In elke pot van 750 gram Nutella zitten 97 hazelnoten. Dat is meer dan in elke andere pasta. 25% van de jaarlijkse wereldwijde hazelnotenproductie wordt opgekocht door Ferrero.
De hazelnoten die in Nutella® worden gebruikt, zijn afkomstig van hazelnootboomgaarden die vooral in mediterrane klimaten voorkomen. Onze hazelnoten komen uit verschillende delen van de wereld en de drie belangrijkste bronnen zijn Turkije, Italië, Chili en de Verenigde Staten.
HAZELNOOTPASTA met cacao 81,5% (suiker, palmolie, HAZELNOTEN 13%, magere MELKPOEDER 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; vanilline), TARWEMEEL 16%, biergist, GERSTEMOUTEXTRACT, zout, magere MELKPOEDER , emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; TARWEPROTEÏNE, MELKEIWITTEN, water.
In werkelijkheid is het gewoon zo dat Nutella producten geen halal label hebben, wat niet betekent dat ze haram zijn. Bewijs is dat het recept van de bekende chocopasta met hazelnoten geen ingrediënten bevat die door de Islam verboden zijn.
Dat hazelnootpasta geen gezonde keuze is voor de dagelijkse boterham, moeten we je al lang niet meer vertellen. Maar wist je dat “choco” ook extra gezondheidsrisico's inhoudt omdat het vaak schadelijke stoffen bevat? De meeste hazelnootpasta's bestaan voor de helft uit suiker, en nog eens een vijfde is (palm)olie.
Namelijk de Blue Band hazelnootpasta met minder suiker en de Whey Choco van Body & Fitshop. Het zouden beiden gezondere varianten zijn van chocopasta. Je kunt het dus gebruiken als broodbeleg, maar natuurlijk ook op crackers, beschuit of rijstwafels.
Het etiket maakt ons wel wat wijzer: een portie van 15 gram (oftewel één theelepel) bevat maar liefst 8,5 gram suiker. In een hele pot van 400 gram zit bijgevolg 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes.
Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
De prijs van de Nutellapotten blijft wel dezelfde, want volgens de producent zijn de productiekosten gestegen. Hazelnoten bijvoorbeeld - een essentieel ingrediënt van Nutellachoco - zijn de laatste jaren schaarser en dus duurder geworden.
Ferrero legt prijs zelf op
"Ferrero bepaalt die prijzen, de retailer heeft daar nog weinig over te zeggen. Alleen de allersterkste internationale merken kunnen dat. Die slagkracht heb je alleen maar als je wereldwijd overal hetzelfde product op de markt brengt.
De mogelijkheid bestaat dat Nutella heeft vastgesteld dat de gezondere pasta van Delhaize (zonder palmolie) knaagt aan de verkoop van Nutella in de supermarkten van Delhaize en dat de voedingsgigant daarom beslist heeft om Delhaize aan te vallen op het woord choco', aldus de consumentenorganisatie.
De exacte samenstelling van Nutella verschilt van land tot land. De belangrijkste ingrediënten zijn palmolie uit Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea en suiker. Samen maken ze 72% uit van een pot Nutella Chocopasta. De suikers bestaan afhankelijk van het productiegebied uit suikerbiet- of uit geraffineerde rietsuiker.
Ingrediënten: suiker, palmolie, 13% hazelnoot, 6,5% magerecacaopoeder°, mageremelkpoeder, vegetarisch weipoeder, lactose, emulgator (sojalechitine [E322]), natuurlijk vanillearoma.
Elk jaar worden er elf miljoen potten Nutella verkocht. Dit betekent dat er elke drie seconden ergens ter wereld een pot over de toonbank gaat.
Nutella = nutellanutella is de merknaam van een populaire chocolade-hazelnootpasta van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1949 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam `Supercrema Gian...
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
1 pot Nutella
Een boterham met choco is heerlijk, dat gaan we niet ontkennen.
We kunnen in ieder geval stellen dat ze qua energiegehalte redelijk overeenkomen met elkaar. Goed nieuws voor de Nutella lovers. Wanneer je echter verder dan dat kijkt kun je stellen dat pindakaas het meest voedzaam is. Het bevat meer eiwitten, onverzadigde vetten en meer vezels, vitaminen en mineralen.
De hazelnootpasta van het eigen merk van Jumbo komt als beste uit de test. Op de tweede plek staat chocoladepasta melk extra hazelnoot van Albert Heijn, gevolgd door Blue Band's Hazelnootpasta '80% minder suiker'.
Een kleine pauze, met échte chocolade!
De Balade I Love Choco puur is gezond en lekker voor het hele gezin. De chocopasta bevat geen palmolie en 40% minder suiker dan een klassieke chocopasta, en is de gezonde oplossing voor groot en klein.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid. Galler doet er maar 5,2 gram suiker in - minder dan een klontje per boterham.