Heb je een flink tekort aan kalium, dan kun je last krijgen van hartkloppingen, een hoge bloeddruk en gaat je spieren erop achteruit. Daarvoor moet je overigens wel flink dooreten: de effecten treden op als je twee weken lang elke dag meer dan vijftig gram drop eet.
Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
De zoetstof glycyrrhizinezuur in drop is volgens Van den Bergh een 'halloweenmonstertje', dat zich voordoet als een ander stofje. "Het doet zich voor als aldosteron, een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt. Het lichaam denkt dat er veel aldosteron is en verhoogt de bloeddruk.
Gezond. Vroeger werd er gedacht dat drop gezond was, maar nu weten de mensen wel beter. Natuurlijk kan drop je keel minder pijn maken als je keelpijn hebt, maar te veel eten is niet zo gezond voor je. Want te veel drop eten kan zorgen voor een hartprobleem of voor een hoge bloeddruk en dat kan komen door zout.
Hartproblemen. Meestal trekt dit vanzelf weer bij als je stopt met eten, maar wie dit niet doet, loopt volgens de FDA kans op gezondheidsrisico's. "Sommige mensen ervaren een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, gezwollen ledematen, loomheid en hartfalen na het eten van veel drop", aldus experts van de FDA.
Een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 tot 25 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee.
Eet niet teveel dropjes. De stof glycyrrhizine in drop verhoogt niet alleen jouw bloeddruk, maar remt ook de testosteronproductie. Uit eens Italiaans onderzoek is gebleken dat mannen die vier dagen lang 7gr drop per dag aten, de testosteronspiegel daalde met 44%.
Drop of zoethout
Dit stofje kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk hoger wordt. Dit effect verdwijnt zodra je geen drop of zoethout meer neemt.
Teveel drop eten kan problemen met de stoelgang opleveren. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Overmatige consumptie van drop kan leiden tot vochtophoping en een verhoogde bloeddruk.
Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Spanje heeft daarmee Nederland van de eerste plaats geschopt. In Nederland eten we er dus het meeste van, maar de productie komt uit een ander land.
Als je uitgaat van het gemiddelde gewicht van een dropje, ongeveer 4 gram, dan zou je per dag meer dan 40 gram drop binnenkrijgen waarmee je een verhoogd risico op hartritmestoornissen ontwikkelt evenals een hogere bloeddruk. Kortom, de kans op een hartaanval wordt verhoogd.
Niet zo zoet
Het stofje glycyrrhizine is amper terug te vinden in ander snoepgoed. Waar het wel in zit is likeuren, tabak en producten met dropsmaak, zoals bijvoorbeeld keelpastilles. Mensen die al een hoge bloeddruk, hartproblemen of een nierziekte hebben, worden daarom afgeraden om drop te eten.
Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is. Deze hoeveelheden zout kunnen weinig kwaad.
Bovendien zijn er ook grote verschillen tussen drop onderling. Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Zoete drop is zoet omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd dat het zoute niet meer te merken is. Zoete drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond.
Zoethoutwortel heeft namelijk een bewezen werking tegen huidverkleuringen. Het ingrediënt wordt daarom ook heel veel gebruikt als natuurlijke whitener in cosmetica. Zoethoutwortelextract bevat stoffen die ervoor zorgen dat oppervlakkige pigmentvlekken minder zichtbaar worden.
De zoetstof in drop is niet zo goed voor je
En hoewel dat erg lekker is, is het niet zo goed voor je bloeddruk. Het stofje zorgt ervoor dat je nieren meer natrium en vocht vasthouden. En dat zorgt er weer voor dat je bloeddruk stijgt. Ook op dit vlak verliest het zoete snoepje het van zijn zoute variant.
Wie dacht dat zoute drop nog iets slechter is voor de bloeddruk, heeft het mis. Doordat zoethoutwortel een zoete smaak geeft, zit er meer van dat extract in zoete dan in zoute drop. Je bloeddruk stijgt dus iets sneller van zoete drop.
Bij grotere hoeveelheden – zeg zo'n 25 gram per dag of een halve zak drop – kun je er buikkramp van krijgen, zegt hoogleraar Martijn Katan. „Je krijgt gasvorming en diarree.
Regelmatige stoelgang
Hoe vaak je moet poepen zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen?Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan spreken we van verstopping.
Wanneer het weefsel in je lijf vocht vast gaat houden kan dit onder andere dikke benen tot gevolg hebben en je kan er flinke hoofdpijn van krijgen.
Je hebt een hoge bloedduk
Je hebt je bloeddruk thuis gemeten. Bij een bloeddruk van 135/85 of hoger heb je een hoge bloeddruk.
Aanbeveling. Streef naar de systolische bloeddruk <150 mmHg bij vitale ouderen. Overweeg bij het verdragen en het niet optreden van bijwerkingen van de medicatie bij vitale ouderen de systolische bloeddruk nog verder te verlagen onder 140 mmHg.
Wie regelmatig seks heeft, houdt de zaadballen actief wat goed is voor je testosteronspiegels. Immers testosteron wordt in de zaadballen geproduceerd. Mannen die niet of weinig seksueel actief zijn, hebben dan ook een lagere testosteronspiegel dan mannen die regelmatig seks beleven.
Bij volwassen mannen kan een laag testosterongehalte leiden tot klachten als minder zin om te vrijen, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, haaruitval, verminderde spiermassa en lusteloosheid. Bij mannen met diabetes is de kans groter dat ze last hebben van testosterontekort.