Toch zijn boodschappen bij Jumbo en Albert Heijn in België vaak goedkoper dan bij de Nederlandse winkels. De verschillen zijn groot, een zak diepvriesbloemkool is bijvoorbeeld twee euro goedkoper en voor een fles shampoo betaal je drie euro minder in België.
België doet het in ieder geval goed op vlak van groenten en fruit: in supermarkten in ons land zijn die producten gemiddeld 17 procent goedkoper dan Frankrijk en 12 procent goedkoper dan in Duitsland. Vlees en vis waren in 2022 in België goedkoper dan in Frankrijk en Duitsland, maar duurder dan in Nederland.
Oorsprong van Belgische snacks
Veel van de typische Belgische snacks hebben hun oorsprong in de frituurcultuur, waarbij gerechten zoals frieten, frikandellen en bitterballen populair zijn. Daarnaast zijn er ook snacks die specifiek zijn voor bepaalde regio's, zoals Luikse wafels en Gentse neuzen.
België is beroemd om zijn chocolade en zijn bieren. Er worden meer dan 1100 verschillende bieren bereid in België. Het land staat ook bekend om zijn goede en gediversifieerde keuken en Belgen gaan regelmatig op restaurant.
Colruyt maakt zijn reputatie van laagste prijzen ook dit jaar waar, al is het verschil met Albert Heijn en Okay klein. ProxyDelhaize, Smatch en Match zijn het duurst. Als je alleen naar de huismerken kijkt, is Boni van Colruyt 25 procent duurder dan de huismerken van Lidl en Aldi.
In België zijn de prijzen van hotels en restaurants gemiddeld 17 procent hoger dan het Europees gemiddelde.
Voor kleding en elektronica zijn de prijsverschillen minder groot. Kleding is het goedkoopst in Hongarije (75%) en het duurst in Zweden (130%). België (106%) komt voor kleding op de vijfde plaats. Ook in onze buurlanden is kleding iets duurder dan het EU-gemiddelde.
Jumbo is goedkoper in België dan in Nederland. Vooral huismerken kosten minder bij ons, blijkt uit een beperkte vergelijking in Nederland.
Waarom vergelijkt Colruyt met andere winkels? Bij Colruyt garanderen we je de laagste prijzen, dat wist je al.Dat kunnen we doen door de kosten altijd laag te houden. We willen je ook tonen hoe groot het prijsverschil is tussen Colruyt en andere winkels in de streek voor de vergeleken producten.
Als je een mix van huismerken en nationale merken koopt, zijn Colruyt en Albert Heijn de goedkoopste supermarkten om je boodschappen te doen. Geef je de voorkeur aan huismerken, dan zijn Lidl en Aldi over het algemeen de goedkoopste supermarkten, gevolgd door Colruyt met hun merk Boni.
Wie boodschappen doet in België is een stuk goedkoper uit. Vooral het prijsverschil bij de huismerken van de Jumbo is fors, terwijl het dezelfde artikelen, uit dezelfde fabriek en uit hetzelfde distributiecentrum zijn. De belangrijkste reden blijkt de stevige concurrentie die de Brabantse supermarktketen heeft.
Het nationale gerecht van België is de friet, die wereldwijd bekend staat als 'Belgische frietjes'. Deze heerlijke goudbruine aardappelstaafjes worden traditioneel geserveerd met mayonaise. Naast frietjes staat België ook bekend om zijn chocolade, bier en wafels.
Oorsprong van Belgisch gebak
Een van de bekendste voorbeelden van Belgisch gebak is de Belgische wafel, die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt. Andere populaire Belgische gebakjes zijn de éclair, de praline en de speculaas. Belgisch gebak staat bekend om zijn ambachtelijke bereiding en hoogwaardige ingrediënten.
De prijzen van alcoholische dranken in ons land liggen gemiddeld zes procent hoger dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van de Europese dienst voor statistiek Eurostat.
Het zijn lang niet altijd de Belgen die dieper in de buidel moeten tasten. Pizza, pastasaus, tissues en snelkookrijst zijn in België aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Wie alle 32 producten in een Belgische winkel koopt, is wel 2,09 euro meer kwijt dan wie dezelfde boodschappen in Nederland doet.
Is België duur? Ons land staat op plaats 22 van de duurste landen om te wonen. Dat kan je wel eens in je portemonnee voelen. Toch is het hier bijna 50% goedkoper om te leven dan in het duurste land ter wereld.
Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder 15 supermarktketens. Spar is de duurste supermarkt voor groente en fruit.
Delhaize heeft de meeste vestigingen in België, er zijn er maar liefst 810 winkels in heel het land. Ook zijn ze meteen de oudste van de onderzochte supermarkten; het bedrijf is namelijk ontstaan in 1867. Delhaize probeert in te spelen op kwaliteit en gezonde voeding.
Bij de grote twee ketens, Jumbo en Albert Heijn, schommelen de prijzen rond het gemiddelde. Spar is dus de duurste. Basisproducten zijn hier 20 procent duurder dan wat je gemiddeld kwijt bent in een supermarkt. De gemiddelde prijzen komen overeen met wat de twee marktleiders Albert Heijn en Jumbo voor hun waar rekenen.
Brugge. Brugge is zonder twijfel het mooiste stadje van heel België. Een aaneenschakeling van sfeervolle straatjes, pittoreske bruggetjes en fotogenieke doorkijkjes.
Brugge leukste stad van België? Het knusse Brugge was jarenlang ongeëvenaard en ging er keer op keer met de prijs voor beste stedentripbestemming in België vandoor. De Belgische stad won de vorige keer de jaarlijkse consumentenprijs met een waarderingscijfer van een 8,7.
Bekende Belgische snoepmerken zoals Côte d'Or, Leonidas en Guylian zijn geliefd over de hele wereld. Chocolade, pralines, wafels en speculaas zijn enkele van de populaire snoepjes die uit België komen.