De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten en een verhoogde kans op bloedverlies in de maag en darmen, die afhankelijk zijn van de dosering. De verhoogde kans op bloedverlies in de maag en darmen zijn meestal niet merkbaar.
Effect op bloeddruk
Aspirine is mogelijk in staat de bloeddruk te verlagen door de vaten wijder te maken. Maar bij mensen die al hart- en vaatziekten hebben, zijn de bloedvaten vaak verkalkt en daardoor waarschijnlijk te stijf om nog goed op het bloeddrukverlagende effect van aspirine te reageren.”
De tabletten bij voorkeur 's morgens op een nuchtere maag of tenminste een half uur voor de maaltijd innemen om een snel effect te verkrijgen. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen of bij maagdarmklachten kunnen de tabletten tijdens of vlak na de maaltijd worden ingenomen.
Bij keuze voor acetylsalicylzuur is carbasalaatcalcium een gelijkwaardig alternatief.
Volwassenen 500-1000 mg per keer, maximaal 4000 mg per 24 uur, verdeeld over 4 of meer giften. Ouderen Aangezien de systemische blootstelling van ASPIRINE 500 mg niet significant afwijkt bij ouderen lijkt een aanpassing van de dosering niet nodig.
Kan ik zomaar stoppen met Acetylsalicylzuur? U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.
Contra-indicaties van acetylsalicylzuur zijn: maagklachten, maagpijn bij eerder gebruik, ulcus pepticum (actief of in de voorgeschiedenis), maag-darmbloedingen (actief of in de voorgeschiedenis), maag-darmperforatie, gastritis, optreden van astma-aanval, urticaria, angio-oedeem, neuspoliepen of rinitis, ernstige nier- ...
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Wat mag je niet doen met bloedverdunners? Wat je niet mag doen als je bloedverdunners neemt, is deze combineren met pijnstillers. Onder andere aspirine, ibuprofen en antistollingsmiddelen zullen – net als alcohol – je bloed verdunnen, en daardoor kunnen ze inwendige bloedingen veroorzaken.
In Nederland gebruiken we o.a. acetylsalicylzuur (Aspirine®) en carbasalaatcalcium (Ascal®) als plaatjesremmers. Carbasalaatcalcium is een vorm van acetylsalicylzuur die beter in water oplost en daarom minder bijwerkingen geeft.
Acetylsalicylzuur verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking. Het pijnstillende effect begint binnen een half uur en houdt drie tot zes uur aan. De koorts zal binnen één uur na gebruik dalen. De koortsverlagende werking houdt ongeveer zes uur aan.
Als u deze medicijnen gebruikt, kan acetylsalicylzuur de maag extra beschadigen. Een maagbeschermer zoals omeprazol voorkomt dit.
De combinatie van paracetamol met een ontstekingsremmer is dus veilig. Dat komt omdat ze een ander werkingsmechanisme hebben. Bovendien versterken ze elkaars werking.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Aspirine is een zogenaamde "bloedverdunner". Zij verhindert de vorming van bloedklonters door de hechting tussen de bloedplaatjes af te remmen. Aspirine heeft daarnaast ook een pijnstillende en koorstwerende werking en wordt vaak in het dagelijkse leven gebruikt voor deze indicatie.
Voordelen en nadelen van stoppen met bloedverdunners
Je kans op bloedingen is niet meer groter. Bijvoorbeeld als je valt. Je hebt ook geen grotere kans meer op ernstige bloedingen in bijvoorbeeld je darmen of maag. Je hoeft je leven niet meer aan te passen aan de bloedverdunners.
Risicofactoren voor het krijgen van een hersenbloeding zijn: hoge bloeddruk. als complicatie bij het gebruik van bloedverdunners (zoals sintrom) overmatig alcoholgebruik.
Doorgaans geven artsen het advies om één keer per dag een dosis in te nemen, best telkens op hetzelfde moment, bijvoorbeeld 's avonds. Op die manier kan de dosis nog aangepast worden naargelang het resultaat van je bloedtest. Als je een dosis vergeet in te nemen, kun je alsnog dezelfde dag een dosis innemen.
Ook kunnen ze deze bijwerkingen hebben: misselijk zijn. hoofdpijn. duizelig zijn.
Vitamine D: vitamine D suppletie verhoogt de opname van de calcium uit de voeding, waardoor er meer calcium beschikbaar komt in het lichaam. Hiermee kan het de werking van calcium-antagonisten tegengaan. Deze interactie is theoretisch en in de praktijk zijn er vooralsnog maar weinig bewijzen voor gevonden.
Het klopt dat gember in verband wordt gebracht met het versterken van de werking van bepaalde bloedverdunners.Op deze manier zou gember het risico op bloedingen kunnen verhogen.
Het is daarom raadzaam om extra magnesium en de medicatie niet gelijktijdig te nemen. Hoewel dit met name geldt voor orale suppletie van magnesium, is het ook bij transdermale opname van magnesium (via de huid) verstandig enige tijd - minimaal 1 tot 2 uur is een goed en veilig advies.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Clopidogrel scoort bij hoogrisicopatiënten (en vooral bij patiënten die een TIA of een CVA hebben doorgemaakt) significant, maar matig beter dan acetylsalicylzuur in de preventie van ernstige vasculaire gebeurtenissen (3).
Advies. Vanwege kans op gastro-intestinale complicaties en salicylaatintoxicatie bij chronisch gebruik gaat bij de behandeling van pijn de voorkeur uit naar de klassieke NSAID's (ibuprofen, naproxen en diclofenac) boven acetylsalicylzuur.