Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
Niet te veel
Toch raadt het Voedingscentrum af om teveel kaneel te eten, omdat dit schadelijk voor uw gezondheid is. Kaneel bevat namelijk het stofje coumarine, wat een natuurlijke gifstof is. Dit komt niet alleen in kaneel, maar ook in bijvoorbeeld bergamot en tonkabonen voor.
Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Ze herstellen beschadigde cellen, en activeren enzymen in het lichaam die de cel daarbij helpen.
Een theelepel kaneel weegt ongeveer 2,6 gram. Uit tests blijkt dat deze theelepel kaneel tussen de 6,9 en 18 mg coumarine bevat. De richtlijn is maximaal 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus een persoon van 65 kilo kan maximaal 6,5 mg coumarine per dag eten zonder enig risico op leverschade.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Veiligheid. Onbewerkte kaneel bevat coumarine, dat bij een hoge inname schadelijk is voor lever en nieren en mogelijk kankerverwekkend is. Het gehalte coumarine is zeer laag in Ceylonkaneel en beduidend hoger in Chinese, Indonesische en Vietnamese kaneel.
Het wordt een ander verhaal als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt. In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
Kaneel veroorzaakt meestal geen bijwerkingen. Doch als je zeer veel kaneel gebruikt, dan kan het kruid je mond en lippen irriteren en zweren veroorzaken. Sommige mensen zijn er allergisch voor. Het kan roodheid en irritatie veroorzaken als je huid ermee in aanraking komt.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
Ceylon kaneel gemalen is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Teveel is schadelijk
En de hoeveelheid gif neemt nog verder af tijdens het bewaren en bereiden van je voedsel. Als je te veel coumarine binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot leverschade. Daarnaast remt coumarine de bloedstolling en kan het mogelijk gevaarlijke bloedingen veroorzaken.
4. Plantaardige eiwitten voor je nieren. Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren.
Het heeft ook antioxidante en anti-stollingseigenschappen. Knoflook bevrijdt de nieren bovendien van oxidatieve stress. Door het eten van knoflook(poeder) werken de nieren beter, wat betekent dat afvalstoffen sneller uit het lichaam worden afgescheiden.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze. Ook gember is gezond (lees hier waarom).
Neem vier eetlepels honing, een eetlepel kaneelpoeder en drie kopjes warm water en maar er thee van. Drink drie of vier maal per dag een kwart kop. Het houdt de huid fris en zacht en houdt veroudering tegen.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.