Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst.
In de vriezer kun je curry ongeveer 2 maanden bewaren. Als je de curry na het invriezen wil gebruiken moet je wel rekening houden met het ontdooien, het beste is om het een paar uur voordat je het wil eten eerst in de koelkast te zetten en daarna pas op te warmen. Zo loopt de temperatuur van het eten langzaam af.
Curry kun je ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer. Vers gemaakte curry kun je ongeveer 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, mits de curry afgesloten of afgedekt is. Buiten de koelkast moet curry dezelfde dag worden gegeten, want dat bederft vrij snel.
Na opening, 3 mnd houdbaar in koelkast.
Kliekjes curry kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Let op: hanteer een maximale (constante) temperatuur van 7°C graden.
Enkele populaire gerechten en sauzen met kokosmelk zijn: kerry-kokossaus, groene curry, Daging Rendang, broccoli en pompoensoep. Na het bereiden van een maaltijd blijft er wel eens wat kokosmelk over. Maar kun je kokosmelk invriezen? Absoluut!
Currypasta invriezen is ideaal. Wat je nodig hebt zijn een paar superkleine diepvriesbakjes (circa 50-75 milliliter). Daar passen wel twee eetlepels currypasta in, maar zorg ook voor bakje(s) met één eetlepel – vooral als je van niet te pittig houdt.
De currypasta's kunt u tien dagen in de koelkast bewaren, maar u kunt ze ook invriezen. Doe dit dan het liefst in kleine porties die u in één keer gebruikt, dit kan bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm.
Kun je kip kerrie salade invriezen? Nee, dat is niet mogelijk. Als je een salade invriest, verliest deze namelijk zijn smaak en structuur. We kunnen dus niet in staan voor de kwaliteit van een ingevroren salade.
Je kan de curry opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 5-8 minuten. Of bedek het vlees met magnetronfolie en verwarm ca. 3-4 minuten op 600 Watt in de magnetron. Je kan de curry ook opwarmen in een pannetje op middelhoog vuur.
Kun je saus invriezen? Je kunt saus prima invriezen zolang het niet te lang onverpakt op kamertemperatuur (of warmer) heeft gelegen. Daarnaast moet je verse saus (na bereiding) zo snel mogelijk luchtdicht verpakt achterin de diepvries leggen bij een constante temperatuur van minimaal -18°C.
Absoluut! Het beste is om de nasi en kip separaat in te vriezen voor langere houdbaarheid. Rauwe kip kun je tot maximaal 9 maanden invriezen en voorgegaarde kip maximaal 3 maanden. Met name het invriezen van kip vereist de nodige aandacht om bacteriën als ESBL, Salmonella en listeria bacterie te voorkomen.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Het is je vast weleens gebeurd: je hebt een curry of ander gerecht met rijst gemaakt en nadat iedereen klaar is met eten, is er nog een halve pan rijst over. Het is natuurlijk zonde om dit weg te gooien. Rijst invriezen is een prima optie, als je het op de juiste manier aanpakt.
Mayonaise, ketchup, curry, mosterd
Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken. Kijk (en ruik!) van tevoren natuurlijk altijd even of het nog goed is én bewaar na het openen in de koelkast.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Dressing invriezen
Als je dressing invriest, gaat het vaak schiften. Ook is de dressing dan niet meer goed gemengd. Hierdoor kan hij klonterig worden en er niet meer lekker uit zien. Dressing is dus niet geschikt om in te vriezen.
Nee, dat is niet mogelijk. Als je een salade invriest, verliest deze namelijk zijn smaak en structuur.
Een curry is een gerecht wat je gemakkelijk van te voren kunt maken. Ideaal als je eters krijgt! Je kan een kant en klare curry pasta gebruiken, maar het zelf maken van een pasta is ook erg makkelijk.
Currypasta kan je heel goed invriezen. Handig is om dat in een ijsblokjesvorm te doen, zodat je steeds kleine hoeveelheden kunt ontdooien en gebruiken. Een andere manier om currypasta te conserveren is het te bakken in olie.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
paprika, 25% kurkuma, ui, korianderzaad, witte peper, knoflook, komijnzaad, 3% fenegriekzaad. Bevat geen toegevoegd zout.
De winnaar van de rode curry pasta test is Asian Home Gourmet! Gefeliciteerd! Deze currypasta wordt in kleine zakjes voor 1 portie verkocht en heeft een mooie kleur, een spannende en complexe smaak en genoeg pittigheid om niet flauw te zijn. Op twee stond, ook bijna unaniem, nummer 3 uit de test: Aromax.
- Tikka masala kan 3 maanden worden bewaard in de diepvries. Koel de in te vriezen porties zo snel mogelijk en vries in. Zorg dat de stukjes kip goed bedekt zijn met saus. - Laat in een nacht ontdooien in de koelkast.