Om te bepalen welke LED driver je nodig hebt voor je LED lamp kun je het vermogen van de LED lampen (Watt) vermenigvuldigen met het aantal LED lampen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om 5 LED spots van 5 Watt aan te sluiten, dan heb je dus een LED driver van max. 25 Watt nodig.
Een transformator met een belasting van 20-70W is ontworpen voor twee lampen. Om ervoor te zorgen dat je de levensduur van de transformator niet verzwakt, zou de collectieve wattage van de twee lampen niet moeten werken op 100% van de maximale belasting.
Wanneer je 2 tot 8 spots wilt kunnen dimmen zou een 7-110 Watt LED dimmer geschikt zijn. Wil je 8 tot 16 spots kunnen dimmen dan is een sterkere dimmer aan te raden. Namelijk een 20-250 Watt LED dimmer. Het is af te raden om nog meer spots tegelijk te dimmen.
Hoeveel een LED driver verbruikt
Als we bijvoorbeeld een driver hebben met een vermogensfactor van 0,9, d.w.z. een rendement van 90%, om een spot van 50W te voeden, is het totale verbruik 50÷0,9=55,555W. Daarom zou het verbruik van de driver ongeveer 5,55W bedragen.
Deze zorgt ervoor dat de stroomsterkte van 230 volt wordt omgezet tot een lagere, constante stroomsterkte, waarmee hij de LED lamp voedt. Elke LED spot heeft dus een LED driver nodig, om te zorgen dat een ruimte op een mooie manier wordt verlicht en de verlichting niet zal knipperen.
Om te bepalen welke LED driver je nodig hebt voor je LED lamp kun je het vermogen van de LED lampen (Watt) vermenigvuldigen met het aantal LED lampen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om 5 LED spots van 5 Watt aan te sluiten, dan heb je dus een LED driver van max. 25 Watt nodig.
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.
Idealiter heb je tenminste 30 LED'jes per meter, maar dit aantal kan oplopen tot wel 120 per meter. Daarmee krijg je de meest evenredige verdeling van het licht.
Om de kwaliteit te waarborgen is het verstandig te kiezen voor LED drivers van een A-merk (Osram of Philips). Dit zijn LED drivers die zijn voorzien van alleen de hoogste kwaliteit aan componenten. Veelal maken de A-merken gebruik van zogenaamde SELV-ketens.
Conclusie: een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED. Ons advies: een echte LED trafo is het beste is voor uw LED lampen en LED verlichting.
Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen. Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 6 led lampen van ieder 5 watt aan te sluiten.
Wanneer je LED verlichting wil gaan dimmen, is het van belang om erop te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is; bijvoorbeeld 4 watt. Indien de LED lamp een lager wattage heeft dan deze minimale belasting van de dimmer, bijvoorbeeld 3W, dan zal het dimmen niet goed werken.
LED-lampen worden vaak niet met een conventionele dimmer gedimd; wanneer u een LED-lamp op een normale dimmer aansluit zal de LED verlichting knipperen, trillen of zoemen. De elektronica van een LEDlamp werkt anders dan bij een gloeilamp of andere verlichting en daarom heeft u dan ook een speciale LED-dimmer nodig.
Ik heb 12 volt halogeenverlichting, moet ik ook de transformator vervangen? LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort.
Een veelgestelde vraag: is er een verschil tussen een transformator, een trafo en een driver? Om misverstanden de wereld uit te helpen: nee het is allemaal hetzelfde. Voor het gemak gebruiken wij het woord trafo.
Dat hangt af van de totale installatiewaarde (VA) van de verlichting die je wilt aansluiten. Je kan tot 50 resp. 100 VA aansluiten op de HUB-50/100 en de SMART HUB-150 kan tot 150 VA aan verlichting van stroom voorzien.
Je kan ze dus gewoon in de zekeringskast hangen. Is een DIN-rail montage niet mogelijk, dan kan je de voeding/transfo op een apart paneel naast de zekeringskast monteren. Indien er bij de lamp extra ruimte is, bijvoorbeeld in een vals plafond of bovenop keukenkastjes, dan kan je de voeding/transfo hier verbergen.
Voor het meest egale licht kies je voor zoveel mogelijk LED's per meter. Wanneer je een LEDstrip plaatst in een profiel, kan je kiezen voor minder LED's per meter. Bij het gebruik van een opale afscherming of een diep profiel, zie je de puntjes/LED's minder en kan je kiezen voor minder LED's per meter.
Hoe hoger het voltage, hoe sterker het licht uit de LED strip is. Het is bij het maken van deze keuze belangrijk om het doel van de LED strip in je achterhoofd te houden. Wanneer je de LED strip uitsluitend wilt gebruiken als sfeermaker in een kamer, dan voldoet een 12 volt variant meestal prima.
840 leds per meter.
Eigenlijk is die regel van 10 lichtpunten voor een lichtkring er ook maar, omdat het AREI voorschrijft, dat je op 1 kring maximum 10 stopcontacten (multi wordt geteld als 1) mag hangen, waarbij een lichtpunt geteld wordt als een stopcontact.
De waarde van de nominale spanningsval is afhankelijk van de kleur van de led; bij rode leds is dit meestal zo'n 1,9 volt, bij gele en groene leds 2,0 respectievelijk 2,1 volt, en bij blauwe en witte leds 3,6 volt.
Een Light Emitting Diode of led heeft twee aansluitingen; de anode en de kathode (zie afbeelding 01). De anode is de plus aansluiting en de kathode is de min aansluiting. De aansluitdraad van de anode (+) is langer dan de aansluitdraad van de kathode (-).
Afhankelijk of LED verlichting wordt aangestuurd middels stroom of spanning dienen meerdere LED lampen parallel of in serie geschakeld te worden. Het meest voorkomend is dat LED lampen in serie worden geschakeld.