Dus als je ze toch laat staan, dan best op een goed waterdoorlatende plek. Je kan je planten inpakken met jute, oude dekens, varens, stro, vliesdoek, rietenmatten, kokosmatten, lagen krantenpapier,... om bovengrondse delen te beschermen. Pak wel nooit natte planten in, dan kan er broei ontstaan!
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten bescherm je met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Hoge planten: met een constructie van bamboestokken en jute kun je een hoge plant de winter doorhelpen.
Erg kwetsbare of heel jonge planten moet u voor de eerste nachtvorst naar binnen halen. Sterkere planten, zoals de Oleander of Agave kunt u bij heel lichte of korte nachtvorst nog wel even buiten laten. Zeker wanneer u de wortelkluit inpakt om de wortels te beschermen.
Er zijn een aantal planten die niet goed tegen vorst kunnen. Vooral de olijfboom, vijgenboom, Agapanthus, Camelia, Oleander en Trachycarpus zijn echte koukleumen. Zij hebben bij vorst extra bescherming nodig. Zet ze op een vorstvrije plek zoals bijvoorbeeld de garage.
Je kan je planten inpakken met jute, oude dekens, varens, stro, vliesdoek, rietenmatten, kokosmatten, lagen krantenpapier,... om bovengrondse delen te beschermen. Pak wel nooit natte planten in, dan kan er broei ontstaan!
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Hoge planten: met een constructie van bamboestokken en jute kun je een hoge plant de winter doorhelpen.
Temperatuur tijdens het overwinteren
De plek waar je de planten neerzet, is van belang. Het moet er vorstvrij zijn, maar ook niet té warm. Het liefst zet je de planten op een plek waar het een paar graden boven nul is: zo'n 6 of 7 graden Celcius.
Op een balkon kunnen winterharde vaste planten in een pot worden gehouden, waardoor de groei ingeperkt wordt, maar de weelderige groei van bloemen niet minder wordt. Een aantal sterke vaste planten voor in potten op het balkon zijn Crocosmia, Fuchsia, Kattenkruid en Mexicaanse Madeliefjes.
Vliesdoek heeft een isolerende werking, en kun je daarom goed gebruiken om je planten te beschermen tegen vorst. Het is ook nog eens licht van gewicht, dus je zult je planten niet beschadigen. In de groentetuin gebruik ik het om vroege teelt, zoals koolplanten, te beschermen als het behoorlijk gaat vriezen.
Dan ben je bij Royal Brinkman aan het juiste adres. Bij Royal Brinkman vind je een breed assortiment doeken en zeilen, waaronder vliesdoek. Onze specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden van vliesdoek voor jonge planten. Bovendien bestel je vliesdoek snel en eenvoudig op royalbrinkman.nl!
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.
Vooral groenblijvende heesters, hagen, coniferen en planten met slappe takken als bamboe zijn hier gevoelig voor. Ziet u dat de takken van de planten en bomen in uw tuin vervaarlijk doorbuigen, schud ze dan uit voorzorg zachtjes, om de ergste sneeuw te verwijderen.
Gaat het vriezen dan kun je een Oleander beschermen tegen vorst door de plant binnen te zetten. Dit kan zijn in een tuinhuis, garage of tuinkas. Belangrijk is dat de Oleander voldoende licht krijgt. Laat je de plant buiten staan, gebruik dan een thermobeschermhoes.
Uw olijfboom met gladde dunne stam staat in de volle grond, bescherm dan uw olijfboom als volgt in de winter: Wikkel een warmtekabel rondom de stam; Wikkel vervolgens een laag noppenfolie om de stam; Doe als laatste een beschermhoes (boomjas) om de kroon.
eenjarige zomerbloeiers zijn niet winterhard
Het woord 'eenjarige' zegt het al: zomerbloeiers zijn niet vorstbestendig en je kan ze ook niet overhouden in de winter (met kuipplanten kan dat wel).
Er zijn namelijk planten die het in bepaalde periode prima doen binnen. Zo kunnen sommige buitenplanten in de winterperiode in huis overleven en zijn bollenplanten als narcissen, tulpen en hyacinten bekende buitenplanten die het binnenshuis enige tijd goed doen. In de zomer zou je lavendel binnen kunnen zetten.
Zaai regelmatig kleine beetjes slasoorten, radijs, mosterdsoorten, rucola, tuinkers, kroten (rode bieten), andijvie en peterselie. Zaai ook sperziebonen, komkommers, augurken, knolselderij en suikermaïs. Vanaf eind april kan je radijs, sla en tuinkers oogsten en de tomaten uitplanten.
Plant er diagonaal opleggen en in papier rollen. Bovenkant een beetje leuk plooien met je handenzodat je dat plant kunt zien en het papier er niet te strak om heen rollen... Plakbandjes er aan en klaar.
Bij lavendel moet onderscheid worden gemaakt of het een winterharde of een vorstgevoelige soort is. Bij gewone lavendel zijn winterbeschermingsmaatregelen die plaatsvinden na de eerste nachtvorst meestal voldoende. Iets eerder, vóór de eerste nachtvorst, trekt de kwetsbare lavendel de winterverblijven in.
In een normale winter heeft de vlinderstruik geen bescherming tegen de vorst nodig. Strenge vorst zorgt er echter voor dat de takken tot aan de basis kunnen bevriezen. Om dit tegen te gaan, wordt de basis met dennennaalden of droge mulch ingepakt.