Dus, zoals we eerder zeiden, varieert de temperatuur van het zeewater langs de kustlijn en is afhankelijk van het deel van Kroatië dat je bezoekt. De oppervlaktetemperatuur varieert van 22-30 ° C in de zomer en 12-14 ° C in de winter.
In de hele Adriatische Zee ligt de temperatuur van het zeeoppervlak tussen 24°C en 26°C. De verschillen tussen het noorden en het zuiden van de Adriatische Zee worden 's avonds duidelijker naarmate de zomer vordert, hoewel de dagtemperaturen vrij constant blijven.
Weer en klimaat in Kroatië
In juli en augustus wordt het in Kroatië regelmatig boven de 30 graden Celsius en is de minimumtemperatuur rond de 20 graden.
De temperatuur van het strandwater ligt rond 5 graden.
Het klimaat van Kroatië
Langs de Adriatische kust heerst een mediterraan klimaat met milde natte winters en drogere zomers. De gemiddelde dagtemperatuur langs de kust in de zomer is 25-28°C en in de winter 5-10°C.
De Kroatische kust en eilanden in het westen van Kroatië genieten van hete, droge zomers en milde, maar natte winters. De beste reistijd voor het kustgebied zijn de maanden mei, juni, september en oktober.
De gemiddelde temperaturen variëren van -3° C in januari, tot 18° C in juli. De koudste gebieden, Lika en Gorski Kotar, kennen een sneeuwachtig bosklimaat op hoogtes boven 1.200 m. Uiteraard is de Adriatische kustlijn veel warmer, en het binnenland dat daar onmiddellijk achter ligt, is het warmste deel van het land.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Gemiddeld genomen wordt er vanaf een watertemperatuur van 20 graden gezwommen zonder wetsuit. Wil je het hele jaar door buiten zwemmen, begin dan in het warme seizoen en bouw het zo rustig verder uit. Open water zwemtips?
Kroatië is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië.
De hele westkant van Kroatië ligt aan de Adriatische Zee. Ten noorden van Kroatië liggen Hongarije en Slovenië, aan de oostzijde ligt Servië en daar onder Bosnië-Herzegovina. Zuidelijk van Kroatië ligt het land Montenegro. De Kroatische hoofdstad is Zagreb, andere belangrijke steden zijn onder meer Osijek en Rijeka.
De Adriatische Zee (Italiaans: Mare Adriatico, Sloveens: Jadransko morje/Jadran, Kroatisch en Bosnisch: Jadransko more, Servisch: Јадранско море, Albanees: Deti Adriatik, Latijn: Hadriaticum) is een randzee van de Middellandse Zee tussen het Apennijns Schiereiland en het Balkanschiereiland.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
1. Costa de la Luz (Spanje) Als je je afvraagt waar het warm is in Europa in mei, kijk dan naar de Costa de la Luz (of “Kust van het Licht”), die de hele winter in de zon ligt te zonnebaden.
De temperatuur van de Noordzee schommelt nogal door de maanden heen. Het zeewater van de Noordzee is in de winter zo'n 5 graden. Maar in de zomer 20 graden. In warme zomers kan dit zelfs 22 of 23 graden worden.
De Noordpool zelf is niks meer dan een bevroren water van de Noordelijke IJszee. Dit is de koudste zee ter wereld. Op de Zuidpool ligt ook ijs, maar daaronder ligt een heel groot stuk land : Antarctica.
Kroatië heeft mooie plekken en plaatsen verdeeld over het hele land om te bezoeken, van Istrië tot Dalmatië. Populaire bezienswaardige plaatsen zoals Split, Dubrovnik en Rovinj mogen zeker niet overgeslagen worden. Maar ook authentieke steden zoals Poreč, Pula en Šibenik zijn erg aantrekkelijk om te bezoeken.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar sommige gebieden in de binnenlanden en in de bergen van Kroatië. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval.
De zon schijnt veel in Kroatië. Het gemiddelde aantal uren zon ligt op 2500 uur per jaar. In mei en juni heerlijk voorjaarsweer met gemiddeld 21-25 graden. Zodra de zon gaat schijnen is het warm en in de avond koelt het lekker af. Juli en augustus zijn de warmste maanden met 28-32 graden.