Maak ten eerste de huid rondom de wond schoon door deze te ontsmetten met Betadine. Gebruik eventueel handschoenen om infecties of overdraagbare ziektes te voorkomen. Druk vervolgens de wondranden naar elkaar toe en sluit deze af door dwars over de wond een of meerdere hechtstrips eroverheen te plakken.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Leg het knoopje op de insteekopening. dezelfde kant als de draad eruit komt en knoop de hechting op de manier als de enkelvoudige hechting. insteekopening tot de punt van de wond, door de huid uitkomen en trek de draad aan. Leg, met de draad op spanning, weer een knoop.
Oplosbare hechtingen hoeven niet te worden verwijderd; deze lossen vanzelf op. U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad'). Zwarte hechtingen en krammen moeten door de huisarts worden verwijderd na de afgesproken periode.
De arts spreekt met u af wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente. Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Neem contact op met uw huisarts in deze gevallen: Als een schaafwond veel bloedt of lang blijft bloeden. Dek de wond dan na het uitspoelen tijdelijk af (tot u bij de huisarts bent), bijvoorbeeld met een schoon verband of een schone theedoek. Als de wond meer vocht begint af te geven.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Maak ten eerste de huid rondom de wond schoon door deze te ontsmetten met Betadine. Gebruik eventueel handschoenen om infecties of overdraagbare ziektes te voorkomen. Druk vervolgens de wondranden naar elkaar toe en sluit deze af door dwars over de wond een of meerdere hechtstrips eroverheen te plakken.
Hechten kan ook met nietjes gedaan worden, dat wordt toegepast bij grotere wonden. Voordeel van hechten met nietjes is dat de nietjes weinig littekenweefsel veroorzaken. Een andere mogelijkheid is het gebruik van wondlijm / huidlijm, een medische vorm van secondelijm.
Wanneer worden hechtingen verwijderd? Afhankelijk van de plaats van de hechtingen, worden de hechtingen na 5 tot 14 dagen door een arts verwijderd. Als een hechting voor die tijd irritatie veroorzaakt, kan het nodig zijn om de hechting eerder te verwijderen.
De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.
U kunt uw dagelijkse bezigheden gewoon weer oppakken, tenzij anders met u is afgesproken. Vermijd zware lichamelijke inspanning en sport, zolang de hechtingen nog niet zijn verwijderd. Ga niet zwemmen, in bad of naar de sauna zolang u nog hechtingen heeft.
Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.
De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.
Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten. De wond wordt dan opengelaten en moet spontaan aan elkaar groeien. Bij problemen of complicaties dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Een klein oppervlakkig wondje kunt u spoelen, drogen en daarna met een pleister afdekken. Laat andere wonden door de huisarts beoordelen. De huisarts zorgt er zoveel mogelijk voor dat de wondranden tegen elkaar aan liggen. Dan stopt het bloeden sneller en geneest de wond sneller.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts. Hechtstrips kopen voor kleine wondjes? Ze zijn in onze webshop verkrijgbaar.
Als u voor die tijd naar huis gaat, mag u pas twee dagen na de operatie douchen en het verband verwijderen. o U mag 10 dagen niet in bad, in de sauna of in het zwembad. o Een open wond mag nat worden. Het is goed om de wond uit te spoelen onder de douche nadat u de pleister of het verband verwijderd hebt.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.