Een geëmailleerde Dutch oven is iets makkelijker in gebruik. Met name wat onderhoud betreft. Dankzij het email kun je de pan, en de deksel, met een sopje afwassen en je pan is weer klaar voor gebruik. Geëmailleerd gietijzer roest niet en het neemt geen smaak op.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
Het belangrijkste om in gedachten te houden is de emaille coating: geeft u de voorkeur aan het gemak van een antiaanbaklaag en bescherming tegen roest? Zo ja, kies dan voor geëmailleerd . Stoort het idee van een beetje verzorging en onderhoud u niet? Als dat het geval is, kunt u kiezen voor onafgewerkt gietijzer.
Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en beschermt de pan tegen roesten en zuren. Email is erg duurzaam en bestand tegen inwerking van chemische stoffen. Een geëmailleerde pan hoef je dus niet in te branden, dit heeft geen nut.
Geëmailleerd gietijzer houdt de warmte uitzonderlijk goed vast, waardoor het ideaal is voor het bereiken van een superieure schroeikwaliteit .
Sauteren is ontworpen om de smaken van een gerecht te verbeteren door het oppervlak van ingrediënten te bruinen. De geëmailleerde gietijzeren constructie van de Dutch Oven maakt het ideaal voor deze kooktechniek , en biedt superieure warmtebehoud om ervoor te zorgen dat ingrediënten goed gaar worden.
Bij een geëmailleerde pan is het gelukkig erg simpel. Je maakt hem gewoon schoon met een zachte spons en warm water. Gebruik alleen voor hardnekkig vuil een klein beetje afwasmiddel (geen agressieve zeep) en spoel hem daarna goed af. Maak de pan grondig droog en zet hem weer terug in de kast.
Geëmailleerd gietijzeren kookgerei
Zoals hierboven vermeld, roest het niet, kan het worden gewassen met zoveel zeep als gewenst, en zal het geen sterke aroma's (zoals knoflook of ui) in de kruiden vasthouden zoals bekend is dat gewoon gietijzer doet. Eén waarschuwing om op te merken: het is niet antiaanbak , zoals een goed gekruide gietijzeren koekenpan kan zijn.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Le Creuset vervaardigt zijn producten nog steeds in Frankrijk met dezelfde zorg en vakmanschap als bijna een eeuw geleden. Ze gieten het gietijzeren kookgerei met de hand in zandmallen en werken het vervolgens met de hand af. Dit resulteert in unieke en hoogwaardige stukken.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Het maakt niet uit of je een geëmailleerde gietijzeren Dutch oven gebruikt of een traditionele zwarte gietijzeren Dutch oven . Zolang je een deksel hebt om het te bedekken, komt het brood er elke keer perfect uit. Ik ontdekte dat het gebruik van een Dutch oven van 4 tot 6 liter de perfecte ronde vorm oplevert. Weersta de drang om je Dutch oven in te vetten.
Emaille mag in de oven, tot 250 ºC. Emaille is niet geschikt voor de magnetron. Onze emaille pannen zijn geschikt voor gebruik op gas, inductie, elektrisch en keramisch. Verhit op matig vuur, begin altijd op de laagste stand.
Sommige mensen maken zich zorgen over het loodgehalte in Dutch ovens. Het emaille dat in moderne Dutch ovens wordt gebruikt, is echter loodvrij, volgens de veiligheidsnormen van de Federal Drug Administration (FDA) . In tegenstelling tot puur gietijzeren kookgerei, hoeven geëmailleerde gietijzeren Dutch ovens niet te worden gekruid, waardoor ze een onderhoudsarmere optie zijn.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Doordat emaille bestand is tegen krassen, vlekken en chemische stoffen is het een duurzaam materiaal. Ook is het hittebestendig, waardoor het ideaal is voor pannen.
Geëmailleerd gietijzer
Sommige gietijzeren pannen hebben een Geëmailleerde anti-kleef laag. Deze laag zorgt niet alleen voor een prachtige uitstraling, maar je pan heeft hiermee ook een enorm stevige en gezonde anti-aanbaklaag.
Als eerste keuze om in te bakken raden wij boter aan, maar je kan ook kiezen voor een olie met een hoog verbrandingspunt zoals zonnebloem- of pindaolie. Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F) gedurende ongeveer een uur .
Gebruik geen metalen keukengerei .
En je wilt zeker niet dat je eten snijdt in de pan zelf, bewaar dat voor de snijplank. (Het is ook een goed idee om geen andere pannen op het geëmailleerde oppervlak te stapelen, anders kan de coating beschadigd raken.)
Twee woorden: warmte en olie.
De meest voorkomende reden dat voedsel aan gietijzer blijft plakken, is omdat de pan te heet is .
Of u nu van plan bent om op het fornuis te koken of in de oven te braden, verwarm nooit een lege geëmailleerde Dutch oven, omdat dit ervoor kan zorgen dat het email barst. Voeg ingrediënten toe aan uw Dutch oven en verwarm de Dutch oven vervolgens geleidelijk op het fornuis of in de oven (volgens uw recept).
Schoonmaken is eenvoudig met volledig geëmailleerd gietijzer, gewoon wassen met zeep en drogen . U hoeft onze stukken nooit te kruiden en u kunt ze zelfs laten weken. #madeinstaub #staub.
Een flinke scheut azijn of citroensap, eventueel aangelengd met wat heet water om de vlekken onder te laten staan, kan de klus klaren. Gewoon weer even laten weken en daarna schrobben. In vrijwel alle gevallen wint het zuur van de vlekken.