Een kloppend gevoel rondom de spatader. Jeuk rondom de spatader. Uw benen voelen zwaar en vermoeid aan. Pijn en/of spierkrampen in de benen.
Soms ontstaat een ontsteking in een spatader. Op de plek van de spatader ziet en voelt u dan een rode, gezwollen, pijnlijke, harde streng. Bij een ontsteking is er een stolsel in de oppervlakkige spatader ontstaan.
Ze zien eruit als blauwe, kronkelige en soms bobbelige aders. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Je kunt last krijgen van pijnlijke benen of kuiten, met name na lang staan.
Spataders zelf zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel lastige tot gevaarlijke verwikkelingen hebben, zoals bijvoorbeeld een beenwonde die slecht geneest of ontsteking van de oppervlakkige ader.
Een ontsteking van oppervlakkige vaten die snel wordt gediagnosticeerd en behandeld, verdwijnt vaak binnen een paar dagen zonder complicaties. Als de symptomen van aderontsteking echter niet worden behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden en wekenlang pijn veroorzaken.
Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor een ontsteking, zijn de verschijnselen vaak hetzelfde: roodheid, pijn, zwelling en temperatuursverhoging. Soms onttrekt een ontsteking vocht uit het lichaam, waardoor je meer behoefte hebt om te drinken.
Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen. Uw been wordt vaak ook warm. Bij een lichte huid wordt het been vaak ook rood.
Gevolgen opengesprongen spatader
Een van de complicaties is een ernstige bloeding: een opengesprongen spatader kan zomaar leiden tot het verlies van één tot anderhalve liter bloed. Dat is veel als je bedenkt dat een mens zo'n vijf liter bloed door de aderen heeft stromen.
Ontstaan spataderen vooral op oudere leeftijd? “Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op spataderen geleidelijk toe. Maar al rond je twintigste ontstaan vaak de eerste kleine spataderen. Veel vrouwen ontwikkelen spataderen tijdens hun zwangerschap.
Bewegen (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen) kan helpen klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als uw kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart.
Behandeling van spataderen
Elastische kousen (steunkousen): werken vooral goed bij klachten (zoals vocht in de benen) en om nieuwe spataderen te voorkomen. Dichtspuiten. Kleine tot middelgrote spataderen kunt u laten dichtspuiten met een vloeistof. Grote of diepe spataderen kunt u laten dichtspuiten met schuim.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Spataderen verdwijnen niet vanzelf. Klachten kunnen soms afnemen door meer beweging, zoals fietsen, wandelen, kuitspieroefeningen en het vermijden van lang zitten en lang staan. Er bestaan geen medicijnen die spataderen en klachten kunnen verhelpen.
Bij het eerste teken van veneuze insufficiëntie, zoals pijnlijke, vermoeide, zware of gezwollen benen, bezemrijsvarices en spataderen, moet een specialist (fleboloog, angioloog, vaatchirurg, dermatoloog) uw benen onderzoeken.
Spataderen zijn bloedvaten die in grootte zijn toegenomen en verdraaid zijn. Hierdoor zijn deze aderen aan de buitenkant zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende lijnen. Ze ontstaan voornamelijk in de benen en zijn in de meeste gevallen onschuldig. Spataderen ontstaan doordat de klepjes in de ader niet meer goed sluiten.
Varesil Crème is een unieke formule om spataderen te verminderen en voorkomen. Ook helpt het om de algehele bloedcirculatie te verbeteren dankzij de natuurlijke ingrediënten. Gebruiksaanwijzing: Breng tweemaal daags aan op het aangedane gebied na het douchen.
Spatadertherapie is een effectieve en aangename manier om spataderen te behandelen. De therapie bestaat uit massage, oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming in de benen en verminderen de spataderen en de klachten.
Beoefen regelmatig een 'benensport', zoals wandelen, zwemmen, fietsen of dansen. Sporten zoals tennis, squash, hand- en basketbal worden afgeraden, omdat ze de aders doen uitzetten. Vermijd warmtebronnen die de aders doen uitzetten: sauna, zonnebank, hete baden, vloerverwarming.
Is de behandeling pijnlijk? Een goed uitgevoerde behandeling is snel en pijnloos, maar u zal wel een aantal prikjes krijgen. Na de behandeling kan er een of meerdere weken een beurs gevoel optreden, dat vanzelf weer verdwijnt.
Na ongeveer 1 tot 6 weken komt u op controle bij de arts. Misschien krijgt u nog een extra behandeling met inspuitingen. U bespreekt met de arts of dat nodig is. U mag gewoon rustig bewegen na de operatie.
Vaak voelt u iets op de plek van de blokkade. Bij een bloedpropje in uw voet of been voelt u kramp, tintelingen of uw been gaat opzwellen.
Belangrijke klachten bij een longembolie zijn:
Hartkloppingen en / of pijn op de borst. Flauwvallen. Bloed of slijm ophoesten. Benauwdheid.
De volgende 5 verschijnselen doen zich bijna altijd voor:
een vrij snel optredende zwelling van één been. een zwaar gevoel of pijn in het been. een rode of juist blauwachtige verkleuring van het been.