Je mag de menstruatiecup lang inhouden, wel 8 tot 12 uur.
De cup vangt je menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen, na gebruik leeg en reinig je de cup en kun je deze opnieuw gebruiken. Een menstruatiecup gaat tot wel 10 jaar mee, en al die tijd is deze ene cup het enige wat je nodig hebt voor je menstruatie!
De menstruatiecup kan tot wel 12 uur in blijven zitten en kan tot wel 3 keer meer opnemen dan een reguliere tampon. Zeg maar dag tegen doorlekken! De menstruatiecup voel je minder zitten dan een tampon en heeft geen touwtje, hierdoor is een menstruatiecup ideaal voor tijdens het slapen, sporten, zwemmen of dagje sauna.
Je kunt zo'n cup dan ook 8 tot 12 uur inhouden. Net zoals met een tampon kun je met een menstruatiecup ook zorgeloos plassen, zwemmen en sporten waardoor het zeker een aantrekkelijke optie.
Herbruikbare menstruatiecups zijn minstens zo betrouwbaar als tampons of maandverband, blijkt uit het eerste grootschalige wetenschappelijke onderzoek naar dit soort cups. In tegenstelling tot de bekende alternatieven vangt zo'n cup het menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen.
Je hebt je cup niet goed onderhouden en in een vochtige locatie bewaard. Laat je cup goed drogen na gebruik en bewaar hem in een droge omgeving (dus niet de badkamer). Je moet de cup ook niet luchtdicht bewaren! Meestal zit er een katoenen zakje bij je cup, bewaar hem daar in.
Te mijden voeding
Een overmatig gebruik van zout en suiker geeft aanleiding tot een opgeblazen gevoel en vochtophoping;Gebruik minder cafeïne, theïne en koolzuurhoudende dranken. Die kunnen er immers toe leiden dat je meer stress krijgt; Vermijd alcohol, want daardoor krijg je vochtophoping.
Hoe weet je dat je menstruatiecup goed zit? De cup zit goed, als je hem niet voelt zitten. Een handige check om te kijken of je cup goed vacuüm zit is om even aan het steeltje van je cup te trekken. Voel je de cup bewegen, of kun je hem er zo uittrekken dan zit de cup niet goed.
Hoe diep je de menstruatiecup inbrengt, verschilt per persoon. De cup moet onder (of rondom) je baarmoedermond zitten. Dat is nodig om het bloed op te vangen wat daaruit komt (je menstruatie). Het is belangrijk dat je de cup niet zou moeten voelen tijdens het dragen!
Het blijkt dat we gemiddeld 100 a 300 meer calorieën nodig hebben tijdens onze luteale fase (de week voordat we ongesteld moeten worden). Dit komt omdat ons Basaal Metabolisme (BMR – het aantal dagelijkse calorieën die we nodig hebben om in leven te blijven) gedurende deze tijd met 10-20% toeneemt.
Met een menstruatiecup kun je prima zwemmen, omdat het net als een tampon in je lichaam zit. Zo kun jij op gemak het water in duiken wetende dat de cup je menstruatiebloed opvangt. Een handige tip is om je menstruatiecup net voor het zwemmen te legen, zodat je maximaal beschermt bent.
Knijp voorzichtig in het onderste deel van de menstruatiecup; beweeg hem van links naar rechts om het vacuüm te verbreken. Houd de cup recht en giet de inhoud in het toilet of de wasbak.
Doordat menstruatiebloed in aanraking komt met zuurstof, zweet en slijm, kan er een ietwat minder frisse geur ontstaan.
Een menstruatiecup kan zo'n 30 ml vocht opvangen. De gemiddelde hoeveelheid bloedverlies van een vrouw per menstruatie is 30-40 ml.
Misschien is het lichte vacuüm van de menstruatiecup verbroken omdat de cup is verschoven. Dit kan gebeuren tijdens de toiletgang, check even of je menstruatiecup nog op de juiste plek zit of breng 'm gewoon opnieuw in. Of je menstruatiecup lekt omdat hij simpelweg vol zit.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Dit betekent echter niet dat je je voortdurend zorgen moet maken over hoe “schoon” je bent. Het is ook niet nodig om de hele dag te douchen! Wel is het een goed idee om je lichaam en handen te wassen, schone kleren te dragen, je haren te kammen en elke dag je tanden te poetsen. Of je nu ongesteld bent of niet.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra.
Vermijden tijdens je menstruatie: Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten.
Omdat een menstruatie cup van siliconen is gemaakt, kan het niet zijn dat het bloed er doorheen komt. Daarnaast blijft de cup gedurende de nacht op de zelfde plek zitten, wat voorkomt dat je doorlekt.
Uit onderzoek is gebleken dat de menstruatie cup net zo (of zelfs nog beter ) betrouwbaar zijn als tampons en maandverband. Ze zijn waterdicht, handig in gebruik en doen wat ze beloven.
Een menstruatiecup dragen tijdens het sporten
Vraag je je af of je een menstruatiecup kunt dragen tijdens het sporten? Het antwoord is 'JA!' . Menstruatiecups kun je dragen tijdens het sporten (ook in het zwembad).
Dan hoef je je geen zorgen te maken. Zorg er wel voor dat je deze vaak verwisselt qua hygiene: direct voor en na het zwemmen. Wat gebeurt er met maandverband & water? Niet iedere vrouw gebruikt een tampon, maar wij raden absoluut geen maandverband aan in het zwembad.
Het is geen probleem om te plassen met een tampon in. Je plas komt namelijk uit je plasbuis, wat een klein gaatje voor je vagina is. Dus plassen zal je tampon niet doorweken. Wel kun je eventueel het touwtje naar de zijkant schuiven, zodat het niet nat wordt.