Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-
Een non-binair persoon is geen man of vrouw. Daarom voelt die/hen/hun vaak beter voor hen. Maar niet iedereen die non-binair is, heeft die/hen/hun als voornaamwoorden.
Non-binair betekent dat je je geen man en geen vrouw voelt. Mensen die non-binair zijn gebruiken vaak de termen hen of hun in plaats van hij of zij. Dus: hen loopt naar school, in plaats van hij loopt naar school.
Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Bij je geboorte krijg je het geslacht man of vrouw toegewezen, maar sommige mensen passen niet in deze binaire hokjes. Twijfel je over je gender? Misschien voel je je meer thuis in een niet-binaire genderidentiteit.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: man, vrouw, queer, non-binair, bigender, genderfluïde, agender, genderneutraal, pangender, derde gender …
Iemand 'vloeit' als het ware van de ene naar de andere genderidentiteit. Anderen voelen zich geen jongen/man maar ook geen meisje/vrouw. Zij voelen zich genderloos en of agender. Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal.
Genderfluïde kan worden gebruikt om een persoon te beschrijven wiens gender verandert, maar het kan ook een genderidentiteit op zich zijn. Voel je je als bigender persoon bijvoorbeeld de ene keer meer vrouwelijk en de andere keer meer mannelijk, dan kun je je identificeren als genderfluïde.
Een cis man (of cisman) is een man die geboren is als man is en zich daar prettig bij voelt. Een cis vrouw (of cisvrouw) is dus een vrouw die geboren is met de geslachtskenmerken van vrouwen en die zich ook vrouwelijk voelt.
Beiden voelen zich niet specifiek man of vrouw en willen daarom niet aangesproken worden met zij of hij, maar met hen/hun. Zijn dat de meest geschikte woorden in Nederland of is er een nieuw woord nodig? In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert.
Er zijn eigenlijk maar twee voornaamwoorden in het Nederlands: 'zij' en 'hij'. Maar dat schiet dus niet echt op als je buiten die hokjes valt. Daarom willen non-binaire personen meestal aanspreken worden met 'hen/hun' of 'die/diens' ('they' en 'them' in het Engels).
Van de steekproef geeft 1,8 procent aan zich niet uitsluitend man of vrouw, oftewel non binair te voelen. Omgerekend gaat het om tussen de 233.000 en 306.000 personen van 16 jaar en ouder in de Nederlandse samenleving. Het onderzoek is aangeboden aan de Tweede Kamer door het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Gebruik genderneutrale varianten als die er zijn.
Moeten zowel de mannelijke als de vrouwelijke beroepsbeoefenaar worden aangeduid, dan gaat de voorkeur dus uit naar de genderneutrale variant, zoals leerkracht, leidinggevende en verloskundige.
Pangender is een multi gender niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een enorme en diverse veelheid van geslachten in hetzelfde individu die zich oneindig kan uitstrekken, altijd binnen de eigen cultuur en levenservaring, en al dan niet onbekende geslachten kan omvatten.
Naast hij en zij kun je ook naar mensen verwijzen met de woorden 'die' en 'hen'. Veel non-binaire mensen die zich niet, of niet uitsluitend als man of vrouw identificeren, gebruiken deze aanspreekvorm. Het ANP en verschillende redacties hebben het gebruik van het non-binaire voornaamwoorden al overgenomen.
De term wordt vooral voor jongens en mannen gebruikt, maar ook meisjes of non-binaire personen kunnen zichzelf homoseksueel noemen. Homoseksueel wordt vaak afgekort tot homo.
Genderidentiteit bij cisgender personen
Of je wordt geboren met een penis en je voelt je een jongen/man: dat noemen we een cisgender jongen/man of cis jongen/man.
Vaak wordt gezegd dat panseksuelen op mensen vallen ongeacht hun genderidentiteit. Queer: Queer wordt vaak gezien als parapluterm voor LHBTI+. De term wordt meestal gebruikt door mensen die zich willen afzetten tegen de standaard heteronorm en trekt hokjes in twijfel.
De term derde geslacht wordt onder meer gebruikt voor mensen die zichzelf niet als specifiek mannelijk of vrouwelijk beschouwen, of die door anderen niet als zodanig worden beschouwd. Dit derde geslacht omvat meestal transseksuelen en non-binaire mensen, soms ook travestieten en homoseksuelen.
Panseksueel betekent dat je verliefd wordt op mensen. Het maakt je niet uit wat voor sekse of genderidentiteit iemand heeft.
Misgenderen is het (on)opzettelijk verwijzen naar, of aanspreken van een transgender persoon met een voornaamwoord (hij/zij/die/hem/haar/hen) of aanspreekvorm (meneer, mevrouw, gast, juffrouw, …) die niet overeenstemt met de genderidentiteit van de persoon.
Iemand die non-binair is voelt zich niet thuis in de binaire gender categorieën (vrouw of man). Simpel gezegd: iemand die zich non-binair voelt, kan zich dus niet of niet alleen identificeren als man of vrouw. Deze persoon voelt zich dus niet specifiek man of vrouw of juist net zozeer man als vrouw.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw. Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
Kort samengevat: een persoon die zich als non-binair identificeert, voelt zich niet specifiek man en ook niet specifiek vrouw.Maar juist een beetje van beide, wisselend of juist geen van beide. Non-binaire personen herkennen zich niet in de 'binaire hokjes' die we van de meeste mensen kennen: óf man, óf vrouw.