Voor het maken van foto's van baby's heb je uiteraard een camera nodig, bij voorkeur een camera met lens die lichtgevoelig is. Twijfel je over welke lens voor newborn fotografie en moet je misschien zelfs een nieuwe lens kopen? Kijk dan eens voor een 50mm lens, bijvoorbeeld deze lens van Canon.
Bereid je lenzen voor
Welke lenzen je gebruikt hangt af van het soort foto dat je wilt maken. Voor algemene opnamen kun je een prime-lens proberen, zoals de Canon EF 50mm f/1.8 STM, die zeer geschikt is voor omgevingen met weinig licht zoals slaapkamers, of een portretlens zoals de Canon EF 85mm f/1.8 USM.
Een newborn fotoshoot is te maken tot ongeveer 12 weken. Daarna boek je een baby fotoshoot. Het verschil tussen deze twee fotoshoots is dat tijdens de newborn fotoshoot je kindje vooral veel zal slapen, dit levert veel mooie knuffelmomentjes op.
Tijdens een newborn fotoshoot gebeurt er altijd wel een ongelukje. Omdat je baby een groot deel van de fotoshoot geen luier draagt, leidt plassen en poepen meteen tot vieze kleren. Zorg dus dat je ook voldoende kleding hebt om je te verschonen, zodat je niet in die vieze kleren hoeft te blijven lopen.
De kosten voor de fotoshoot (van 2-3 uur) zelf liggen meestal tussen de 150 tot 250 euro. Dat is meestal inclusief een paar afgedrukte foto's of digitale foto's maar zeker niet alle foto's. Daarvoor zal je moeten bijbetalen. Houd er rekening mee dat de fotograaf niet onafgebroken de hele tijd foto's kan maken.
Voor kinderen fotograferen is het belangrijk dat je niet een grote zoom lens gebruikt. Je wilt namelijk niet dat alles gaat vervormen. Dit gebeurt over het algemeen bij een zoomlens wel. Vandaar dat een 35, 50 of 85mm lens perfect is.
Een lichtsterke lens kan hierbij helpen, door een lager f-getal (groot diafragma) te kiezen krijg je een mooie zachte achtergrond. Houd je iso-waarde laag, om te voorkomen dat je ruis in je foto's krijgt. Je model zal niet veel bewegen. Hierdoor ben je best vrij met je sluitertijd.
Omdat de omgeving ook van belang is gebruik je een lens met een grote scherptediepte, werk met een kleiner diafragma. Ik gebruik zelf heel vaak een 35mm, 50mm of 85mm om de hoeken zo realistisch mogelijk te weergeven.
Wil je graag portretfoto's maken met een onscherpe achtergrond? Dan kun je het beste kiezen voor een systeemcamera of spiegelreflexcamera met losse, lichtsterke objectieven. Een 50mm f/1.8 of een 85mm f/1.8 objectief is perfect voor het maken van zulke portretten.
Dit is een grote lensopening en dus weinig scherptediepte. Bij groepsportretten kun je beter een kleiner diafragma gebruiken, zoals F11 of F16. Dit stel je het makkelijkst in door in de Av- of A-stand te fotograferen. Hierbij stel je zelf een diafragmawaarde in en kiest je camera een passende sluitertijd.
Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past
Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm.
Zorg ervoor dat de sluitertijd minimaal 1/250 van een seconde ingesteld staat. Deze sluitertijd kun je gebruiken bij kinderen die vrij rustig zijn. Merk je dat de foto's toch nog niet scherp zijn of dat de kinderen erg beweeglijk zijn, gebruik dan een snellere sluitertijd tussen de 1/320 of 1/500.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
Wat kost het? De kosten van een zwangerschapsshoot van 1,5 uur bedragen € 175,- (inclusief 21% BTW).
Cakesmash fotoshoot incl. badje kost €125. Je mag ervoor kiezen óf dat ik voor het overheerlijk taartje zorg of dat je zelf een taartje meebrengt.
Kleuren zoals wit, beige, pastel en aardekleuren zorgen voor een mooie sfeer in de fotoshoot. Kleren met felle kleuren, drukke prints of teksten veroorzaken hierbij vaak een onrustig beeld en minder mooie foto's. Dit geld ook voor jullie pasgeboren baby en eventuele broertjes en/of zusjes.
De grootte van de diafragmaopening bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Wanneer je 's nachts foto's maakt, kies je het liefst voor een groot diafragma omdat er weinig licht is. Ik fotografeer 's avonds liever vanaf een statief. Ik kies voor een lage ISO en een diafragma van ongeveer F/11.
Een sluitertijd van 1/250 sec zou snel genoeg moeten zijn om lopende mensen te bevriezen. Als je onderwerp sneller beweegt, is een sluitertijd van 1/500 sec geschikter. Voor snellere onderwerpen zoals auto's en vliegende vogels hebben sluitertijden van 1/2000 sec, 1/4000 sec of korter de voorkeur.
De beste tijd voor een zwangerschapsshoot is tussen de 32 en de 38 weken. Rond deze tijd heb je een mooie bolle buik. Plan je de shoot eerder, dan kan het zijn dat je buik misschien nog wat aan de kleine kant is.
Een fotoshoot laten maken tijdens je zwangerschap; je hebt het vast in je omgeving gezien of op social media. De laatste jaren wordt dit in Nederland steeds vaker gedaan.