De sacrale zenuwen regelen de blaas- en darmwerking. Als de communicatie tussen de sacrale zenuwen en de hersenen verstoord is, kan dat tot problemen met de darm- en blaascontrole leiden.
De blaas bestaat uit de blaaspier en 2 sluitspieren. De binnenkant van de blaas is bekleed met een slijmvlies. Bij mannen zit de interne sluitspier in de blaashals en de externe sluitspier in de plasbuis. Deze 2 sluitspieren zorgen er automatisch voor dat de blaas dicht blijft.
De blaas bevindt zich onderaan in de buik, achter het schaambeen. Twee urineleiders transporteren de urine van de nieren naar de blaas. Aan de uitgang van de blaas zit de urinebuis. De urineleiders komen aan de zijkant de blaas binnen.
De sluitspieren zijn twee ringvormige spieren die rondom de blaasuitgang liggen. De inwendige sluitspier, een onwillekeurige gladde spier, en de uitwendige sluitspier, een willekeurige dwarsgestreepte spier. De uitwendige sluitspier is degene die willekeurig wordt samengetrokken om te controleren wanneer u urineert.
als u voortdurend de bekkenbodemspieren aangespannen houdt. Dit gaat vaak ongemerkt en geeft druk op de blaas; als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.
Als je langdurig te hard perst, kan dat zorgen voor een verzakking van de darm en andere bekkenorganen zoals de blaas of baarmoeder. Door de volle darm ontstaat er mogelijk druk op de blaas waardoor deze ook geprikkeld raakt en zich regelmatig gaat samentrekken. Het gevolg kan urineverlies zijn of vaak plassen.
Wanneer u zich in gedachten voorstelt dat u uw plas wilt ophouden, dan spant u die spieren aan. De spieren die u gebruikt om uw plas af te knijpen zijn uw bekkenbodemspieren.
Meestal is het stekende pijn onder in de buik, vaak ook stekend in de schede. Dit kan het vrijen heel pijnlijk, zo niet onmogelijk maken. Soms trekt de pijn naar de liezen of rug. Opvallend is dat plassen de pijn verlicht, een opgelucht gevoel geeft.
Door de blaas plotseling te laten leeglopen ontstaat bij IC een zogenaamde huilende blaas. Overal zijn dan kleine bloedingen zichtbaar.
Oraal pentosanpolysulfaatnatrium kan gebruikt worden voor de behandeling van patiënten met blaaspijnsyndroom gekenmerkt door glomerulaties of Hunnerse laesies bij volwassenen met matige tot hevige pijn, aandrang en toegenomen mictiefrequentie.
Het woord trigonitis lijkt te staan voor een ontsteking van het trigonum. Het trigonum is dat deel van de blaas dat wordt begrensd door de beide ureters en de urethra. De term trigonitis moet in relatie worden gezien met het uretrale syndroom.
Een overactieve bekkenbodem geeft bijvoorbeeld klachten als: pijn in de (onder)buik, (onder)rug en rond de geslachtsorganen. ongewild urineverlies.
Door de gespannen buik spant de bekkenbodem ook vanzelf aan.
Behandeling overactieve blaas
Er zijn meerdere behandelmethodes of combinaties hiervan mogelijk zoals medicijnen, bekkenfysiotherapie, neurostimulatie (PTNS), blaasspoelingen en botoxtherapie. Deze behandelingen worden in sommige gevallen nog ondersteund door dieetaanpassingen onder begeleiding van een diëtist.
Bij te sterk aangespannen bekkenbodemspieren kunt u last hebben van: regelmatige aandrang om te plassen. urineverlies. steeds terugkerende blaasontstekingen.
Ook ervaren veel vrouwen pijn in het bekken, onderbuik en/of -rug en tijdens het vrijen. Als de baarmoeder druk uitoefent op de blaas kunnen er terugkerende blaasontstekingen optreden. Constipatie en urine-incontinentie zijn symptomen van een ernstigere verzakking.
Of een overactieve blaas kan genezen verschilt per patiënt. Dat komt doordat het meerdere oorzaken kan hebben. Sommige oorzaken kun je simpelweg makkelijk oplossen, terwijl andere oorzaken niet weg te nemen zijn. Maar één ding is zeker: een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie.
Ga ontspannen op het toilet zitten, de voeten op de grond, de rug iets bol, de kleding goed naar beneden. Ontspan de bekkenbodem en pers rustig en in zeer geringe mate, terwijl je uitademt. Richt de druk naar de anus. Ideaal is als je helemaal niet hoeft te persen.
Is wandelen goed voor de bekkenbodem? Ja, wandelen kan goed zijn voor de bekkenbodem. Het helpt de spieren in het algemeen te versterken en kan de bloedcirculatie in het bekkengebied verbeteren.
Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt. Houd uw bekkenbodem aangespannen gedurende de volgende drie ademhalingen, en laat dan de spanning langzaam los. Herhaal deze oefening 10 maal.
In uw blaas zitten (meestal goedaardige) tumoren.Deze worden veroorzaakt door een chronische ont- steking met bacteriën die gas vormen waardoor er blaasjes ontstaan. Deze blaasjes kunnen pus of bloed bevatten. Deze chronische ontsteking en blaasjes veroorzaken irritatieve klachten, pijn en frequente mictie.
Een acute cystitis is een acute bacteriële infectie beperkt tot de blaas zonder systemische verschijnselen.