Nieuw, onbehandeld of reeds met olie behandeld hout: ontstoffen en (eventueel) licht opschuren volstaan voor je aan het oliën begint. Geverfd of vernist hout: volledig opschuren, afkrabben of afbijten tot op het blank hout. Eindig steeds met een schuurpapier met fijne korrel.
breng de olie gelijkmatig op met een kwast of roller en geef de olie 10-30 minuten de tijd om door het hout te worden opgenomen. Vervolgens het oppervlak met een niet-pluizende katoenen doek (bijv. een vaak gewassen theedoek) droog wrijven. De olie moet IN en niet OP het hout zitten.
Houtolie kun je op verschillende manieren aanbrengen. Je kunt het namelijk met een machine doen, maar je kunt houtolie ook aanbrengen met een kwast, roller of doek. Laat de houtolie even op het hout liggen, zodat het de tijd heeft om in het hout te kunnen trekken.
Een dekkende beits heeft sowieso een betere bescherming dan transparante beits. Het grote voordeel is dat de bescherming van beits over het algemeen net wat beter is dan olie. Echter is het ook zo dat de laag vaak beter zichtbaar is dan bij de olie. De structuur kan in sommige gevallen iets meer verloren gaan.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
Houtolie Bästa Olja is volledig gezuiverde, drogende lijnolie uit Zweden. Het unieke zuiveringsproces geeft de olie superieure eigenschappen: maakt het hout waterbestendig. wordt niet aangetast door bacteriën of houtrot.
Nadat uw vloer is afgewerkt met een (kleur)olie zult u 24 tot 36 uur geduld moeten hebben voordat u de vloer met een gerust hart kunt belopen zonder schade toe te brengen. Het is zelfs zo dat tot 6 weken na de afwerking niet met meubels geschoven mag worden.
Olie: De houten vloer mag pas na minimaal 24 - 36 uur drogen worden belopen.
Ongeveer een half uurtje in laten trekken.
JA!Het is mogelijk om een gelakte vloer na het schuren af te werken met een olie en vice versa.
U doet een beetje houtreiniger op een doek, wrijft het vervolgens over het oppervlak en wacht even 10 minuten.Daarna neemt u het losgeweekte vuil op met een droge, schone doek. U kunt deze reiniger gebruiken voor hout dat al is bewerkt met beits, lak, was of olie.
De vachtroller wordt ook wel beitsroller genoemd maar is daarnaast ook perfect inzetbaar voor olie, lak en andere verfsoorten. De roller is 10 centimeter breed en daarmee makkelijk voor het behandelen van planken en palen.
Olie voor hout
Olie, zowel hardhout olie als zachthout olie, dient toch echt vaker aangebracht te worden dan beits. Zo adviseren wij bij bankirai olie om minstens 1x per jaar te smeren en eigenlijk ook wel 2x per jaar. Wanneer u een olie gebruikt met een donkerdere kleur, dan gaat deze ook langer mee.
Het behouden van de natuurlijke kleur van het hout is natuurlijk al een groot voordeel van het gebruik van olie. Olie heeft daarnaast ook een beschermend en verzorgend effect. Olie beschermt het hout namelijk ook van binnenuit.
Het ontvetten van geoliede meubels is een zeer belangrijk onderdeel om het project te laten slagen. Wanneer u niet ontvet, schuurt u het vet dieper in het hout. Ook loopt het schuurpapier vol met olie of vet zodat er niet optimaal geschuurd kan worden. Hierdoor zal de gewenste verf- of waslaag niet goed hechten.
Olie versterkt de natuurlijke kleur van hout. Het is vaak transparant en versterkt zo de warme uitstraling van uw hout. Bij hout oliën heeft u geen last van filmvorming, zo blijft de structuur van het hout altijd mooi zichtbaar. Olie kunt u zowel voor binnen- als buitenprojecten gebruiken.
Een bekende manier van het behandelen van hout, is hout behandelen met olie. Wij hebben bijvoorbeeld impregneerolie in ons assortiment maar ook teakolie, houtolie of hardwaxolie. Het voordeel van olie is dat het vocht en vuil tegenhoudt. U kunt hout behandelen voor buiten maar ook voor binnen.
Beits over olie
In sommige gevallen kan het erg lastig zijn om te beitsen over hout dat eerder is bewerkt met olie. Het is namelijk belangrijk dat ook hier erg goed geschuurd en gereinigd wordt. Olie trekt net als beits in het hout.
Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Breng de vloerolie dun aan op de houten vloer. Wrijf de olie meteen uit met een propere theedoek, zodat de olie volledig door het hout opgenomen wordt. Herhaal de eerste twee stappen 1 à 2 keer, totdat het hout verzadigd is en geen olie meer opneemt. Verwijder onmiddellijk de overtollige olie met een propere theedoek.
Monocoat houtolie voor buiten is de ideale oplossing. Het is milieuvriendelijk, duurzaam en vooral ijzersterk. Monocoat houtolie beschermt buitenhout in één enkele laag. Het beschermt tegen verwering en vocht en is geschikt voor alle houttypen.
Wat is nou de beste olie voor je houten broodplank, snijplank of kaasplank? Er zijn heel veel oliesoorten die je kunt gebruiken, maar niet allemaal zijn ze even geschikt. Olijfolie bijvoorbeeld wordt afgeraden. De olijfolie reageert als het wordt blootgesteld aan lucht, en dit komt je plank niet ten goede.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.