Zelf staat de paling op het menu van ondermeer de aalscholver. De grootste vijand van de paling is echter de mens.
De maximale lengte van een paling komt tot 137 cm (vrouwtje), maar gemiddeld worden vrouwtjes ongeveer 40 tot 60 cm en mannetjes tussen de 30 en 40 cm. Palingen kunnen behoorlijk oud worden; de oudste in Nederland gevangen paling was meer dan 80 jaar oud.
Otters eten allerlei waterdieren, maar hebben het liefst paling. Met hun scherpe nagels houden ze een gladde paling vast. Met knipkiezen achter in de bek knippen ze een paling in stukken. De stukken worden zonder kauwen doorgeslikt.
Het klopt wel dat de paling graag doodaas tot zich neemt maar een paling eet eigenlijk alleen vers dood aas. Het dieet van een paling bestaat hoofdzakelijk uit muggenlarven, vlokkreeften en andere ongewervelde dieren. Kleine kreeften zijnn dan ook een uitstekend aas om mee te paling vissen.
Palingen kunnen behoorlijk uithalen, want ook aalscholvers of reigers heb ik die dikkerds zien uitbraken nadat ze klaarblijkelijk van binnen werden gebeten. Zelfs als ze dood zijn kunnen stuiptrekkende zenuwen er nog voor zorgen dat het dier bijt. Dus hup, de kop eraf en de pyken veilig voeren.
Draait de wind en/of zakt de temperatuur dan wordt hij minder actief. Zolang de zomerse temperaturen aanhouden kan je vaak goed paling vangen.De herfst is zelfs de actiefste tijd voor de paling met september als de beste maand.
De onderlijn kies je niet te lang, anders komt de haak te diep te zitten. Voor klein aas (als maden, casters en kleine wormen) volstaat al 30 cm, voor groot aas (aasvisje, dikke wormen) een centimeter of 50.
Ook onder water wordt er geslapen in de winter. Palingen gaan niet in een echte winterslaap, maar doen het wel rustig aan. De paling graaft zich in en zoekt niet meer naar voedsel waardoor je hem dan ook niet meer kunt zien. Ze eten weinig en hun stofwisseling wordt langzamer, zodat ze minder energie verbruiken.
Meestal is dit een visgeur, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een blikje sardientjes of makreel. De vis en olie is hiervan prima in leem te mengen. Wil je de paling alleen lokken en niet voeren dan kan je zelfs gewoon leem met toevoeging van een of andere reukstof gebruiken.
Een paling heeft zowel een hart achter zijn voorste vinnen als in het achterste deel van zijn staart. Paling bestaat al meer dan 40 miljoen jaar. Een vrouwtjespaling kan tot wel vier miljoen eitjes leggen. Paling kan tot wel 24 uur buiten het water overleven.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Bedreigingen. De grootste bedreigingen voor de paling zijn: visserij en consumptie, het verdwijnen van leefgebied, vervuiling (dioxines), parasieten, vermaling en verwonding door scheepvaart, gemalen en waterkrachtcentrales, en barrières op de trekroutes, zoals stuwdammen en sluizen.
De voor zover bekend oudste paling ter wereld is overleden. De vis, die in een waterput in het Zuid-Zweedse Brantevik leefde, was volgens de overlevering zeker 155 jaar oud, zo meldde de Zweedse radio. Een jongen had het dier in 1859 in de put gegooid.
Bijzonder dier
Ze worden pas na 15 tot 25 jaar volwassen en trekken dan naar de Sargassozee om te paaien. Dit doen ze maar één keer in hun leven. Het aantal volwassen palingen dat wegtrekt om te paaien is nog niet de helft van wat het minimaal zou moeten zijn voor een gezonde populatie.
Palingen paren namelijk alleen in zout water en ze keren terug naar de Sargassozee om dit te doen. Eenmaal daar aangekomen, zwemmen ze naar grote dieptes om hun eitjes te leggen. Na het paren sterft de paling en komen uit de eitjes nieuwe larven.
Palingen leggen hun eieren in de Sargassozee
Dat is een stuk van de Atlantische oceaan, tegen de kust van Noord-Amerika. Net voor ze aan hun tocht beginnen veranderen de palingen. Ze worden meer zilver van kleur en krijgen grotere vinnen en ogen.
Paling is een roofvis bij uitstek. Paling bevindt zich vrijwel altijd op de bodem van het viswater.
De paling komt in grote delen van Europa, het Middellands Zeegebied en Noord-Afrika voor. Door overbevissing is de palingstand flink afgenomen, maar nog steeds vind je de roofvis frequent in Nederland en Vlaanderen. Hij komt in alle oppervlaktewateren voor, van kleine slootjes tot grote meren en rivieren en in kreken.
Na ongeveer 1,5 tot 2 jaar groeit een paling uit van een glasaaltje tot een volwassen paling. Palingen die groot genoeg zijn om verwerkt te worden tot gerookte paling worden 4-5 dagen in zuiver water gehouden. Dit om de eventuele grondsmaak te voorkomen.
Voor paling en snoekbaars is het aantal beperkt tot maximaal 3 stuks. Hebt u bijvoorbeeld al 3 snoekbaarzen en 1 blankvoorn gevangen, dan mag u nog maximaal 1 paling in bezit houden. Let op: u mag enkel dode vissen bijhouden en vervoeren. Alleen paling mag u wel levend in bezit houden en vervoeren.
De zee is bekend als uniek broedgebied van de Europese en Noord-Amerikaanse paling. De eitjes komen uit in de Sargassozee en de jonge palingen migreren naar Europa of Noord-Amerika. Als ze geslachtsrijp zijn, keren de palingen er terug om weer kuit te schieten in de Sargassozee.
Verspreiding. Aal komt in heel Europa voor in kustgebieden en zoete wateren die bereikbaar zijn vanuit zee. In zoet water komt de soort voor in rivieren, beken, meren, plassen, kanalen en sloten. In Nederland is de soort ten behoeve van de beroepsvisserij ook uitgezet in van de zee afgesloten wateren.
Van wilde glasaal
Palingen planten zich in gevangenschap namelijk niet voort. Om aan kweekpaling te komen, wordt wilde glasaal gebruikt. Gedurende een reis van acht maanden steekt de jonge paling de Atlantische oceaan over naar de Europese kust. Hier wordt de wilde glasaal massaal weggevangen voor de palingkwekerijen.
De maximale lichaamslengte is bij mannetjes ongeveer 60 centimeter. De vrouwtjes worden tot 135 centimeter lang (inclusief staart), 7 kilogram zwaar en kunnen dertig jaar oud worden. De gemiddelde paling is tussen de ½ en 1 meter lang.