Waterproof schuurpapier kan zowel voor droog als voor nat schuurwerk gebruikt worden. Nat schuren heeft het voordeel dat er geen stof vrijkomt bij het schuren, er minder krassen in de ondergrond komen en je het te verven oppervlak ook reinigt en ontvet.
Zoals de naam zegt is waterproof schuurpapier bestand tegen water en vocht, waardoor je blijvend scherp kan schuren zonder dat het zijn kracht verliest. Naast water kan je waterproof schuurpapier ook gebruiken met ontvetter.
Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen. Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen. Hiermee schuur je het oppervlak even goed ruw, maar hoef je niet helemaal door te schuren.
Nat Schuren Met Schuurmachine
Schuren van verschillende oppervlakte met water en schuurpapier kan! Je kunt dit ook doen met een schuurmachine. Het oppervlak zal er heel glad van worden, maar het gaat niet sneller dan met de hand.
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
Schuurpapier korrel 150 tot en met schuurpapier korrel 320 worden geleverd op rollen van een meter en zijn niet watervast / waterproof. Schuurpapier Korrel 400 tot en met schuurpapier korrel 2500 zijn wel watervast / waterproof en uiteraard van professionele kwaliteit.
De voordelen van nat schuren
Met waterproof schuurpapier, ook wel watervast schuurpapier genoemd, kan je nat schuren. Het voordeel van nat schuren is dat er geen stof vrijkomt. Met waterproof schuurpapier maak je bovendien ook minder snel krassen in de ondergrond.
Zorg ervoor dat na het schuren je oppervlak stofvrij is. Je kan je watergedragen verf ook verdunnen. Normaal gesproken hoef je dat voor heel veel lakken niet te doen. Maar sommige lakken kunnen zo dik zijn, waardoor je door de lak op waterbasis beter kunt verdunnen.
Kwast: kies bij het aanbrengen van watergedragen verf voor een kwast waarbij de haren zijn gemaakt van een mix van gemodificeerde polyestervezels. Met deze kwasten kan gemakkelijker de juiste natte laagdikte aangebracht kan worden. De kwasten kroppen veel minder snel verf op.
Welke watergedragen aflakken zijn geschikt voor binnen? Sikkens Rubbol BL Rezisto producten zijn de meest verkochte watergedragen aflak van Sikkens. Sikkens Rezisto zijn kras en slijtvast en kunnen uitstekend tegen huidvet, vandaar ook de naam rezisto.
Waterproof schuurpapier is zo ontworpen dat het bestand is tegen water. Het is belangrijk dat je het schuurpapier voor het eerste gebruik ongeveer twee uur in water laat weken. Hierdoor kan het papier straks nog meer water absorberen. Daarnaast is het schuurpapier uitwringbaar, waardoor er nog een voordeel ontstaat.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Deze ijzersterke schuurpad van het merk Scotch-Brite is geschikt voor het makkelijk schuren van oppervlakten. De pad kan zowel droog als nat gebruikt worden. De schuurpad is meerdere keren te gebruiken en loopt niet snel dicht met stof.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Granat. Granat is een universeel premium schuurmateriaal en wordt gebruikt voor grof- tot fijnschuren. Vooral bij het schuren van waterverdunbare VOC-conforme verven behaalt Granat perfecte resultaten.
Grof schuurpapier (korrel 60) is geschikt voor het grove schuurwerk. Bijvoorbeeld het verwijderen van roest of het verwijderen van een oude, bladderende verflaag. Middelgrof schuurpapier (korrel 80 – korrel 120) gebruik je voor het afronden van hoeken en het fijner schuren vóór het schilderen.
Waarom niet eerst schuren en dan pas het hout ontvetten? Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Korrel 180 en 220 zijn ideaal om mee te werken op een gestucte muur. Te grof schuurpapier zoals korrel 80 laat krassen achter en te fijn schuurpapier zoals bijvoorbeeld korrel 400 heeft weer geen effect.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120. Als je houten deur, kozijn of meubel al in de verf staat maar die verf ziet er niet zo goed uit, dan is het belangrijk dat je deze verflaag corrigeert.