EIWITTEN SCHEIDEN
Nadat alles vetvrij is gemaakt, ga je de eieren scheiden. Ook hier is het van belang dat er geen vet bij het eiwit terecht komt. Eigeel bevat (veel) vet en als er ook maar een heel klein beetje eigeel bij het eiwit komt, zal je het eiwit niet meer stijf kunnen kloppen.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Klop het eiwit met een staafmixer of een foodprocessor 1 minuut op middelhoge snelheid. Verhoog de snelheid zodra het wit schuimig wordt en in volume toeneemt. Ga door met kloppen tot het mengsel helemaal wit is en er aan het eind van de garde pieken ontstaan.
Een eiwit stijf kloppen doe je door het ei te splitsen. Vervolgens klop je het eiwit in een vetvrije kom. In het instructiefilmpje van Allerhande zie je wat je moet doen en wat je nodig hebt. Voordat we het eiwit gaan kloppen zorgen we eerst dat de kom vetvrij is.
Je kan de eiwitten opkloppen met de hand, maar wil je toch dat tikkeltje meer volume klop ze dan machinaal op met een keukenrobot of handklopper. Ze zullen luchtiger en steviger zijn.
Reacties. Als je schuim maakt, bijvoorbeeld van eiwitten, moet je stoppen als er stijve pieken ontstaan als de garde omhoog komt. Als je doorgaat nadat de pieken stijf zijn, verandert het schuim in vocht met vlokken eiwit.
Stijfgeklopt eiwit moet altijd direct worden verwerkt. Als je het werk toch even moet onderbreken, kun je een scheutje citroensap toevoegen en daarna opnieuw beginnen te kloppen. Dan wordt het eiwit vanzelf weer stevig! Probeer je kunsten meteen uit met dit recept voor heerlijke mini-meringues met fruit.
De hoeveelheid suiker die je toevoegt bij schuim moet minimaal 3 keer zo veel in gewicht zijn dan eiwit. Dit is ook nodig om je schuim krokant te houden na het bakken. Neem fijne kristalsuiker om te kloppen.
Een staafmixer lijkt op een handmixer, maar heeft een langwerpige staaf waar, in tegenstelling tot een handmixer, mesjes in zitten waarmee je etenswaren kunt fijnmalen en pureren. En met de juiste accessoires kun je er ook mee kloppen, mengen, malen en hakken. Zo kun je er heel gemakkelijk soepen en sauzen mee maken.
Het enige wat je nodig hebt is een glazen pot met een draaideksel. Het deksel heb je nodig om te voorkomen dat de slagroom door de kamer vliegt. Zet de slagroom én de glazen pot koud. Dit kun je eventueel ook doen door ze beide voor gebruik zo'n vijf minuten in de vriezer te leggen.
Giet een kop slagroom in de beker, doe de sluiting erop en ga flink schudden. Heel hard schudden hoeft niet, als je maar in een constant tempo blijft doorgaan. Tijdens het schudden luister je naar het geluid: het zal steeds minder klotsen en steeds steviger worden.
Maak je beslagkom, mixer en spatel vetvrij door hem in te wrijven een partje citroen, of met een doekje dat je hebt gedrenkt in citroensap. Het zuur helpt tegelijkertijd om je schuim stabiel en stevig te maken. Ook eigeel is vet en zal ervoor zorgen dat je eiwit niet goed stijf te kloppen valt.
Zo doe je het:
Breek de eieren en scheid de dooiers van de eiwitten. Doe de eidooiers in een grote mengkom en voeg er de suiker aan toe. Klop het mengsel met een mixer tot een luchtige crèmekleurige massa die ongeveer verdubbeld is in volume. Het kloppen duurt best lang, soms wel 10 minuten.
Doe dit met een garde of een staafmixer en zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geven. Een goede graadmeter is altijd om te testen of je de kom kunt omkeren zonder dat de inhoud eruit valt.
Hoe krachtiger het eiwit wordt geklopt, des te beter de belletjes worden verdeeld en des te steviger het schuim wordt. Zelfs zo stevig dat je een kom met stijfgeslagen eiwit op zijn kop kunt houden zonder dat er iets uitvloeit. Als er vet of eigeel in het eiwit zit, zal het niet goed stijf worden bij het kloppen.
Slagroom kloppen hoeft je geen lamme arm te bezorgen, met de blender heb je zo de slagroom tot de perfecte dikte geklopt. Geef je de voorkeur aan een gladde soep? Dan kun je de soep blenden. Let wel op of jouw blenderkan geschikt is voor warme ingrediënten.
Voeg vooral niet alle suiker aan het begin in één keer toe, dan krijg je geen mooi luchtig schuim. Gebruik voor het eiwitten stijf kloppen het liefst fijne suiker, deze lost sneller op in het schuim dan gewone suiker.
Vetvrij. Voordat je begint met opkloppen: zorg dat de kom en de garde volledig vetvrij zijn. Gebruik hiervoor heet water, eventueel een beetje citroensap en een schone theedoek. Een klein spoortje vet kan er al voor zorgen dat je de eiwitten niet optimaal stijfgeklopt krijgt.
Pavlova zakt in (in de oven of erna)
– De oventemperatuur is niet gelijkmatig. – Te kort in de oven geweest. – De oventemperatuur was te hoog: de buitenkant is al gaar en krokant, en wordt niet tegengehouden door de (nog niet gare) binnenkant. Ergo: instoringsgevaar.
Stijfgeklopt eiwit kun je het beste snel verwerken. Bewaar stijfgeklopt eiwit tot gebruik in de koelkast en klop eiwit altijd kort vóór het gebruik. Bij langer bewaren zakt het eiwit weer in. Je kunt het dan weliswaar weer opkloppen, maar daarmee boek je uiteindelijk geen tijdswinst.
Net zoals een cakebeslag, kan eiwit ook schiften wanneer dit niet op de juiste manier wordt behandeld. Bij het schiften vindt het uitzakken van vocht tussen de eiwitcelwanden plaats. De luchtcelwanden drogen vervolgens te snel, zijn niet elastisch en breken door de luchtdruk die van binnenuit komt.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.