Doordat het een plantaardige bron betreft is het minder opneembaar dan een dierlijke variant, zoals vette vis. Het blijft echter een prima alternatief als j egeen vis lust, te weining vis eet of een veganistisch dieet volgt. 39 gram walnoten per dag leveren de aanbevolen hoeveelheid omega-3 voor een volwassenen.
Hoeveel omega 3 moet je per dag binnenkrijgen? Tot op heden is er geen officiële referentie inname vastgesteld voor de hoeveelheid EPA en DHA per dag. De meeste gezondheidsorganisaties zijn het er echter over eens dat 200-500 mg omega 3 per dag (gecombineerde EPA en DHA) voldoende is voor gezonde volwassenen.
Hier zijn typische hoeveelheden omega-3 en omega-6 in een 100 gram heel rauw ei (ongeveer 1 1⁄2 grote eieren): Totaal vet: 9,5 gram. Omega-3 ALA: 6 milligram (mg) Omega-3 EPA/DHA: 35-40 mg.
Je lichaam is slim genoeg om signalen af te geven wanneer er sprake is van een structureel laag niveau van omega 3-vetzuren. Herken de symptomen van een tekort: minder scherp zicht, moeite met concentreren, onzuivere huid, vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand.
Het slikken van omega 3 vetzuren als EPA heeft binnen een paar weken effect. Elk medicijn kent nadelen, ook het slikken van omega 3 vetzuren. "Mensen kunnen last hebben van een visachtige smaak bij oprispingen. Ze kunnen ook maag- en darmklachten krijgen als een lossere ontlasting.
Conclusie. Omega-3-supplementen, doorgaans verkocht als visoliecapsules, hebben geen enkel aangetoond effect op de gezondheid: ze voorkomen geen hartziekten of beroertes en je leeft er niet langer door. Dat blijkt uit een goed uitgevoerde, onafhankelijke overzichtsstudie.
Is teveel omega 3 schadelijk? De EFSA meldt dat er geen schadelijke gevolgen zijn waargenomen in studies waarbij deelnemers meerdere jaren 2 tot 4 gram omega 3 vetzuren consumeerden. Ook zeggen ze dat er geen reden tot zorgen is bij een dagelijkse inname tot 5 gram.
Om genoeg omega 3 binnen te krijgen kun je als vuistregel aanhouden om dagelijks een handje ongezouten noten te eten, elke dag een eetlepel plantaardige olie te gebruiken en minimaal één keer per week vette vis te eten.
Lijnzaad. Lijnzaad bevat naast veel omega 3 ook veel vezels: zo'n 30 gram per 100 gram zaad[11]. Ook bevat het zo'n 18 gram eiwit per 100 gram product. Met 10 gram lijnzaad (één eetlepel) krijg je al zo'n 2 gram omega 3 binnen.
Omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend en kunnen daardoor bijdragen in het voorkomen van hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Het is daarom noodzakelijk om regelmatig vette vis te nemen, of anders voor een supplement te kiezen.
Het omega 3-vetzuur DHA heeft dan weer een andere functie. DHA vergemakkelijkt de activatie van de spieren, de overdracht van zenuw naar spier verloopt soepeler. Dit betekent dat de krachtontwikkeling net iets vlugger kan ontstaan.
Een van de meest voorkomende bijwerkingen van overmatige inname van omega-3-vetzuren is een verhoogde bloedverdunning. Dit kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen bij mensen die bloedverdunners gebruiken. Gebruik je bloedverdunners, maar wil je toch omega 3 supplementen gebruiken? Overleg dit dan eerst met je arts.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Olijfolie kent niet heel veel omega 3 vetzuren (1%). Je hebt omega 3 wel nodig (veel mensen hebben hier zelfs een tekort aan). Daarom raden we aan deze vetzuren op een andere manier binnen te krijgen (vette vis zoals zalm, makreel en haring en noten bijvoorbeeld). Omega 6 vetzuren (10%) komen in hogere getale voor.
Omega-6 tot Omega-3 verhouding in pindakaas
Pinda's leveren slechts ongeveer 0,1 gram van het omega-3 vet alfa-linoleenzuur (ALA) per portie. De meeste soorten pindakaas hebben een omega-6 tot omega-3 verhouding van ongeveer 50:1.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Er zijn geen aparte adviezen voor EPA en DHA. Als je 1 keer per week vis eet, krijg je voldoende visvetzuren binnen. Kies bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm.
Vette vis bevat speciale onverzadigde vetten, de zogenaamde omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn goed voor het cholesterolgehalte en vooral ook voor het hart. Eet daarom 1 tot 2 keer per week vis.
Wat wél effectief lijkt en ook in de zorgstandaard wordt aanbevolen is een hoge dosering van het omega-3 vetzuur EPA als toevoeging aan een antidepressivum bij de behandeling van een depressie. In de meta-review wordt daarbij een dosering van 2200mg EPA per dag genoemd.
Het noodzakelijk om elke dag een bepaalde hoeveelheid EPA en DHA in te nemen om een gezondheidseffect te behalen. Op het etiket staat vermeld hoeveel je van het voedingssupplement moet gebruiken. Het is belangrijk om nooit meer dan 5 gram EPA en DHA samen per dag te gebruiken.
Omega-3-vetzuren heten ook wel visolie-vetzuren. Ze komen voor in vette vis en hebben een gunstig effect op de vetsamenstelling van het bloed. Het wordt gebruikt bij te veel vet in het bloed, als een dieet onvoldoende helpt en andere cholesterolverlagers niet gebruikt kunnen worden.
Zalm mag overigens nog altijd een voedingsmiddel 'rijk aan omega 3' genoemd worden. Daarvoor moet het minimaal 80 milligram EPA/DHA omega 3-vetzuren per 100 gram bevatten; zalm bevat nu tussen de 1.000 en 2.000 milligram per 100 gram, dus 12 tot 25 keer zoveel.