting die wordt berekend op basis van een wettelijk barema.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oximo.be

Waarom 4 maanden tussen compromis en akte?

Waarom duurt dat zo lang?”. Wel, in de periode tussen het compromis en het verlijden van de akte heeft de notaris op die manier voldoende tijd om de gehele notariële akte op te stellen. Tijdens die vier maanden doet de notaris de nodige controles en vraagt allerlei attesten aan zoals onder andere het EPC-attest.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oximo.be

Welke documenten nodig bij compromis?

De belangrijkste documenten en/of attesten zijn: het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het postinterventiedossier (PID), een keuringsverslag van de elektrische installatie en het energieprestatiecertificaat (EPC).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wat gebeurt er nadat je een bod doet op een huis?

Heb je een bod uitgebracht op een huis en zijn jij en de verkoper het eens geworden over de prijs en voorwaarden? Dan komen alle afspraken in het voorlopig koopcontract te staan. Meestal stelt de verkopende partij deze op. Zodra je dit document tekent, ben je in principe verplicht de woning te kopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bieb.knab.nl

Wie trakteert bij verkoop huis?

Dat de koper de notaris betaalt, betekent niet dat je als verkoper helemaal geen notariskosten hebt. De koper betaalt de kosten die nodig zijn om eigenaar van de woning te worden, zoals de overdrachtsbelasting en de notaris- en Kadasterkosten voor het opmaken van de akten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Wat als koper geen lening krijgt?

Als de koper geen lening kan krijgen binnen een redelijke termijn, dan gaat de koop niet door en kunt u in principe ook geen schadevergoeding krijgen. Tenzij u kunt aantonen dat de koper niet de nodige inspanningen heeft geleverd om een woningkrediet te bekomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oximo.be

Kan ik een voorschot terug eisen?

Redelijke termijn. Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radio2.be

Populaire vragen