Op een vijl staat vaak het aantal grit aangegeven. Hiermee worden het aantal vijldeeltjes per vierkante centimeter bedoeld. Sommige vijlen hebben een hele fijn grit, andere hebben een meer ruwe grit. Hoe hoger het aantal grit hoe fijner de nagelvijl is en hoe gladder de nagelvijl aanvoelt.
De grit van de nagelvijl.
Hoe hoger het getal hoe meer korreltjes op een oppervlakte. Hoe meer korrel er op een oppervlakte zitten, hoe kleiner deze korreltjes dan zijn. Dus ook minder grof.
Belangrijk om te weten, is dat 180 grit beschouwd wordt als het minimum dat acceptabel is voor natuurlijke nagels. Gebruik op natuurlijke nagels dus nooit een grit met een nummer dat lager is dan 180. Deze vijlen zijn te grof.
De grits die het beste zijn, zijn: 80-100 korrel die het beste geschikt is voor acrylnagels. 80 grit kan op acrylnagels worden gebruikt, maar zelfs dan kan het nog een beetje te grof zijn. 100 gruis kan alleen op kunstnagels worden gebruikt omdat het een van de ruwere grits is die je voor een nagelvijl kunt kopen.
Keramische vijlen:
Keramische vijlen zijn het beste voor zachte of zwakke nagels. Ze zijn ongelofelijk zacht voor natuurlijke nagels en ze helpen de randen van de nagels te verzegelen tijdens het vijlen. Kies de vijl die het beste bij jou past en vijl je nagels sterk!
Daarom staan deze Tsjechische glasvijlen goed bekend. De levensduur van Tsjechische glasvijlen is levenslang in tegenstelling tot glazen vijlen uit bijvoorbeeld China. Deze worden enkel aan de oppervlakte geruwd, waardoor ze kunnen slijten.
– Vijl nooit teveel van de zijkanten weg, daar waar je nagel bij de huid komt. Als deze laag te dun wordt, scheurt je nagel makkelijker in. – Vijl je nagels minstens 2 keer per week om de drie nagelplaten goed af te sluiten en om vuil geen kans te geven in de bovenste laag op te hopen.
Kartonnen vijl
Een kartonnen nagelvijl is een vriendelijke vijl voor de nagel. Kartonnen vijlen zijn er met verschillende korrels, ook wel grit genoemd. Hoe lager het nummer, des te grover de korrel en des te meer je dus van je nagel afvijlt. Kartonnen vijlen zijn makkelijk in gebruik en vormen de nagel goed.
Indien u ze met water en zeep wilt schoonmaken, is het noodzakelijk dat u ze snel droogt. Eenvoudiger en effectiever kunt u een nagelvijl reinigen met een oude tandenborstel of plakband. Indien uw nagels zijn besmet, kunt u ze het beste met een nagelvijl voor eenmalig gebruik vijlen en deze na gebruik direct weggooien.
Een buffer nagelvijl is een zachte vijl. De vijl heeft een zeer fijne gradatie (fijne korrels). Buffervijlen worden gebruikt om je nagels op te ruwen of kleine oneffenheden weg te vijlen.
BIAB hoeft niet eraf te worden gevijld en kan worden verwijderd door de nagels te soaken. De BIAB is hierdoor niet schadelijk voor de natuurlijke nagels. Over de BIAB nagels kan eventueel gellak worden aangebracht. Ook kan er een verlenging van de nagels worden uitvoeren.
Vijl zachtjes met de vijl over het gehele nageloppervlak tot de natuurlijke glanslaag van de nagel verdwenen is. Mochten er ook oneffenheden op de nagel aanwezig zijn, zoals ribbels of kleine scheurtjes, probeer deze dan ook zoveel mogelijk weg te vijlden, zodat de nagel een egaal, glad oppervlak wordt.
Naast een verhoogd risico op huidkanker, dragen gelnagels ook bij tot een veroudering van onze huid. Opnieuw is het UV-licht de grote boosdoener. Wie desondanks blijft volhouden, maakt dus veel kans om met perfect gemanicuurde nagels rond te lopen aan een rimpelig hand.
Om gellak manueel af te vijlen moet je beginnen met een vijl 100/180. De 100 gritt kant van de vijl gebruik je om de bovenste laag (top coat en kleur) van de kunstnagel te verwijderen.
Goed om te weten: polijst je nagels niet te vaak, want doordat je er steeds een klein laagje vanaf vijlt, worden ze dunner (logisch). Om je nagels de tijd te geven om te herstellen kun je beter maar één keer per maand je nagels polijsten.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Het belangrijkste knipadvies is: knip de nagels nooit te kort. Hierdoor voorkomt u dat uw nagelwand ontstoken raakt en eventueel inscheuren van de nagels. Voor het knippen van de nagels kunt u een nagelschaartje of nagelknipper gebruiken. Knip de nagels bij voorkeur nadat u uit bad of uit de douche komt.
Extra tip, voor het vijlen van broze nagels gebruik je het beste een kartonnen vijl, die is milder voor je nagels dan bijvoorbeeld een diamantvijl.
Ook vijlt hij behoorlijk zacht. Je kunt hem na gebruik inderdaad met water reinigen en je zou hem zelfs in de vaatwasser kunnen doen zo las ik op de website van Herôme.
Een diamantvijl is een nagelvijl van sterk materiaal, welke toch zacht is voor je nagels. Met deze vijl kun je makkelijk het vuil onder je nagels vandaan halen en je nagels op een goed manier inkorten.
Een glasvijl is dus beter voor je nagels. Bij een glasvijl is de structuur fijner, waardoor je de nagelrand dicht vijlt en beschermt. Een gewone vijl is veel grover en maakt de nagelrand juist eerder kapot dan dat je het 'geneest'. Een ander voordeel van de glasvijl is dat hij niet slijt.